Arabië: Jeruzalem onbelangrijk; Palestijnen zijn woedend

 
 
Voorstanders van de Palestijnse zaak hebben steeds geprobeerd de positie van Jeruzalem en de Tempelberg in de islam op te blazen. Daarmee probeerden zij de soevereiniteit van Israël over deze stad als een belediging van de islam voor te stellen. Maar er klinken nu andere geluiden.Foto: een Saudische delegatie, geleid door prins Al-Walid bin Talal, brengt op 4 maart 2014 een bezoek aan het Palestijnse leiderschap in Ramallah. (Foto: Issam Rimawi/Flash90)

De gerenommeerde Egyptische geleerde en romanschrijver Youssef Ziedan verklaarde enkele jaren geleden in een reeks televisie-interviews, dat Jeruzalem voor moslims geen religieuze betekenis heeft.

Vandaag de dag hoor je gewoonlijk, dat Jeruzalem de derde heilige stad van de islam is, de plaats van de ‘Al-Aqsa Moskee’, waarnaar in de Koran wordt verwezen.
Ziedan zei dat dit alles onzin is: ‘De Al-Aqsa Moskee [in Jeruzalem] bestond toen nog niet, en de stad werd niet Al-Quds genoemd. Hij werd Aelia genoemd en de stad had geen moskeeën’.

Hij is lang niet de enige met dit standpunt. In feite gebruikt een groeiend aantal Saoedi’s op sociale media een hashtagdie vertaald wordt als ‘Riyad is belangrijker dan Jeruzalem’.
Het is een bewuste bagatellisering van het belang van Jeruzalem vanuit religieus en nationalistisch oogpunt. Dit valt samen met de groeiende relatie tussen het olierijke koninkrijk en Israël.

Saoedi’s zijn steeds meer gefrustreerd geraakt over wat zij zien als Palestijnse halsstarrigheid en verraad.
De Palestijnse verwerping van de Saoedische pogingen om voor het Israëlisch-Arabische conflict tot een rechtvaardige oplossing te komen, heeft velen in Riyad geïrriteerd. Hetzelfde gevolg had de Palestijnse steun voor Irans nucleaire programma en de samenwerking tussen Palestijnse groepen en de Libanese vertegenwoordiger van Iran, Hezbollah.

Net als Israël ziet Saoedi-Arabië Iran als een existentiële bedreiging. Wanneer Palestina blijft heulen met de vijand van Saoedi-Arabië, dreigt het de steun van de grootmachten van de Arabische wereld te verliezen. En toch zien we dat hun harten blijven verharden.
In reactie op de bovengenoemde Saoedische hashtag, zijn Palestijnen op sociale media begonnen met het gebruik van een hashtag die vertaald wordt als ‘Jeruzalem is belangrijker dan de [Saoedische] koning’.

Wanneer alles zo doorgaat, zou er een dag kunnen komen waarop de leiders van de Arabische wereld een Palestijnse staat meer verwerpen dan Israël.