Tsjechië 2013 Zomer

Vakantie Tsjechië 29 juli t/m 5 augustus 2013.

images

 

Maandag 29 juli 2013.

We vertrekken negen uur richting Tsjechië, na een voorspoedige reis arriveren we om zes uur in ons hotel in Pilzen. Onderweg hebben we een paar flinke buien gehad, maar gelukkig geen file. Als we aankomen hoost het en tot onze verassing is er geen parkeerplaats voor ons en moeten we de auto maar ergens in de omgeving zien kwijt te raken. Gelukkig ziet Janny een plekje vlak voor het hotel en de auto past daar precies in. Het hotel is nieuw en ziet er goed uit. Het hotel ligt tegen de oude stadskern. De kamer is verzorgd, schoon en gezellig.  Nadat we wat hebben gerust gaan we tegenover het hotel naar een gezellig café annex restaurant eten. Een heel eenvoudig restaurant, maar heerlijk eten en voor € 20,= hebben we een heerlijk maal. Daarna wandelen we een stukje door de stad, en dit ziet er zo gezellig uit dat we besluiten om hier morgen verder te gaan kijken. Terug naar het hotel en op tijd onder de wol.

Dinsdag 30 juli 2013.

Na een heerlijk ontbijt gaan we de stad verkennen. We beginnen met de grote kathedraal die midden op het grote plein in het centrum van Pilzen staat. Deze kathedraal is gewijd aan Bartholomeus en de bouw is in de 12e eeuw gestart en was gereed in 1476.

2013-07-30 10

Deze kathedraal heeft een toren die met zijn 102,6 meter hoge toren de hoogste toren in Tsjechië.  Deze toren is te beklimmen tot de trans juist onder waar de spits begint.

2013-07-30 11

Op 62,5 meter hoogte hebben we een prachtig uitzicht over de stad.  We blijven hier op ons gemak wat rondkijken zodat we op adem kunnen komen. Tijdens de beklimming worden we door Swen en Monique gebeld. Ze bellen vanuit Kroatië waar ze op vakantie zijn. Jade, Kim en Lars vertellen van hun belevenissen in de vakantie. Lars heeft een laser geweer gekregen en Kim een groen laserlicht. Ook Jade was heel blij met de vakantie in Kroatië.  Na de beklimming van de toren gaan we naar de Synagoge in Pilzen.

2013-07-30 11

Interieur van de synagoge. 

Dit is op twee na de grootste synagoge ter wereld. De Synagoge is in 1893 in Moors-romaanse stijl gebouwd.  De synagoge ziet er geweldig mooi uit. Na een ijsje gaan we richting het gangenstelsel. We reserveren een tocht met een gids en gaan dan genieten op het plein bij de kathedraal. Om half vier begint onze rondleiding door het gangenstelsel. Het blijkt dat onder het historische stadscentrum een gangenstelsel van twintig kilometer is uitgehakt in de kalksteen.

2013-07-30 16Het ondergrondse gangenstelsel.

Deze gangen waren oorspronkelijk bedoeld als kelder om levensmiddelen koel te houden, en hebben drie verdiepingen. Bij de ingang werd ijs opgeslagen en het koude dooiwater stroomde naar beneden en koelde zo de ondergrondse gangen. Overal zie je de nissen van de bovenliggende huizen waarin de levensmiddelen werden opgeslagen. Deze gangen werden ook gebruikt om bier in op te slaan. Het procedé om “Pils” te brouwen is hier ontwikkeld. Een onderdeel hiervan is om het bier in een koele ruimte op te slaan (“lager” is Duits voor kelder). Ook een belangrijke functie van het gangenstelsel was om in te vluchten bij een belegering van de stad. Deze stad is min of meer het middelpunt geweest van de godsdienststrijd tussen de Hussieten (Volgelingen van de eerste hervormer Johannes Hus) en de Jezuïeten (Strijders voor God) vanaf  1400 tot midden in de zeventiende eeuw. Ook was het belangrijk dat de bewoners over min of meer schoon drinkwater konden beschikken omdat er onder de grond veel bronnen waren. En natuurlijk waren de diepe bronnen ook geschikt om als toilet te dienen. Van het uitgebreide gangenstelsel hebben we bijna achthonderd meter gelopen op een diepte tussen negen en twaalf meter.

2013-07-30 14

Stadhuis Pilzen met pestzuil.

Een mooie ervaring. Na afloop in de plaatselijke kroeg een pilsje en even gerust. We gebruiken een diner op een terras met een uitzicht over een park zo krijg je een echt vakantiegevoel.

Woensdag 31 juli 2013. 

Vandaag gaan we kijken hoe het zit met de naam “Pilzen”.  We lopen naar de “Pilsner Urquelle” brouwerij waar we ons juist bij een Engelstalige rondleiding kunnen aansluiten. We gaan eerst de afvulruimte bekijken en zien daar de blikjes bier gevuld en gesloten worden. Er zijn hier twee productielijnen voor flessenbier en één voor blikkenbier en een lijn voor plastic flessen.

Bierbrouwerij

Vervolgens gaan we naar een film kijken waarin wordt verteld hoe het brouwproces gaat. Dan begint de echte rondleiding, we zien de machtige koperen brouwketels waarin de gerst wordt omgezet in wort. Daarna komt er de hop bij en krijgen we het echte bier.

2013-07-31 11

Dit bier werd vroeger bewaard in ondergrondse kelders met een gangenstelsel van negen kilometer lang, dus bij de gids blijven. Het is hier altijd koel en er staan enorme houten vaten.

2013-07-31 12

Uit één hiervan krijgen we een vers biertje getapt, dit smaakt heerlijk. De rondleiding duurt twee uur en bij het verlaten van de brouwerij geeft het een goed gevoel dat tijdens ons bezoek 120.000 flessen en 62.000 halve liter blikken zijn gevuld. Omdat het hotel verschrikkelijk duur is met zijn internet gaan we in een restaurant wat drinken en gelijk de mail ophalen. Verder brengen we de dag rustig door, want we hebben vakantie.

Donderdag 1 augustus 2013. 

Vadaag gaan we een kuur rit rijden. Vanuit Pilzen gaan we via de E49 naar het noorden, tot Touzim. Hier gaan we via kleine binnendoor weggetjes naar  “Marianské Lazné” ( in het Duits is dit Marienbad). Deze plaats heeft 43 koud water bronnen waarvan het water geneeskrachtig is. Het helpt tegen: ademhalings-, maag-, darm-, nier-,gal-, en nog veel meer aandoeningen. Omdat, volgens een legende,  een kuurgast een Maria beeldje bij een bron had opgehangen, heeft deze plaats de naam Mariabron gekregen. Goethe werd hier verliefd, maar nadat de moeder van zijn geliefde het huwelijks aanzoek afwees is hij hier nooit meer geweest. We neuzen wat rond en gaan dan verder naar “Karlovy Vary”(In het Duits is dit Karlsbad).  Keizer Karel IV heeft op één van zijn jachttochten de bronnen ontdekt, en natuurlijk zijn naam er aan verbonden. Dezelfde Goethe heeft gezegd dat Weimar, Karlsbad en Rome de enige steden zijn waar hij zou willen leven, zo genoot hij van deze stad. De stad heeft in het totaal zestig bronnen die heerlijk warm tot heet zijn.

2013-08-01 13

De heetste heeft een temperatuur van 73° Celsius. Voor Janny en mij is het een stukje herkenning omdat we er allebei vroeger zijn geweest. Na wat zoeken vinden we de bronnen zoals we ze van vroeger herinneren.

Frans kuren

Vervolgens gaan we naar “Jáchymov” (in het Duits is dit Joachimstaler). Hier zijn minder bronnen, maar men dacht in de 19e eeuw dat de bronnen bijzonder geneeskrachtig waren. De stad kreeg in de 14e eeuw bekendheid door het vele zilver en nikkel dat er werd gevonden. De vondsten waren enorm. De bewoners kregen toestemming om munten te slaan, de “zilveren Joachimstaler” afgekort tot Taler. Hiervan is ons woord voor daalder afgeleid. Omdat ze betrouwbaar waren werden munten voor de toenmalige regeringen geslagen. Nadat de mijnen uitgeput raakten raakte de stad in verval. Dit duurde tot 1906 want toen ontdekte men de geneeskracht van de bronnen. Omdat er daar Radium in de grond zit is het water radioactief. Van heinde en verre kwamen mensen hier naartoe om te genezen of preventief behandeld te worden. Dit stortte in  met de tweede wereldoorlog, en daarna kwamen de Russen. Deze wilde het Radium graag hebben, en tijdens hun bewind werd er vanaf 1949 radium uit de mijnen gehaald. Dit was een erg ongezonde klus waarbij velen de dood vonden. Om voldoende mijnwerkers te hebben werden door de communisten politieke gevangenen ingezet. Ze bouwden hiervoor concentratiekampen en dwongen de politieke gevangenen hier in de mijnen te werken. Tot 1961 werden de mijnen hiervoor gebruikt. Velen vonden de dood. We bezoeken het museum en gaan dan weer richting een glas pils in Pilzen.

Vrijdag 2 augustus 2013.

PRAAG !!!

Na het ontbijt gaan we richting Praag. Volgens de Duitse weersverwachting wordt het een warme dag. Als we in Praag aankomen is het nogal zoeken naar een parkeerplaats, maar uiteindelijk vinden we een plek waar we tot zes uur kunnen blijven staan. We lopen naar de Karls brug, genoemd naar keizer Karel de IV.

2013-08-02 13

Op de Karlsbrug.

Op de brug is het een drukte van belang, veel toeristen en langs de kant kunstenaars. Omdat het nogal warm is besluiten we naar de oude stad te gaan omdat hier veel schaduw is. Het eerste doel is de Joodse wijk waar we de Spaanse synagoge bezoeken. Er zijn hier op een kleine oppervlakte zes synagogen. Deze synagogen zijn tijdens de oorlog bewaard omdat de Duitse bezetter er  een “Museum van het uitgestorven ras” van wilde maken. Daarna gaan we naar de Joodse begraafplaats, maar omdat we in een lange rij in de zon moeten wachten totdat we de begraafplaats op kunnen, besluiten we om eerst wat te gaan drinken.

2013-08-02 15

Op het oude raadhuisplein drinken we wat en verwonderen ons over de vele toeristen die ondanks de hitte  op het plein lopen. De koetsjes met paarden ervoor hebben geen klanten omdat je in een koetsje zonder bescherming in de zon zit. Ook wij lopen het plein rond en bewonderen het astronomisch uurwerk.

Uurwerk

Omdat het verschrikkelijk warm is ( de auto geeft 40° aan) wandelen door de smalle straten richting Karls brug. In deze straatjes is het een drukte van belang, gezellige winkeltjes met sieraden, horloges en niet te vergeten souvenirs. Bij de brug aan het water gaan we op een terrasje zitten om wat af te koelen. Maar met 40° gaat dat niet echt. Langzamerhand wordt het dan toch tijd om naar de auto te gaan waar we heerlijk airconditioned naar Pilzen rijden voor, je raad het al, een glas heerlijk koel bier. We besluiten vanavond in het hotel te eten zodat we niet buiten in de zon hoeven te lopen.

Zaterdag 3 augustus 2013.

Het belooft vandaag weer een behaaglijke dag te worden. We willen vandaag het zuiden van Pilzen gaan bekijken. Via weg nr 26 gaan we zuidwaarts naar Domazlice. We nemen binnendoor wegen en rijden door kleine dorpjes en langs enorme graanvelden. Mooi om zo op ons gemak rond te kijken.

arcade

As we in Domazlice aankomen parkeren we de auto op het plein, dit is een rechthoekig plein omgeven door oude panden met arcades. Heel sfeervol. Als we het plein rondwandelen zien we een kerk met een barok interieur, dat wil zeggen heel erg druk. Het volgende doel is ”Klatovy”. Ook hier zoeken we het centrum op en zien daar op het plein een prachtige kerk, maar helaas gesloten. Als we rond de kerk lopen zien we aan de achterkant een ingang naar de catacomben van de kerk.

Mumie

 

 

 

Als we hier binnengaan zien we in de keldergewelven gemummificeerde jezuïeten die daar tot 1674 zijn bijgezet. Dit is heel indrukwekkend, tientallen lichamen onder glazen stolpen. Het is heel bijzonder dat deze lichamen in bijzonder goede staat zijn gebleven. Onder de indruk van wat we gezien hebben gaan we eerst op het plein wat drinken en via een omweg weer terug naar ons hotel.

 

 

 

 

 

Zondag 4 augustus 2013.

Op onze laatste dag in Tsjechië doen we rustig aan, want het is vakantie. We rijden via allerlei binnen weggetjes naar kasteel Karlstein. Een prachtig, op de top van een heuvel gelegen, kasteel. We laten ons rondleiden en zijn onder de indruk van Karel de IV die dit zomer optrekje liet bouwen. De eerste steen werd in 1348 gelegd en werd in een voor die tijd snel gebouwd, namelijk in zeventien jaar.

Kasteel 2

Het bleek door de geschiedenis heen een onneembare vesting.  De hussieten hebben in 1422 een half jaar geprobeerd deze vesting te veroveren, maar ook hun poging was vruchteloos. We plannen een mooie route door het Tsjechisch landschap om zo na enige omzwervingen terug naar het hotel te gaan. Onderweg betrekt de lucht snel, het wordt donker en er barst een noodweer los zoals we weinig hebben gezien. We besluiten om de kortste weg naar het hotel te nemen.  Inmiddels komt de regen met bakken naar beneden. We rijden gelukkig op de snelweg, maar de witte strepen zijn soms niet meer te zien  van het vele water. Het weerlicht hevig, en we hebben zware rukwinden. Gelukkig zijn er geen bomen langs de weg en na een half uur is het slechte weer overgegaan in een flinke regenbui. Als we bij het hotel aankomen is het weer bijna droog. Nu nog even nadenken over waar we gaan eten, met een flink glas bier.

Maandag 5 augustus 2013.

Vandaag nemen we afscheid van Tsjechië en rijden naar ons volgende vakantie adres Waldkirchen in Duitsland.  Het verslag gaat verder onder “Duitsland 2013 zomer”.

 250px-Flag_of_Plzen_Region.svg

 Vlag van Pilzen.