Polen 2016 zomer

Kastelen en paleizen rondreis 2016 door het zuiden van Polen.

Van 2 juli t/m 16 juli 2016.

2016-07 Rondreis polen

Zaterdag 2 juli 2016.

We vertrekken om negen uur, dus keurig op tijd. Bij het opstaan scheen de zon, maar verder de hele dag hebben we een zwaar bewolkte lucht met af en toe wat regen. Omdat de temperatuur wat tegenvalt ( rond de 16 graden ) stoppen we maar één keer na drie uur rijden.

DSCN3240

Even in de auto een meegebrachte krentenbol eten, naar het toilet en dan weer verder. Net voor vier uur arriveren we in het Pentahotel in Gera. Na het inchecken gaan we even naar onze kamer om wat te rusten en dan gaan we kijken waar we wat kunnen eten. Ruim honderd meter van ons hotel vinden we een eetcafé de ” Rubezahl” waar we wat gaan eten. Het is een gezellig eetcafé waar het eten goed smaakt. Het valt op dat we steeds meer Duitse vlaggen zien en beseffen dan dat vanavond de EK voetbalwedstrijd Duitsland – Italië is. Na het eten wandelen we naar het centrum van Gera. Hier is op de markt een groot scherm neergezet en lange tafels om de wedstrijd in de openlucht te kunnen zien. Wij besluiten om in het hotel de wedstrijd te volgen. In de hal van het hotel is ook een groot scherm, en er zijn makkelijke fauteuils. Heel comfortabel om hier onder het genot van een biertje de wedstrijd te zien. Helaas we zijn moe en daarom gaan we voordat de wedstrijd begint naar onze kamer om daar vanuit bed te kijken. Ook dit hebben we niet volgehouden en zijn in slaap gevallen.

 

Zondag 3 juli 2016.

Als we opstaan kijken we onmiddellijk naar het nieuws en zien dat Duitsland met 7 – 6 van Italië heeft gewonnen.  Dan aankleden en naar het restaurant voor het ontbijt. Dit is verwennerij, zo’n heerlijk ontbijt!! Even na tien uur vertrekken we naar ons volgende verblijf. Het weer is beter dan gisteren, wel bewolking maar ook vaak zon. En belangrijk, geen regen! Om een uur of twaalf passeren we de Duits-Poolse grens. De eerste gelegenheid om te stoppen gebruiken we om Zloty’s te pinnen en om wat te eten bij de Burger King. En dan verder Polen in.

Polen.

De rit gaat over een prachtige snelweg, die we na een twintig kilometer verlaten. Verder gaat de rit via binnenwegen en door kleine dorpen naar Kliczków. Als we hier aankomen zijn we onder de indruk van het prachtige kasteel.

Kasteel “Kliczkow”.

DSCN3247

Dit kasteel is gebouwd in de periode van 1292 tot 1297 door de hertog Bolko I. Later is het door allerlei oorlogen verschillende keren van eigenaar veranderd.

DSCN3245

Uiteindelijk is het in 2001 volledig gerestaureerd en is een deel hotel geworden met daarbij een  restaurant.  Onze kamer is één van de gasten verblijven op de begane grond.

DSCN3250

Er hangt hier een bijzondere sfeer. We kijken uit, via kleine ramen in enorm dikke muren, over de binnen plaats van het kasteel. Nadat we ons geïnstalleerd hebben gaan we naar buiten om op de binnenplaats een koel glas bier te drinken en te genieten van het kasteel.

DSCN3254

En wat zien we, een gids die hier rondleidingen verzorgt in wat wij denken originele kleding. Natuurlijk gaat Janny met deze man op de foto. De rondleiding is niets voor ons, het blijkt dat hij alleen vloeiend Pools spreekt en verder niets.

DSCN3257

En voor ons is de Poolse taal onverstaanbaar, dus dan maar geen rondleiding. We maken nog een kleine wandeling door de kasteeltuin en dan rusten we wat. Per slot van rekening hebben we toch vakantie.   We gaan eten in een restaurant dat in een vleugel van het kasteel is. Dit valt wat tegen, het buffet was beperkt en ook was het niet goed op temperatuur gehouden. Het varkensvlees met een champignonsaus was lauw en ook de kip had betere tijden gekend, jammer. Nog wat rond gewandeld en wat gelezen in onze kamer.

 

Maandag 4 juli 2016.

Na een nacht  dromen van kasteelheren, ridders en jonkvrouwen staan we uitgerust op. Buiten op het terras van de binnenplaats werk ik mijn verslag bij en dan komt er een mooie Poolse naar mij toe en vraagt of ik wat nodig heb, koffie of zo. We raken aan de praat en ze vraagt  wat we verder gaan doen in Polen. Ik vertel haar van onze trip en noem de kastelen en paleizen op waar wij gaan overnachten. Als ze hoort van Wroclaw (Breslau) geeft ze de tip om naar het “Platinum Palace” te gaan omdat ze daar tot eind vorig jaar gewerkt heeft als directrice. Ik laat haar de route zien waarin juist dat paleis staat. Ze vind dit geweldig en belooft aan de manager door te geven dat wij op 13 juli daar aankomen. Ik ben benieuwd wat het resultaat daarvan is. Voor de zekerheid geeft ze haar kaartje en dan zie ik dat haar naam “Marzena Celej” is, de kasteel directrice. Inmiddels is Janny ook gereed en op naar het restaurant.

DSCN3275

Gisteravond viel dit wat tegen, maar nu!!! Een geweldig ontbijt met alles er op en aan. Allerlei soorten brood en een ruime keuze uit beleg. Met zo’n ontbijt kunnen we er voorlopig tegen. Bij het verlaten van de eetzaal ontmoeten we nog een Nederlands stel waar we even wat mee praten, en dan op naar de volgende overnachting. Rond de klok van vier uur arriveren we bij het paleis ” Czarny Las” in Wozniki.

Paleis “Czarny Las” (zwarte woud).

DSCN3284

Een prachtig gebouw dat begin negentienhonderd is gebouwd en later geschikt is gemaakt als hotel. De kamer is klassiek met zijn eikenhouten lambrisering en prachtige parket vloer. De hele inrichting straalt klasse uit.

DSCN3282

DSCN3287

Hier houden we het zeker de twee besproken nachten uit. Het slapen in een twijfelaar zal wat wennen zijn, maar dat zal ook wel lukken. Via een corridor gaan we vanuit het hoofdgebouw naar het restaurant, waar we dineren.

DSCN3288

Als we zo op de eerste dagen terug zien moeten we onze ideeën over Polen herzien. Het deel wat we gezien hebben is een glooiend landschap met wat bossen, met over het algemeen enorme akkers met graan en maïs. De wegen zijn prima, misschien wel beter dan in Nederland. Ook is het deel wat we gezien hebben schoon. Geen afval langs de weg of in dorpen. De huizen zijn mooi om te zien, veelal nieuwbouw of gerenoveerde huizen. Kwaliteit staat hier voorop, met geglazuurde dakpannen en goten en regenpijpen van koper of degelijk verzinkt. Rondom de huizen forse tuinen. De indruk is dan ook van een welvarend land. Mogelijk wordt het verder naar het oosten minder, maar hier doet het Duits aan. We kijken uit naar het vervolg van onze trip.

 

Dinsdag 5 juli 2016.

Zwarte madonna.

Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we naar Czestochowa. In deze plaats is op een heuvel (Jasna Góra ) een Paulijnen klooster waarin een afbeelding is van de Zwarte Madonna. In 1384 werd door de hertog van Opole een icoon aan het klooster geschonken.

DSCN3310

Op de icoon staat Maria met het kindje Jezus. Aan deze icoon worden bijzondere gaven toegedacht en duizenden gelovigen bezochten het klooster om het icoon te zien en gaven af te smeken. Toen in 1430 de volgelingen van Johannes Hus het klooster veroverden wilden zij de icoon van het altaar rukken maar opeens werd deze zo zwaar dat hij niet te tillen was. In Polen ziet men dit als een bevestiging van de bijzondere krachten die dit schilderstuk heeft. Nog steeds is dit de belangrijkste bedevaartplaats van Polen. Als we bij het klooster komen is de basiliek helemaal gevuld met mensen. Het blijkt dat er voor het icoon een gordijn hangt dat een paar keer per dag opengaat. Juist als wij er zijn is het gordijn open. Omdat het zo druk is vangen we maar een glimp op van de Zwarte Madonna. Na een minuut of tien gaat het gordijn weer dicht en kijken wij wat rond bij het klooster.

DSCN3312

Op ons gemak gaan we weer terug naar ons paleis waar we op het terras wat gaan lezen. Heerlijk gedineerd op met een prachtig uitzicht over de tuinen van het paleis.

 

Woensdag 6 juli 2016.

Tijdens het ontbijt bespreken we de route voor vandaag, en we besluiten om een toeristische route te nemen. Door de dorpen rijden is veel leuker dan de snelweg. Na een paar uur rijden stoppen om wat rond te neuzen in een stadje, omdat er geen eetgelegenheid is rijden we verder. Midden in de bossen zien we een leuk restaurant waar we wat gaan drinken. Een klein probleempje, ze spreken alleen vloeiend Pools, en wij verstaan dat weer niet. Ik ga naar de bar en bestel thee en cake voor Janny, en voordat ik verder wat kan zeggen maken ze koffie voor mij. Maar ik wilde eerst voor Janny bestellen. Helaas dat lukt niet. Dan maar de tweetalige menukaart erbij gehaald en ik wijs thee en cake aan. En ja hoor, we krijgen thee, cake en de niet bestelde koffie. Inmiddels weten we de Poolse namen voor koffie en thee, Kawa en Herbatta.

Baranow-Sandomierski.

Na nog een half uur rijden komen we bij het Zamkowy kasteel in Baranow Sandomierski aan. Bij de eerste aanblik zijn we onder de indruk van dit prachtige kasteel. Dit vierkante kasteel met ronde hoektorens is tussen 1569 en 1583 gebouwd en in de zeventiende eeuw door de Nederlander Tylman Gamerinsky ( van Gameren) uitgebreid.

DSCN3356

Zamkowy kasteel.

We melden ons bij de receptie en na ontvangst van de sleutel gaan we naar het kasteel. Een prachtig wit kasteel waar wij op de eerste verdieping een kamer hebben. Het was even zoeken, eerst via de binnenplaats en dan de trappen op (Ridders hadden vroeger geen liften).

DSCN3348

De arcade rond de binnenplaats.

Boven gekomen lopen we onder een arcade waarlangs je boven rond de binnenplaats kunt lopen. Als we in de kamer zijn blijkt dat er geen warm water in de badkamer is. Even bellen naar de receptie en een vriendelijke dame komt ons ophalen en brengt ons dan weer terug op de eerste verdieping en gaat ons voor naar de “presidentiële suite”. We zijn sprakeloos, een entree een grote slaapkamer met een bed waarin je elkaar kwijt kunt raken, een huiskamer en een rook- leeskamer.

DSCN3336

Spreekt voor zich.

DSCN3340

Dit alles prachtig klassiek ingericht met een ingelegde parketvloer. Schilderijen aan de muur en een gewelfd plafon. De muren zijn met pastel tinten gesausd. Drie secretaires waarvan één van wortelnoten.

DSCN3343

In de rookkamer staan vier fauteuils met het wapen van het kasteel. En dit alles voor maar één nacht. En natuurlijk gaan we als echte kasteelbewoners uit eten in het restaurant van het kasteel. Een vriendelijke dame bedient ons, omdat de echte ober geen woord engels verstaat.

DSCN3375

Na een overheerlijk maal gaan we naar onze suite om nog wat te lezen en gaan dan naar bed om te dromen van ridders en jonkvrouwen.

 

Donderdag 7 juli 2016.

We ontbijten in een prachtig gerestaureerde gewelvenkelder. De luxe straalt er vanaf met onder ander eetkamerstoelen waar een prachtige hoes over zit. Een zacht muziekje op de achtergrond. We voelen ons als een kasteelheer en jonkvrouw.

DSCN3382

In het Pools koffie bestellen.

DSCN3392

Even onderweg wat eten.

DSCN3398

Centraal station.

Dan gaan we weer verder naar het oosten, richting Ukraine. Na tweehonderd kilometer komen we bij het volgende onderkomen, kasteel Krasiczyn.

Krasiczyn castle.

Dit kasteel ligt tien kilometer ten westen van Przemysl en is ook vierkant gebouwd met op de hoeken vier ronde hoektorens. De familie Krasicki startte de bouw in 1580 en de laatste verbouwing was in de 17e eeuw. De vier torens werden “toren van God”, “toren van de Paus”, “toren van de koning” en de “toren van de edelman genoemd”. Bijzonder zijn de afbeeldingen aan de binnenkant van de muur. Dit zijn afbeeldingen van Duitse keizers, Poolse koningen, bijbeltaferelen en jachttaferelen.

DSCN3403

Als we op onze kamer komen, nadat we de koffers twee verdiepingen via de trap omhoog hebben gebracht, gaan we eerst wat bijkomen van de vermoeienissen.

 

Vrijdag 8 juli 2016.

Het Bieszclady park staat vandaag op het programma. Dit is het grootste natuurpark, en is in het uiterste zuid-oosten van Polen. De rit door de Karpaten voert ons door een afwisselend landschap, wat graanvelden, dorpen en vooral bossen. In de dorpen zien we prachtige kerken, met allemaal een verschillende architectuur. Een paar helemaal van hout, maar de meesten van steen. In dit park moeten wilde dieren leven, zoals   lynxen, adelaars en beren. Alleen zien wij tijdens onze rondrit niets van dit alles. Alleen veel ooievaarsnesten met jongen, maar dat is elders in Polen ook zo. Rond het middaguur arriveren we  bij Wokosate, deze plaats ligt tegen de grens met Ukraine. Met de auto kun je niet bij de grens komen, dus moet je er lopend heen. Omdat ik tegen het associatie verdrag met de Ukraine heb gestemd besluiten we niet naar de grens te lopen maar onze rondrit te vervolgen. Via Cisna komen we bij Lesko aan. In deze plaats is vroeger een grote Joodse gemeenschap geweest, maar ook deze is in de tweede wereldoorlog uitgemoord.

DSCN3424

Als herinnering staat er nog een synagoge die nu als expositieruimte in gebruik is.  Dit is een van de belangrijkste bestaande Joodse monumenten in Polen. Ook is vlakbij een Joodse begraafplaats die we bezoeken.

DSCN3433

Het is een beboste heuvel waartussen de grafzerken staan. De oudste zerken dateren uit de zestiende eeuw. Zonder wilde dieren te zien rijden we verder naar ons kasteel hotel.

DSCN3437

Voor het diner ga ik eerst wat foto’s van het kasteel maken en daarna een stukje verwennerij in het kasteel restaurant.

 

Zaterdag 9 juli 2016.

Kraków.

Gisteren hebben we het verste punt van onze reis bereikt en vandaag gaan we weer richting het westen, Vanavond hebben we een hotel in het centrum van Kraków, hotel Kazimierz. We nemen vandaag geen toeristische route, maar de kortste weg. Als we onderweg stoppen bellen Swen en Monique ons vanuit Duitsland op om te vertellen dat ze een andere auto hebben gekocht, een BMW 525! Zonder verdere bijzonderheden komen we bij ons hotel aan en zoals inmiddels gebruikelijk rusten we wat. Omdat we voor het eerst in een stad zijn eten we niet in het hotel, maar gaan we vanavond de stad in. Wat een gezellige stad is dit!!! Eerst slenteren we wat rond over een tweetal pleinen en dan vinden we een vrij tafeltje op één van de vele terrasjes. Hier eten we wat en blijven we gezellig natafelen met een glas wijn. Een heerlijk uitzicht over het plein met zijn vele koetsen. Tegenover ons zit op een ander terras een dixieland orkestje waardoor het heel gezellig is. Het valt op dat er veel mensen op de been zijn. Zeg maar “gezellig druk”.

20160709_204741

 

Zondag 10 juli 2016.

Geen auto vandaag, die heeft rust. We gaan te voet de oude binnenstad van Krakow bekijken. Vanuit het hotel bezoeken we eerst het Joods museum waar een expositie van een foto collectie is over het leven van de Joden in Krakow. Heel triest wat hier te zien is. Vervolgens gaan we naar de oudste synagoge van Krakow.

DSCN3455

Hier zien we veel Joodse gebruiksvoorwerpen. Dan een stevige wandeling naar het kasteel van de eerste koning van Krakow,   het Wawel kasteel. Binnen de kasteelmuren is een bijzondere kathedraal waar de koningen gekroond werden, en na overlijden zijn ze hier begraven.

DSCN3457

Voor de liefhebber een prachtige barokke kerk met rondom versieringen.

DSCN3467

Op de binnenplaats van het kasteel eten we wat, en dan verder naar het centum waar de markt is. Gisteravond zijn we hier ook al geweest, maar we willen hier nog wat verder rondkijken. Maar het is druk, ongelooflijk zo druk. Op het plein moeten duizenden mensen zijn, en omdat alle terrasjes bezet zijn besluiten we naar het hotel te gaan. Hier aangekomen rusten en lezen we wat en rond de klok van zeven gaan we weer naar het centrum. Nu is het nog wel druk, maar gezellig druk. Al snel vinden we een terras waar we wat eten en met een glas wijn de drukte bekijken. En ja ook hier komt een eind aan en gaan we hotelwaards. Het valt ons op dat Polen schoon is, geen papiertjes of lege flessen.  Ondanks dat er duizenden mensen op straat zijn zijn alle straten ook nu prachtig schoon. Hier kan Nederland wat van leren.

 

Maandag 11 juli 2016.

Van de huisarts  in Israél heeft Janny gehoord dat een tocht met een vlot over de rivier Dunajec bijzonder mooi moet is. Omdat de afstand tot het volgende “Paleis” maar 42 kilometer is hebben we tijd om vandaag de vlot tocht te maken. De rivier stroomt op de grens tussen Polen en Slowakije en kent nogal wat stroomversnellingen wat een vlot tocht spectaculair maakt. Omdat er heel veel files zijn komen we pas om half twee aan. Ook een reden van de vertraging was het zoeken naar het startpunt van de tocht. Het dorpje Katy, waar het startpunt is, bestaat eigenlijk alleen uit een parkeerplaats, een winkeltje voor fris en ijs, en het vertrekpunt. Omdat het zo klein is kende het navigatiesysteem de plaats niet en uiteindelijk is het toch met behulp van Google gelukt. Na een half uurtje wachten is het dan zover, ons vlot ligt klaar en we kunnen aan boord. Dan hebben we een twee en een half uur durende tocht over de rivier.

DSCN3485

De stroomversnellingen vallen best mee, maar de natuur waar we doorheen varen is prachtig.

DSCN3481

Tussen de bergen door en langs beboste oevers kom je ogen tekort. Na afloop zonder files naar het volgende Paleis. Als we aankomen bij het paleis, “Palace Paszkowka” in  Paszkowka, blijkt dat onze kamer in een bijgebouw is wat nou niet direct aan een paleis doet denken. Een hele eenvoudige kamer met een kleine badkamer. We hadden ons gedurende de reis een hele andere voorstelling van een “paleis” gekregen. Omdat we laat aankomen is het restaurant al gesloten maar een telefoontje vanuit de receptie naar de kok die vlakbij woont is voldoende om voor ons tweeën het restaurant te openen. Fantastisch zo hulpvaardig en vriendelijk is het personeel.

 

Dinsdag 12 juli 2016.

Winkelen.

Bij het ontbijt besluiten we naar de beroemde zoutmijn in Wielczka gaan. Dit is de oudste nog werkende zoutmijn in Europa. Als we arriveren is het erg druk. We schatten de wachttijd op twee uur. Om nu zolang in de zon te wachten vinden we iets teveel van het goede, dus terug naar de auto. Omdat Janny nagel remover, nagellak en een wit shirt nodig heeft gaan we naar een winkelcentrum. We vinden een prachtig groot winkelcentrum bij de stad Kraków wat modern, erg groot en vooral erg schoon is. We winkelen wat en Janny koopt nagellak remover, nagellak en een blauw shirt. We zijn dan weer op tijd in ons hotel. Het blijft opvallen hoe schoon het land is en kleurig. We zien vooral op het platte land veel nieuwbouw woningen die er prachtig uitzien. Het zijn vrijstaande bungalows of een soort landhuizen met veel tuin rondom. De bestaande huizen zijn ook mooi gerenoveerd. Hier en daar zien we nog een huis wat opgeknapt moet worden, maar het komt ook regelmatig voor dat achter een vervallen huis een prachtig nieuw pand is gebouwd, en later wordt het vervallen huis gesloopt. Menig Nederlander zal met water in de mond deze huizen bekijken. In de steden is ook al veel opgeknapt, maar daar is nog veel te doen. Prachtig gevels die erg vervallen zijn en deuren met houtsnijwerk die ook hun beste tijd hebben gehad. Maar hier is veel, heel veel geld voor nodig. Op de weg zie je veel jonge auto’s. Over het algemeen middenklasse auto’s met veel accessoires. BMW en Audi zijn hier populaire merken en met name de SUV’s. En dit zijn auto’s die in Nederland nogal aan de prijs zijn. Anders dan ik voorheen dacht is Polen een welvarend land. En niet meer grauw en grijs.

20160712_193301

Dan wordt het tijd voor een diner wat goed smaakt. Na afloop nog even een foto maken van het hoofdgebouw en verder een rustige avond op het balkon bij onze kamer.

20160712_201902

Ons hotel  “Palace Paszkowka”

Woensdag 13 juli 2016.

Vandaag een bijzondere dag. Op weg naar Wroclaw willen  we Auschwitz gaan bezoeken. Na het gebruikelijke ontbijt gaan we afrekenen en uitchecken, en dan richting Auschwitz. Wat we hier zien is verschrikkelijk.

Auschwitz.

Auschwitz bestaat uit verschillende kampen, en wij bezoeken Auschwitz I. Er zijn twee verschillende soorten kampen, concentratiekampen en vernietigingskampen. Auschwitz I en II zijn vernietigingskampen. Hier zijn naar schatting vier miljoen mensen vermoord. Polen, Nederlanders, Russen, enz. Ongeveer tachtig procent van de slachtoffers  die hier omgebracht zijn, waren Joden .

DSCN3491

Bij aankomst werden mannen en jongens van de vrouwen en meisjes gescheiden. Dan besliste een arts (o.a. Josef Mengele) met een duimbeweging wie nog kon werken en wie direct naar de gaskamer kon. Per keer zevenhonderd mensen en dat duurde twintig minuten voordat ze vergast waren. Ieder uur kwam er een trein met Joden in veewagons die soms een paar dagen moesten wachten voordat ze aan de beurt waren om vergast te worden. Alles werd van ze afgenomen. Kleding, schoenen, overige bagage, toilet spullen, alles werd afgenomen. De vrouwen werden zelfs kaalgeschoren en van het haar werd textiel gemaakt. Toen de Russische soldaten het kamp bevrijden vonden ze tienduizenden gevlochten haarstrengen en tienduizenden schoenen.

DSCN3501

En dan naakt naar de verbrandingsovens. Het geeft een vreemd gevoel om in één van de zes gaskamers te staan en om dan naar de naast gelegen  crematie ruimte te gaan. Waar wij lopen zijn honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen vergast. We zijn heel diep onder de indruk van dit afgrijselijke massa vernietigings systeem. De gevoelens die we hebben zijn niet onder woorden te brengen. Na dit bezoek gaan we bedrukt verder. Onderweg praten we hier nog veel over, en Janny verhaalt weer de geschiedenis van haar schoonouders die voor de tweede wereldoorlog uit Polen voor de Nazi’s zijn gevlucht.

Wroclaw (Breslau)

We rijden nog ruim drie uur en arriveren dan bij ons laatste verblijf in Polen, Platinum Palace in Wroclaw. Dit weer een echt paleis, wat een service. We mogen onze koffers niet aanraken, deze worden voor ons op onze kamer gebracht.

DSCN3523

En de kamer, heerlijk luxe. De badkamer is zo groot als een slaapkamer en ziet er schitterend uit. Ook de kamer is erg luxe. Na het even bijkomen, gaan we naar het restaurant waar we met alle egards worden bedient, klasse.

DSCN3531

 

Donderdag 14 juli 2016.

Als we na het opstaan naar buiten kijken regent het, en het weerbericht voor vandaag geeft 94% kans op regen. Maar goed we zijn Nederlanders dus wel wat gewend. We trekken er op uit om Wroclaw te verkennen.

IMG_2744

Als we in het centrum aankomen gaar we eerst wat drinken. In het restaurant vragen we aan de ober hoe je nu precies Wroclaw uitspreek. De ober doet het voor en wij proberen het na te zeggen wat niet meevalt. De ober roept dan naar een serveerster om een fles Poolse wodka te brengen. Volg hem spreek ik veel beter Poos na het leegdrinken van de fles Wodka. Toch luisteren we maar niet naar dit advies. We beginnen met een prachtig gebouw midden op het grote marktplein in de oude binnenstad, het vroegere stadhuis.

DSCN3522

De grijze vlekken op de foto zijn regendruppels.

Het is in renaissance stijl opgetrokken met op de benedenverdiepingen mooie gewelven. Hier worden tentoonstellingen gehouden. En er is ook veel uit de historie van het gebouw te zien. De raadkamer, vergaderruimtes e.d. alles met oude meubels.

DSCN3516

We horen daar dat er vlakbij een tentoonstelling is van Marc Chagall, een wereldberoemde Joodse schilder. Natuurlijk gaan we hier kijken. Als we weer buiten komen regent en waait het nog steeds dus gaan we even een winkelcentrum binnen waar we wat eten in een sushi restaurant. Janny koopt hier voor Yonit een verjaardag cadeau, dat bestaat uit een verrassingspakket met zes verschillende theesoorten. Inmiddels is het tijd geworden om terug naar ons luxe hotel te gaan. Als we dan buiten komen merken we dat het echt de hele dag heeft geregend en aan het grote aantal kapotte paraplus te zien heeft het ook flink gewaaid.

 

Vrijdag 15 juli 2016.

We worden wakker met het verschrikkelijke bericht van de aanslag in Nice. Een vrachtwagen die ingereden is op een mensenmassa die naar een vuurwerkshow stonden te kijken. Vier en tachtig doden en meer dan honderd gewonden op dit moment. En dit alles door een mandie die een geloof aanhangt die wereldheerschappij nastreeft!! Afgrijselijk.

Ons volgende hotel is het “Best Western Hotel” in Helmstedt, Duitsland. Dit ligt halfweg onze thuisreis. Vandaag is het zwaar bewolkt weer met af en toe regen. Pas aan het einde van de middag klaart het weer op en komt er af en toe een waterig zonnetje door. Door de files komen we met een uurtje vertraging bij het hotel aan.

DSCN3532

Na een vriendelijke ontvangst gaan we naar onze kamer om wat te relaxen. Aangezien de menukaart er aantrekkelijk uitziet besluiten we om vanavond in het hotel te eten. Het blijkt een goed besluit, het smaakt heerlijk!! Dit bevestigd weer dat je in Duitsland goed kunt eten.

 

Zaterdag 16 juli 2016.

Bij het opstaan blijkt dat er in Turkije een staatsgreep bezig is. Omdat we gisteravond vroeg gingen slapen hadden we hier niets van gehoord. Er wordt gesproken van zestig doden, weer zijn er mensenlevens verloren.

Dan, na het ontbijt, starten we de auto voor het laatste stuk naar huis waar we in één ruk heen rijden.  Goed drie uur komen we gezond weer thuis van een prachtige vakantie in Polen.

 

Algemeen;

Tijdens deze reis hebben we 3218 kilometer gereden. Polen is zeven en een half keer zo groot als Nederland en heeft met 39 miljoen inwoners  twee maal zoveel inwoners dan Nederland.

 

 

2 reacties op “Polen 2016 zomer

  1. Leuk om jullie weer te volgen op jullie trip Door Polen, zo te zien een interessant land, vol verrassingen. Veel plezier en geniet ervan, wij blijven jullie volgen.
    Groeten, Hans en Frieda.

Reacties zijn gesloten.