Rondreis USA 2020 herfst.

Rondreis 2020 door het noordwesten van Amerika.

Maandag 7 sept. 2020 t/m zondag 20 sept. 2020.

Verblijf bij Miki en Yonit

Maandag 21 september 2020.

Auto ophalen in Oakland airport.

Dinsdag 22 september 2020.

Vertrek naar Lake Tahoe. 307 km. 3,5 uur.

Woensdag 23 september 2020.

Rit naar Ely. 547 km 5,5 uur. Via weg nr.: 50

De naam van de weg doet het onrecht. Ja, er is nauwelijks verkeer op dat stuk van de weg, maar de gehele rit is uiterst pittoresk, adembenemend, en een volslagen genot om te rijden. Hou je van bergketens? Hou je van landschappen met slechts één weg slingerend hierdoor ? Dan is dit het!
We beginnen bij South Lake Tahoe en rijden het hele stuk naar Ely, Nevada. Maar de meest schilderachtige delen liggen tussen Fallon en Ely, NV. Er zijn twee steden op de route om te tankenindien nodig : Middlegate en Austin. Wij tankten in Austin.

De lonely road heeft een klein aantal reizigers. Het is niet druk of overbelaste en er waren stukjes van 10 tot 20 minuten dat we geen één auto zagen , maar het verkeer was consequent.

Donderdag 24 september 2020.

Rit naar Lamoille 256 km. 3,5 uur.

Vrijdag 25 september 2020.

Wondermooi.

Lamoille Canyon wordt weinig bezocht, maar is zeker de moeite waard. Het lijkt wel een oase in het voor de rest woestijnachtige landschap van Nevada. We waren er in september, wanneer de bomen een mooie kleur beginnen te krijgen. Over het relatief korte traject deden we vrij lang, omdat we telkens uitstapten om nieuwe foto’s te nemen. Aan het eind van de weg maakten we een wandeling naar de Dollar Lakes : een mooie wandeling (hoewel de Lakes zelf niet zo pittoresk waren als we gelezen hadden).

Zaterdag 26 september 2020.

Rit naar Twin Falls. 293 km. 3 uur.

Zondag 27 september 2020.

Rit naar Jackson. In het Grand Teton National Park 427 km. 4:45 uur.

Via wegen nr.: 93 / 26 / 20 / 26

Het Craters of the Moon National Monument beslaat drie enorme lavavlaktes langs The Great Rif of Idaho die het doet lijken op een prachtig maanlandschap. Hier bevindt zich ook de diepste aardscheur ter wereld met een diepte van 240 meter. In de wintermaanden is Sun Valley een favoriet wintersportgebied maar in de zomer biedt deze regio tevens veel mogelijkheden! Je kunt er fantastisch golfen, tennissen, wandelen, fietsen, paardrijden en zwemmen. Natuurlijk bezoek je Bald Mountain. Een prachtig berggebied waar je geweldig kunt wandelen, mountainbiken of gewoon helemaal niets kunt doen te midden van de werkelijk schitterende natuur. Er is meer dan 40 kilometer aan fiets- en wandelpaden voor je uitgezet.

Maandag 28 september 2020.

Vlak onder Yellowstone ligt een ook een natuurwonder: Grand Teton National Park. In het oosten van dit gevarieerde landschap slingert de Snake-rivier door het brede Jackson Hole-dal. In het westen zie je de besneeuwde toppen van de steile Teton Range. Mormon Row is het fotograferen waard: deze twee schuren uit 1880 vormen in het ochtendlicht een prachtig plaatje. Je kunt dit park prima per auto of camper verkennen via de Inner – en Outer Park Road, maar vergeet niet onderweg te stoppen voor een verbluffend uitzicht of een stevige wandeling. 

Grand Teton National Park


Verblijf in Grand Teton National Park.

Het glasheldere Jenny Lake District is een populaire bestemming onder wandelaars in Grand Teton National Park. In het zomerseizoen vaart er een veerpont. Hoogtepunten langs het meer zijn Cascade Canyon, het uitzicht bij Inspiration Point en de Hidden Falls (een 60 meter hoge waterval). Ook langs het grote Jackson Lake is het prachtig wandelen. Informatie over de kunst en cultuur van indianen vind je in het bezoekerscentrum van Colter Bay District. 

Jenny Lake, Grand Teton National Park

Dinsdag 29 september 2020.

Rit naar West Yellowstone, bij het Yellowstone park. 200 km. 2,5 uur

Woensdag 30 september 2020.

Verblijf in Yellowstone Park.

Een bijzonder gezicht vormen de heetwaterbronnen die travertin naar boven brengen, een zachte witte substantie. De bronnen zorgen ervoor dat er dagelijks twee ton gesteente aan de tientallen meters hoge kalkstenen terrassen bij Mammoth Hot Springs wordt toegevoegd. Een andere opvallende verschijning in Yellowstone National Park is de felgekleurde Grand Prismatic Spring. Dit is de grootste warmwaterbron van het park, met een diameter van 113 meter en een diepte van 37 meter. 

Grand Prismatic Spring

Donderdag 1 oktober 2020.

Verblijf in Yellostone Park.

Warmwaterbronnen in alle kleuren van de regenboog, pruttelende poelen, zwaveldampen en geisers; Yellowstone National Park bestaat uit een indrukwekkende verzameling geologische verschijnselen. Je kunt alle bezienswaardigheden bereiken via de 229 kilometer lange Grand Loop Road, deze loopt in een 8-vorm door het park. Een bezoek aan Yellowstone is extra bijzonder als je een zwarte beer, grizzly, bizon of wolf ziet. Een vaak geziene inwoner is de elk (wapitihert). In Yellowstone leven maar liefst 35.000 herten; het is de grootste populatie elks ter wereld. In 2020 zijn er op drie plekken grootschalige wegwerkzaamheden. De weg tussen Tower Fall en Chittenden Road (de weg naar Mount Washburn) is afgesloten tot en met april 2022. Kijk op ttps://www.nps.gov/yell/planyourvisit/road-construction.htm voor meer info.

Yellowstone bizons

Yellowstone National Park bevat de helft van de geisers op aarde. De meeste geisers vind je in het parkdeel ‘Geyser Country’. Hier liggen 150 stuks op anderhalve vierkante kilometer. Old Faithful is de beroemdste. Hij laat ongeveer elk anderhalf uur een krachtige stroom water en stoom de lucht in spuiten. Je kunt er letterlijk op wachten. Naast geisers en warmwaterbronnen heeft Geyser Country aardspleten waaruit gassen ontsnappen en modderpoelen. Afbeelding

Old Faithful Yellowstone

Vrijdag 2 oktober 2020.

40 km ten NW van het Yellowstone NP vond op 17/8/1959 een krachtige aardbeving plaats. De gevolgen ervan zijn tot op de dag van vandaag goed te zien. Die nacht kwam een complete bergwand naar beneden en veranderde de aanblik van het landschap totaal. Wie interesse heeft in geologie kan hier een paar welbestede uurtjes doorbrengen. U volgt vanaf West-Yellowstone de US 287/191 in noordelijke richting. Na circa 20 km gaat u op de US 287 links af. 10 km verderop staat langs het Heber Lake het eerste bord van de ‘Earthshaking tour’: een parkeerplaats links van de weg, een bord met duidelijke uitleg en twee korte wandelingen. De rest van de route wijst zichzelf. Het Earthquake Lake Visitor Center is de 8ste en laatste stop.

We bezoeken Virginia City, een bijzonder leuk oud stadje. Verlaten door de goudzoekers, nog bewoond in de Victoriaanse tijd. En uit die laatste periode is heel veel bewaard gebleven. Je kunt in vele huizen binnen kijken en hier heeft de tijd stil gestaan. Zo zie je winkels waar men kleding kon kopen, schoenen, speelgoed , etc, maar ook de drukkerij, de kapper , enz. Het hotel wordt gerestaureerd.
Een aantal van deze oude huizen zijn nu winkels van nu, ingericht als toen. Ook de saloon en café ’s . Ontzettend leuk om door deze Main Street te lopen en te kijken. Dit is vlakbij Earthquake lake

Zaterdag 3 oktober 2020.

Rit naar Helena, hoofdstad van Montana. 285 km. 3 uur.

Tijdens het goudzoekerstijdperk ontstond Helena, tegenwoordig de hoofdstad van Montana. Bezoek hier het Capitoolgebouw of vaar over de Missouri-rivier naar de Rocky Mountains. Bezoek ook eens het ExplorationWorks Museum of een van de spookstadjes uit het mijnverleden zoals Elkhorn of Marysville. Helena dient vaak als overnachtingsplaats tussen Glacier en Yellowstone National Parks.

Earthquake Lake, zie kaartParagraaf

Zondag 4 oktober 2020.

Rit naar  Columbia Falls, bij Glacier National Park. 340 km. 4 uur.

Maandag 5 oktober 2020.

Verblijf in Glacier National park.

Glacier National Park beschermt bossen, bergweiden, meren en ruige bergpieken. Het meest kenmerkend zijn de door gletsjers uitgesleten valleien en de gletsjers uit de ijstijd van 10.000 jaar geleden. Je verkent Glacier via de Going-to-the-Sun Road. Topbezienswaardigheden zijn St. Mary Lake in het oostelijke parkdeel en Lake McDonald in het westen. Wegens sneeuw en lawinegevaar is de Sun Road geopend van eind juni/begin juli tot half/eind september. De Going-to-the-Sun Road is een aanrader, van Columbia alls naar St. Mary, zie kaart.

Reis je in 2020 of 2021 naar de Many Glacier Valley in het noordoosten van het park, dan zijn er een paar dingen die je vooraf moet weten. T/m 17 mei 2020 en vanaf 21 september t/m 16 december 2020 is de Many Glacier Road gesloten wegens werkzaamheden. Van 18 mei t/m 20 september 2020 is de weg geopend, maar zijn er grootschalige wegwerkzaamheden die tot vertragingen zullen leiden.

Let op: campers langer dan 21 ft zijn niet toegestaan op grote delen van de Sun Road. Je kunt een camping aan de oost-/westzijde nemen en per shuttlebus het park in gaan of omrijden om St. Mary Lake en Lake McDonald te bezoeken. 

Glacier Montana

Er zijn zo’n tweehonderd watervallen in Glacier National Park. Een van de indrukwekkendste is de 152 meter hoge Bird Woman Falls. Vane en heel ander kaliber is de Weeping Wall: een huilende muur waar je een gratis carwash krijgt. Een letterlijk hoogtepunt van Glacier is de Logan Pass; een geschikte plaats voor wandelroutes en wildlife spotten. Als je gletsjers wil spotten, ga je naar Jackson Glacier Overlook.

Dinsdag 6 oktober 2020.

Rit naar Coeur d’ Alene. Rit naar Coeur d’ Alene. 375. km 4 uur.

Ingeklemd tussen rivier, bossen en tientallen meren ligt de stad Coeur d’Alene. Aan het zuiden van de stad grenst het veertig kilometer lange Coeur d’Alene Lake. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is coeur-d-alene-lake.6.b958.jpg

Woensdag 7 oktober 2020.

Rit naar Elecric city. 192 km. 2:15 uur.

Grand Coulee Dam is een enorme stuwdam die oorspronkelijk gebouwd werd om water te kunnen opslaan voor irrigatie. Pas later werd elektriciteitsopwekking als functie toegevoegd. Verder controleert deze dam, samen met andere, de waterstand in de Columbia River. Er is een bezoekerscentrum met informatie over de bouw en het gebruik van de dam. Negatieve neveneffecten worden niet verzwegen. Aan de andere kant van de dam kun je mee met een gratis tour. Na een grondige securitycheck rijd je met busjes naar de andere kant van de dam, waar je even naar binnen mag om de pompen te zien die het water in het Banks Lake op peil houden. Daarna mag je even bovenop de dam kijken. Als je geen uur over hebt voor de tour kun je deze gerust overslaan.

Donderdag 8 oktober 2020.

Rit naar Kirkland. 345 km. 4 uur. Via weg nr.: 2

Vrijdag 9 oktober 2020.

Auto inleveren.

Zaterdag 10 oktober 2020 t/m donderdag 22 oktober 2020.

Verblijf bij Dolev en Yifat.

Vrijdag 23 oktober 2020.

Vlucht naar Nederland.

Zaterdag 24 oktober 2020.

I.v.m. tijdsverschil komen we vandaag in Nederland aan.