Persfotograaf aangevallen, meisje gewond door stenen

 Het Israëlische leger heeft weer een aanvalstunnel van Hamas vernietigd. De tunnel was enkele weken geleden al ontdekt. Hij begon in het gebied van Chan Junis en passeerde de Israëlische grens bij Kibbutz Nirim en was al enkele honderden meters binnen Israël.

Afbeelding: De tunnel die werd ontdekt en vernietigd (Foto: Israëlische legerwoordvoerder)

De tunnel werd op de ‘stille manier’ geneutraliseerd en daardoor onbruikbaar gemaakt, werd zondag bekend gemaakt. Het neutraliseren van de tunnel werd goedgekeurd nadat was vastgesteld dat de bouw van de tunnel al vergevorderd was en dat er slechts eeen uitgang was. Na een bespreking van de situatie werd de tunnel vervolgens geneutraliseerd op de zogenaamde ‘stille manier’.

De vernietiging van de tunnel (foto: Israëlische legerwoordvoerder).

De legerwoordvoerder, brigadegeneraal Ronen Menlis, legde in een gesprek met journalisten uit dat het project van de terreurtunnels een zware klap had geleden. Hij vervolgde:’We hebben een systeem en dat heeft tijd nodig, maar het leidt ons naar belangrijke prestaties. De tunnel liep tot enkele honderden meters voorbij de grens met Israël, op enkele kilometers van Israëlische dorpen. Het is een grove schending van de soevereiniteit van Israël en we willen u eraan herinneren dat Hamas verantwoordelijk is voor wat er in de lucht, op de grond en ondergronds in de Gazastrook gebeurt. We zullen ons blijven verzetten tegen het voorbeeldproject van Hamas, zoals we al twee keer hebben getoond,’zei de legerwoordvoerder, die verklaarde dat de tunnel niet langer bruikbaar is.

Minister Avigdor Lieberman van Defensie zei:’De terreurtunnels die de Israëlische grens oversteken en onze soevereiniteit schenden, zijn een bedreiging die wij niet zullen accepteren. We investeren alle middelen die nodig zijn om ze te vernietigen. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van het Israëlische leger, het ministerie van Defensie en de defensiebedrijven hebben we nieuwe technologische vaardigheden opgebouwd in de strijd tegen tunnelterreur. Ik hoop dat over een paar maanden de dreiging voor de burgers in de omgeving van de Gazastrook door tunnels tot het verleden zal behoren.’