Israël reageert op Syrische beschieting Golanhoogten

 
 
 
De situatie in het noorden blijft gespannen nadat gisteren (Shabbat) vroeg in de ochtend weer de sirenes klonken in de noordelijke Golanhoogten. Er waren vijf raketten vanuit Syrië afgeschoten naar Israël, waarvan er vier in open gebieden aan de Israëlische kant van de Golanhoogte neerkwamen, zonder schade te veroorzaken. Israëlische politieagenten bij de grens met Syrië op de Golanhoogten, nadat vier raketten op open terrein waren geëxplodeerd aan de Israëlische kant van de grens (Foto: Bazel Awidat/Flash90).

Het raketalarm begon om 5 uur in de ochtend. De bewoners van een aantal plaatsen op de Golanhoogten werd gevraagd om naar de beveiligde kamers te te gaan. Na 30 minuten werd het signaal Veilig gegeven. De raketten uit Syrië rookten nog, toen ze door Israëlische veiligheidstroepen werden ontdekt. Het Israëlische leger reageerde en vernietigde de Syrische installaties waarmee de raketten werden gelanceerd.

Afgelopen donderdag was ook al een raket van de gevechten in Syrië ‘verdwaald’ naar de Israëlische kant van de grens, en het Israëlische leger beantwoordde dit met de aanval op een Syrische legerpost bij Quneitra.
Daarvoor had het Syrische leger een raket afgevuurd op Israëlische vliegtuigen toen die boven Libanon vlogen. De raketbatterij waaruit de raket was afgevuurd, werd vervolgens door de Israëlische luchtmacht vernietigd. Syrië waarschuwde Israël na het incident, dat de aanval op Syrisch grondgebied gevolgen zou hebben. Ook uit Iran kwamen waarschuwingen, dat Israël niet kon doen wat het wilde.


Een van de raketten uit Syrië die aan de Israëlische kant van de grens explodeerden, in een bericht van het nieuwsportaal Ynet

De Israëlische media vragen zich nu af of de laatste raketten uit Syrië weer ‘slechts’ verdwaalde raketten waren, die tijdens de gevechten in Syrië werden afgevuurd. Maar er zouden op dat moment geen gevechten zijn geweest bij de Israëlische grens, dus het kan dit keer een gerichte aanval op Israël zijn geweest.

Na het incident van gisteren heeft de Syrische regering brieven gestuurd naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en aan de Veiligheidsraad, waarin zij klaagde over de Israëlische aanval en waarschuwde voor de ‘ernstige gevolgen van deze agressieve daad’ en de VN opriep het optreden van Israël te veroordelen. De aanval zou een schending zijn van het VN-Handvest en het internationaal recht.

Een woordvoerder van het Israëlische leger gaf later commentaar op het incident van zaterdagochtend: ‘Ook als het om verdwaalde raketten gaat, is het deze keer een buitengewone gebeurtenis. En als deze incidenten zich opnieuw voordoen, zal Israël nog harder reageren. Het Israëlische leger tolereert geen enkele poging om de soevereiniteit van de Staat Israël en de veiligheid van zijn burgers te schenden. Het Israëlische leger beschouwt de Syrische regering als de enige verantwoordelijke voor wat er op haar grondgebied gebeurt’.