Welkom in Gaza, geniet van uw verblijf hier!

 
Wie kan zich voorstellen dat het in Gaza prettig wonen is? De media schilderen deze kuststrook aan de Middellandse Zee in elk geval af als een van de armste en ellendigste oorden ter wereld. Dat heeft alles met Israël te maken, maar om andere redenen dan je zou denken.

Oppervlakkig beschouwd is het Israëlisch-Palestijnse conflict vergelijkbaar met het gevecht tussen David en Goliat. Goed bedoelende mensen willen zich graag inzetten voor een goede zaak, en wat is er dan mooier dan het voorbeeld van de kleine David tegenover de reus Goliat? In Israël is volledige persvrijheid, het ligt dus voor de hand dat het Israëlisch-Palestijnse conflict meer aandacht krijgt dan bijvoorbeeld de aanwezigheid van China in Tibet, waar de pers angstvallig wordt geweerd.

Maar er zijn nog twee factoren in het geding, namelijk de eeuwenoude haat tegen Joden en het feit dat de tegenstanders van Israël hun eigen regels hebben opgesteld. Om die redenen zullen media nooit een volledig beeld van Gaza geven, en dus is Israel Today zelf op onderzoek uitgegaan. Daarbij stuitten we op Arabische mediaberichten over Gaza door journalisten die er geen rekening mee hielden dat het Westen die berichten ooit te zien zouden krijgen.

Ongeveer een jaar geleden was op Al Jazeera een documentaire te zien over de bloeiende economie in Gaza: ‘Er bestaat geen officiële statistiek van de nieuwe bedrijven die het afgelopen jaar in Gaza zijn opgericht, maar er zijn tien winkelcentra, veertig restaurants en negen hotels bijgekomen.’ Mahmoud Haniya, de eigenaar van een winkelcentrum in Gaza vertelde de verslaggever dat het succes van zijn bedrijf bij voorbaat al zeker was. Het enige probleem wat nog in de weg zat, was de kloof tussen de Hamasregering in Gaza en de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever.

Kortgeleden bezocht het Turkse tv-team van TRT World News de Gazastrook in verband met de ramadan, de islamitische vastenmaand. De verslaggever liet op een ontspannen manier zien hoe normaal en vredig het leven in Gaza is. Een van deze inwoners zei tegen de TRT-verslaggever Ahmed Gnaim: ‘Ondanks de blokkade hebben we hier geen problemen.’ Deze documentaire is online te zien via de volgende link: www.youtube.com/ watch?v=bbLnhSoVU48

Deze verslaggevers kennen de situatie in Gaza, maar wat zou een toerist hier ervaren? Dat vroegen we ons af. We telefoneerden met enkele van de vierentwintig hotels die er volgens Al Jazeera in Gaza moesten zijn. Het Engels van het personeel liet zwaar te wensen over, maar er werd ons verteld dat een toerist in Gaza veel kan ondernemen en zich net zo veilig kan voelen als ergens anders op te wereld. Een medewerker van hotel Al-Mathaf verzekerde ons: ‘Het is hier absoluut veilig, we hebben geen oorlog en geen problemen.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hiervoor een abonnement.