6000 relschoppers bij de grens met de Gazastrook

 
Vrijdag namen volgens berichten in de media meer dan 6000 Arabieren deel aan rellen in de Gazastrook, waarbij ze branden stichten en brandbommen en handgranaten gooiden naar Israëlische soldaten die probeerden de situatie tot bedaren te brengen.

De soldaten reageerden met rubberkogels en traangas om de Arabieren ervan te weerhouden het grenshek over te steken en Israël binnen te komen. De Israëlische media berichtten over 10 Arabieren die gewond raakten bij de rellen. De Russia Times citeerde een Palestijns bericht, dat 79 Gazanen gewond zijn geraakt.

Sinds 30 maart van vorig jaar hebben tienduizenden relschoppers in de Gazastrook herhaaldelijk Israëlische soldaten langs de grens met het veiligheidshek met Israël aangevallen. Tijdens de rellen drongen ook terroristen Israël binnen en legden explosieven op wegen langs de grens.

Verzet tegen economisch deel Vredesplan
De rellen in het weekeinde hebben plaats na de publicatie door de VS van het langverwachte financiële deel van het vredesplan, de zogenaamde ‘deal van de eeuw’, dat het leven van de Gazanen en alle Palestijnen, die in Judea en Samaria wonen, zou moeten verbeteren.

De Palestijnse leiding had het voorstel al verworpen voordat het werd gepubliceerd. De woordvoerder van Hamas, Abdul Latif al-Qanua, zei in een verklaring over de recente opstand in Gaza: ‘De Palestijnse massa’s, die kort voor de door de VS geleide conferentie in de hoofstad van Bahrein, Manama, de straat op gaan, laten de deelnemers aan de conferentie zien dat Palestina geen economisch probleem is. Het gaat er veeleer om het land (geheel Israël) te bevrijden van de bezetting en ervoor te zorgen dat ons volk terugkeert naar zijn vaderland’.

 
 
Translate »