Rondreis USA 2020 herfst versie 2

Rondreis 2020 door het noordwesten van Amerika.

Klik hier voor de routekaart.

Maandag 7 sept. 2020 t/m zondag 20 sept. 2020.

Verblijf bij Miki en Yonit

Maandag 21 september 2020.

Auto ophalen in Oakland airport.

Dinsdag 22 september 2020.

Vertrek naar Lake Tahoe. 307 km. 3,5 uur.

Woensdag 23 september 2020.

Rit naar Ely. 547 km 5,5 uur. Via weg nr.: 50

De naam van de weg doet het onrecht. Ja, er is nauwelijks verkeer op dat stuk van de weg, maar de gehele rit is uiterst pittoresk, adembenemend, en een volslagen genot om te rijden. Hou je van bergketens? Hou je van landschappen met slechts één weg slingerend hierdoor ? Dan is dit het!
We beginnen bij South Lake Tahoe en rijden het hele stuk naar Ely, Nevada. Maar de meest schilderachtige delen liggen tussen Fallon en Ely, NV. Er zijn twee steden op de route om te tankenindien nodig : Middlegate en Austin. Wij tankten in Austin.

De lonely road heeft een klein aantal reizigers. Het is niet druk of overbelaste en er waren stukjes van 10 tot 20 minuten dat we geen één auto zagen , maar het verkeer was consequent.

Donderdag 24 september 2020.

Rit naar Moab 611 km. 6 uur.

Vrijdag 25 september 2020.

Bezoek aan Canyon National park.

Island in the SkyIsland in the Sky is het best bereikbare en daarom populairste gebied van Canyonlands National Park. Het ‘Island’ is een 300 meter hoge mesa (tafelberg) die op steile zandstenen kliffen rust. Langs de verharde weg liggen meerdere stopplaatsen. Vanaf Grand View Point Overlook kijk je bij helder weer meer dan honderd kilometer ver. Green River Overlook is een ander prachtig uitzichtpunt. Je bereikt Island in the Sky via Highway 313 en de Island in the Sky Road. 

Mesa ArchHet allermooiste in het Island in the Sky-gebied is misschien wel de Mesa Arch. Het populairste dagdeel voor een bezoek aan deze schitterende boog is de vroege ochtend. Wandel bij zonsopgang naar deze boog (800 m round trip) voor een prachtige zonsopkomst. De zon piept dan onder de boog door. 

The NeedlesIn het zuidoosten van Canyonlands staan The Needles (niet te verwarren met het plaatsje Needles in Californië); massieve rechtopstaande zandstenen rotspilaren met een gele, oranje of roestachtige kleur. In het grootste deel is vierwielaandrijving absoluut noodzakelijk. Tot Soda Spring kun je komen met de auto. Hier starten verschillende wandelingen van diverse niveaus. In het Needles-gebied zie je ook woestijngraslanden, petrogliefen (rotstekeningen), restanten van kleine nederzettingen en natuurlijke bogen met welsprekende namen als Angel Arch, Castle Arch, Fortress Arch en Wooden Shoe. De meeste bogen liggen ver in het achterland, in tegenstelling tot Wooden Shoe, die vanaf de weg te zien is. Je kunt helaas niet dwars door het Canyonlands van Island in the Sky naar The Needles rijden. Je moet omrijden via Highways 191 en 121. Vergis je niet, deze tocht is circa 200 kilometer lang.

The Maze en RiversIn het uiterste westen van Canyonlands National Park vind je The Maze. Dit gebied is erg ruig en moeilijk begaanbaar. Het wordt wel eens het meest afgelegen en onbekendste gebied van Amerika genoemd. Als je dit gebied helemaal wilt verkennen, neemt dat enkele dagen in beslag. Bovendien heb je een four wheel drive nodig, die je in Moab zou kunnen huren. Ook vertrekken er vanuit Moab diverse jeep- en kanotours door Canyonlands. De Colorado- en Green-rivier komen samen in het Rivers-gebied in het hart van Canyonlands. Ze banen zich een weg door het gelaagde zandsteen en vormen twee diepe canyons. De rivieren zijn stroomopwaarts vrij rustig, waardoor kanoën en andere watersporten tot de mogelijkheden behoren.

Zaterdag 26 september 2020.

Rit naar Idaho Springs. 518 km. 5 uur rijden.

Zondag 27 september 2020.

Bezoek aak het Summit Lake. De rit daar naartoe is via de Mount Evans Road, de hoogste verharde weg van de Verenigde Staten. De weg ligt op 4350 meter hoog en geeft prachtige uitzichten.

Maandag 28 september 2020.

Rit naar Cheyenne, 208 km. 2 uur.

Dinsdag 29 september 2020.

Rit naar Rapid City, 465 km. 4,45 uur

Woensdag 30 september 2020.

Bezoek aan Mount Ruschmore. Hier zijn de koppen van vier belangrijke presidenten van de Verenigde Staten uitgehouwen.

Constructie van Mount Rushmore

Het duurde jaren om het reusachtige monument te construeren. Van 4 oktober 1927 tot 31 oktober 1941 werd met man en macht gewerkt aan het kunstwerk. Zo’n 400 arbeiders waren 14 jaar in de weer met dynamiet, drilboren en beitels om in totaal zo’n 400 ton graniet van de berg halen. In het begin werd vooral dynamiet gebruikt, maar voor de details moest er handwerk aan te pas komen. Een loodzware taak, want werknemers moesten elke dag 700 trappen beklimmen en extreme weersomstandigheden doorstaan. Al bungelend aan de granieten rotswanden kregen ze te maken met verzengende hitte, harde wind en ijzige kou. Na zeven jaar werd het eerste sculptuur onthuld en in 1941 was het monument voltooid. Beeldhouwer Borlum heeft daar overigens niets meer van meegekregen, hij overleed een half jaar voor de oplevering.

Het monument

Het resultaat van de jarenlange inspanning mag er zijn, want Mount Rushmore wordt gerekend tot een van de grootste iconen binnen de Amerikaanse cultuur. En dat mag je vrij letterlijk nemen, want het monument is reusachtig groot. Elk hoofd heeft een hoogte van zo’n 182 meter en die overweldigende afmetingen dringen pas echt goed tot je door als je er recht voor staat. Vanaf het Grand View Terrace kun je alles perfect zien. George Washington heeft de meest prominente plek op de berg, vanwege zijn rol als grondlegger van de Amerikaanse democratie. Rechts van hem bevindt zich Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ligt wat dieper in de berg en het rijtje wordt afgesloten met Abraham Lincoln. Als je meer wilt weten over de achtergrond van het monument dan kun je een audiotour huren bij het informatiecentrum.

Donderdag 1 oktober 2020.

Rit naar Buffalo WY. 339 km. 3 uur. 

(Misschien is Dubois ook een optie)

Vrijdag 2 oktober 2020.

Rit naar Cody 271 km. 3 uur.

Zaterdag 3 oktober 2020.

Rit naar West Yellowstone 235 km. 4 uur.

Zondag 4 oktober 2020.

Verblijf in Yellowstone Park.

Een bijzonder gezicht vormen de heetwaterbronnen die travertin naar boven brengen, een zachte witte substantie. De bronnen zorgen ervoor dat er dagelijks twee ton gesteente aan de tientallen meters hoge kalkstenen terrassen bij Mammoth Hot Springs wordt toegevoegd. Een andere opvallende verschijning in Yellowstone National Park is de felgekleurde Grand Prismatic Spring. Dit is de grootste warmwaterbron van het park, met een diameter van 113 meter en een diepte van 37 meter. 

Grand Prismatic Spring

Maandag 5 oktober 2020.

Verblijf in Yellostone Park.

Warmwaterbronnen in alle kleuren van de regenboog, pruttelende poelen, zwaveldampen en geisers; Yellowstone National Park bestaat uit een indrukwekkende verzameling geologische verschijnselen. Je kunt alle bezienswaardigheden bereiken via de 229 kilometer lange Grand Loop Road, deze loopt in een 8-vorm door het park. Een bezoek aan Yellowstone is extra bijzonder als je een zwarte beer, grizzly, bizon of wolf ziet. Een vaak geziene inwoner is de elk (wapitihert). In Yellowstone leven maar liefst 35.000 herten; het is de grootste populatie elks ter wereld. In 2020 zijn er op drie plekken grootschalige wegwerkzaamheden. De weg tussen Tower Fall en Chittenden Road (de weg naar Mount Washburn) is afgesloten tot en met april 2022. Kijk op ttps://www.nps.gov/yell/planyourvisit/road-construction.htm voor meer info.

Yellowstone bizons

Yellowstone National Park bevat de helft van de geisers op aarde. De meeste geisers vind je in het parkdeel ‘Geyser Country’. Hier liggen 150 stuks op anderhalve vierkante kilometer. Old Faithful is de beroemdste. Hij laat ongeveer elk anderhalf uur een krachtige stroom water en stoom de lucht in spuiten. Je kunt er letterlijk op wachten. Naast geisers en warmwaterbronnen heeft Geyser Country aardspleten waaruit gassen ontsnappen en modderpoelen. Afbeelding

Old Faithful Yellowstone

Dinsdag 7 oktober 2020.

40 km ten NW van het Yellowstone NP vond op 17/8/1959 een krachtige aardbeving plaats. De gevolgen ervan zijn tot op de dag van vandaag goed te zien. Die nacht kwam een complete bergwand naar beneden en veranderde de aanblik van het landschap totaal. Wie interesse heeft in geologie kan hier een paar welbestede uurtjes doorbrengen. U volgt vanaf West-Yellowstone de US 287/191 in noordelijke richting. Na circa 20 km gaat u op de US 287 links af. 10 km verderop staat langs het Heber Lake het eerste bord van de ‘Earthshaking tour’: een parkeerplaats links van de weg, een bord met duidelijke uitleg en twee korte wandelingen. De rest van de route wijst zichzelf. Het Earthquake Lake Visitor Center is de 8ste en laatste stop.

We bezoeken Virginia City, een bijzonder leuk oud stadje. Verlaten door de goudzoekers, nog bewoond in de Victoriaanse tijd. En uit die laatste periode is heel veel bewaard gebleven. Je kunt in vele huizen binnen kijken en hier heeft de tijd stil gestaan. Zo zie je winkels waar men kleding kon kopen, schoenen, speelgoed , etc, maar ook de drukkerij, de kapper , enz. Het hotel wordt gerestaureerd.
Een aantal van deze oude huizen zijn nu winkels van nu, ingericht als toen. Ook de saloon en café ’s . Ontzettend leuk om door deze Main Street te lopen en te kijken. Dit is vlakbij Earthquake lake

Woensdag 7 oktober 2020.

Rit naar Helena, hoofdstad van Montana. 285 km. 3 uur.

Tijdens het goudzoekerstijdperk ontstond Helena, tegenwoordig de hoofdstad van Montana. Bezoek hier het Capitoolgebouw of vaar over de Missouri-rivier naar de Rocky Mountains. Bezoek ook eens het ExplorationWorks Museum of een van de spookstadjes uit het mijnverleden zoals Elkhorn of Marysville. Helena dient vaak als overnachtingsplaats tussen Glacier en Yellowstone National Parks.

Earthquake Lake, zie kaartParagraaf

Donderdag 8 oktober 2020.

Rit naar  Columbia Falls, bij Glacier National Park. 340 km. 4 uur.

Vrijdag 9 oktober 2020.

Verblijf in Glacier National park.

Glacier National Park beschermt bossen, bergweiden, meren en ruige bergpieken. Het meest kenmerkend zijn de door gletsjers uitgesleten valleien en de gletsjers uit de ijstijd van 10.000 jaar geleden. Je verkent Glacier via de Going-to-the-Sun Road. Topbezienswaardigheden zijn St. Mary Lake in het oostelijke parkdeel en Lake McDonald in het westen. Wegens sneeuw en lawinegevaar is de Sun Road geopend van eind juni/begin juli tot half/eind september. De Going-to-the-Sun Road is een aanrader, van Columbia alls naar St. Mary, zie kaart.

Reis je in 2020 of 2021 naar de Many Glacier Valley in het noordoosten van het park, dan zijn er een paar dingen die je vooraf moet weten. T/m 17 mei 2020 en vanaf 21 september t/m 16 december 2020 is de Many Glacier Road gesloten wegens werkzaamheden. Van 18 mei t/m 20 september 2020 is de weg geopend, maar zijn er grootschalige wegwerkzaamheden die tot vertragingen zullen leiden.

Let op: campers langer dan 21 ft zijn niet toegestaan op grote delen van de Sun Road. Je kunt een camping aan de oost-/westzijde nemen en per shuttlebus het park in gaan of omrijden om St. Mary Lake en Lake McDonald te bezoeken. 

Glacier Montana

Er zijn zo’n tweehonderd watervallen in Glacier National Park. Een van de indrukwekkendste is de 152 meter hoge Bird Woman Falls. Vane en heel ander kaliber is de Weeping Wall: een huilende muur waar je een gratis carwash krijgt. Een letterlijk hoogtepunt van Glacier is de Logan Pass; een geschikte plaats voor wandelroutes en wildlife spotten. Als je gletsjers wil spotten, ga je naar Jackson Glacier Overlook.

Zaterdag 10 oktober 2020.

Rit naar Coeur d’ Alene. Rit naar Coeur d’ Alene. 375. km 4 uur.

Ingeklemd tussen rivier, bossen en tientallen meren ligt de stad Coeur d’Alene. Aan het zuiden van de stad grenst het veertig kilometer lange Coeur d’Alene Lake. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is coeur-d-alene-lake.6.b958.jpg

Zondag 11 oktober 2020.

Rit naar Elecric city. 192 km. 2:15 uur.

Grand Coulee Dam is een enorme stuwdam die oorspronkelijk gebouwd werd om water te kunnen opslaan voor irrigatie. Pas later werd elektriciteitsopwekking als functie toegevoegd. Verder controleert deze dam, samen met andere, de waterstand in de Columbia River. Er is een bezoekerscentrum met informatie over de bouw en het gebruik van de dam. Negatieve neveneffecten worden niet verzwegen. Aan de andere kant van de dam kun je mee met een gratis tour. Na een grondige securitycheck rijd je met busjes naar de andere kant van de dam, waar je even naar binnen mag om de pompen te zien die het water in het Banks Lake op peil houden. Daarna mag je even bovenop de dam kijken. Als je geen uur over hebt voor de tour kun je deze gerust overslaan.

Maandag 12 oktober 2020.

Rit naar Kirkland. 345 km. 4 uur. Via weg nr.: 2

Dinsdag 13 oktober 2020.

Auto inleveren.

Woensdag 14 oktober 2020 t/m donderdag 29 oktober 2020.

Verblijf bij Dolev en Yifat.

Vrijdag 30 oktober 2020.

Vertrek naar Nederland waar we i.v.m. het tijdsverschil op zaterdag aankomen.