Iran bedreigt Midden-Oosten met meer dan atoombom

 

 

Iran bedreigt nu al de stabiliteit in een aantal Arabische landen, zoals Irak, Syrië, Libanon en Jemen. Het wil de ‘sjiitische’ revolutie naar de Arabische wereld exporteren. Maar wat zal er gebeuren wanneer Iran in het bezit van de atoombom komt?

Vóór de door Khomeini geleide Iraanse revolutie, die plaatsvond in februari 1979, was de status van de sjiieten in de Arabische wereld (ongeveer 20 procent van alle moslims) zeer slecht. In veel landen, zoals Libië, Irak en Saoedi-Arabië, was het gebruikelijk om ze zonder proces te executeren. In andere landen was het de sjiieten verboden om moskeeën te bouwen omdat ze ketters waren in de ogen van soennitische moslims.

De opkomst van Khomeini was een keerpunt. Hij beloofde dat de sjiieten in de Arabische wereld niet langer zouden worden onderdrukt. 39 jaar na de revolutie in Iran is de status van de sjiieten in de Arabische wereld niet alleen verbeterd, de onderdrukten werden de onderdrukker. Op dit moment hebben de Iraniërs de controle over vier Arabische Staten: Libanon, Syrië, Irak en Jemen, en andere landen zijn op komst.

Inderdaad zijn in de afgelopen jaren de Iraanse inspanningen en pogingen om de stabiliteit van de Arabische staten te ondermijnen niet opgehouden. Iran ziet zichzelf als een regionale mogendheid en volgt een strategie, waarin het met groot succes probeert de macht en invloed aan de Perzische Golf en in het Midden-Oosten te verwerven. Een macht waarmee het de sjiitische minderheid in Arabische landen kan beschermen en Israël kan schaden. De Iraanse octopus opereert openlijk en heimelijk in meerdere Arabische landen. Het doel is om de ‘sjiitische’ revolutie te exporteren naar de Arabische wereld, in het bijzonder naar islamitische landen waar sjiitische gemeen­schappen wonen.

In Syrië bleef dankzij de Russische en Iraanse betrokkenheid Bashar Assad aan de macht. Iran wil profiteren van zijn investeringen in Syrië. Momenteel richt hij in Syrië religieuze centra op om Syriërs ervan te overtuigen de sjiitische religie te aanvaarden, en daarmee de sjiitische ideologie in te pompen bij tienduizenden Syriërs en later sjiitische milities op te bouwen, die door directe opdrachten voor zijn eigen belangen strijden.

In Irak heeft de ineenstorting van het regime van Saddam Hoessein en de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, Iran een zeldzame kans geboden om zijn invloed in Irak uit te breiden. De Iraanse betrokkenheid bij dit land concentreert zich op de financiering, opleiding en bewapening van de sjiitische militie al-Hashad al-Shaabi (de Irakese Hezbollah). Politieke, economische en religieuze betrokkenheid in Irak maakt van Irak een Iraans protectoraat.

De Iraniërs steunen en helpen de Hoetis (een sjiitische groep in Jemen) om de controle over heel Jemen over te nemen en de Saoedi’s over de gemeenschappelijke grens te bombarderen. Het soennitische Saoedi-Arabië is de grote rivaal van het sjiitische Iran, als gevolg van het historische conflict tussen soennieten en sjiieten, dat ontstond na de dood van de profeet Mohammed en dat zich richtte op de kwestie van de opvolging van de profeet.

In Libanon richtte Iran Hezbollah op en voorzag het via Syrië van de modernste wapens. Een deel van de wapens werd al voor aankomst in Libanon door Israël in Syrië gebombardeerd. Iran heeft de sjiitische gemeenschap in Libanon omgevormd tot een zeer georganiseerde gemeenschap met de sterkste militaire militie van het land, die het Libanese leger en de stabiliteit van Libanon bedreigt. Vandaag is Iran een belangrijke en invloedrijke speler in Libanon.

Aan de Perzische Golf is Iran ook actief. In 1971 bezette het de twee Tunb-eilanden en het eiland Abu Musa, dat volgens de Verenigde Arabische Emiraten aan hen toebehoort. Deze overname maakte het gevaarlijke karakter van de betrekkingen van Iran met zijn buurlanden al voor de staatsgreep van 1979 duidelijk aan de Arabische staten en hun leiders. Ondanks de steun van de Arabische Liga werd er geen oplossing gevonden voor deze aanhoudende crisis.

Iran opereert eveneens in Bahrein en het naburige Oman en doet grote inspanningen om zijn invloed in beide koninkrijken uit te breiden. Zo beweert Teheran niet meer en niet minder dan Bahrein te bezitten. De sjiitische meerderheid in het Koninkrijk Bahrein geeft Iran deze aanspraken. Bahrein beschuldigt Iran van subversie, en Iraniërs hebben vaak gezegd dat Bahrein een van de provincies van de Islamitische Republiek is.

Iran steunt de oprichting van een Palestijnse Staat op de ruïnes van de Staat Israël. De Iraniërs zeggen openlijk, dat ze de Staat Israël willen vernietigen, en financieren daarom terreurgroepen in Gaza om de Joodse Staat te bestrijden. Iran stuurt hen wapens en traint hen zelfs om de stabiliteit van de grens met Gaza in gevaar te brengen.
De Islamitische Jihad-groep staat bekend om het feit dat de meerderheid van haar strijders het lidmaatschap van de sjiitische gemeenschap heeft aanvaard. De hoofden van deze strijders zitten vol met hersenspoeling en sjiitische ideologie, om nog maar te zwijgen van de haat tegen Israël en de Joden, zoals te zien is bij de recente gebeurtenissen in Gaza.

De Verenigde Staten en de Europese landen moeten het Iraanse kernwapenprogramma bestrijden, Iran is niet alleen een vijand van Israël, maar ook van de Arabieren. Iran doet er alles aan om aan kernwapens te komen. Nog voor de bom heeft Iran de stabiliteit van de Arabische landen aangetast. De vraag is wat Iran zal doen als het zo’n bom verkrijgt.

Dr. Edy Cohen is een expert op het gebied van het Midden-Oosten en een frequente gast in de Arabische media. Dr. Cohen gebruikt zijn Twitter-profiel in het Arabisch met meer dan 70.000 volgers om mensen in deze onstabiele regio aan te spreken.
Een ander artikel van dr. Edy Cohen over Iran zal in het komende novembernummer van het Israel Today Magazine verschijnen. Voor de verschillende soorten abonnementen klik hier