2022 Delfzijl zomer.

Een paar dagen naar Groningen.

Omdat we nog nooit in de provincie en de stad Groningen zijn geweest willen we nu een paar dagen naar deze provincie. We boeken het hotel “De Boegschroef” aan de haven van Delfzijl.

Woensdag 3 augustus 2022.

Vandaag is het zover, we vertrekken naar Delfzijl. Omdat we pas om drie uur op onze kamer kunnen, besluiten we om door mogelijk snelwegen te vermijden we meer kunnen zien van de omgeving. Tot Harderwijk nemen we gewoon de snelweg en vanaf daar alleen maar binnendoor. Vorig jaar zijn we onderweg naar Hardegarijp in Schokland uitgestapt om dit voormalige eiland te bezichtigen. Later ben ik hier nog geweest met Yassine, Levi en Rens. Maar omdat het iedere keer tijdens de Corona lock-down was, konden we het museum en restaurant niet bezoeken. Om nu toch ook het museum te zien, stoppen we vandaag bij Schokland om het veder te bekijken. We worden hier bijzonder vriendelijk ontvangen door een receptioniste die mij herkende van een vorig bezoek. Het museum geeft een helder verslag van de ontwikkeling van het eiland en hoe het later een deel werd van de Noord-Oost polder. Heel bijzonder om deze geschiedenis te zien. Na afloop eten we wat in het restaurant en vervolgen onze weg binnendoor.

Onderweg genieten we van het veranderende landschap. Het landshap is verassend mooi. Heel verrast zijn we van de leuke plaatsen onderweg, waarbij Norg het meeste opvalt.

We checken-in bi het hotel “De Boegschroef” en brengen onze bagage op de kamer. Even de kamer bekijken, en dan zoeken we het terras van het hotel op met uitzicht op de jachthaven van Delfzijl. Op het terras dineren we en zitten we nog een uurtje met een glas wijn.

Donderdag 4 augustus 2022.

We gooien ons programma om, in plaats van de stad Groningen bezoeken gaan we de “De Eems-Oldambtroute” rijden, een trip van ongeveer 85 km. Dit omdat de weersverwachting voor vandaag aangeeft dat het erg warm zal worden en kans op onweer en dan lopen we liever niet in een stad.

De Eems-Oldambtroute voert door het Oldambt, het gebied langs de Eems en de Dollard dat door grote open polders heeft. Aan de kust ligt Delfzijl, de grootste havenstad van Noord-Nederland, en meer landinwaarts Slochteren, kern van het gaswinningsgebied. Rijdend door Slochteren zien we geen gestutte of beschadigde panden, maar die zullen er best wel zijn. In het verleden drukten de herenboeren hun stempel op het land. Dat is nog steeds te zien aan de grote villa-achtige boerderijen.

Zomaar onderweg.

We kijken onze ogen uit naar de machtige boerderijen met meestal rijk versierde voorgevels. De gezellige dorpen vallen op omdat alles verzorgd is, zowel de wegen en de huizen met hun tuinen, een lust voor het oog.

In Heiligerlee is in 1568 een van de bekendste veldslagen van de 80-jarige oorlog gevoerd. Het monument herinnert aan Adolf van Nassau, een van de broers van Willem van Oranje die tijdens de strijd sneuvelde.

Het wierdendorp Termunten en de garnalenhaven Termunterzijl liggen tegen elkaar aan. Het haventje kwam door de veenkoloniale scheepvaart tot bloei en werd in die tijd het Golden-Zieltje genoemd, wat gouden sluis betekent. De sluis en de sluisbrug uit 1725 zijn de moeite waard. De borstwering is versierd met de wapens van de sluisvesters.

We frissen ons wat op en gaan dan het centrum van Delfzijl bekijken. Dit centrum is op loopafstand van ons hotel. Omdat het al wat later is, zijn veel winkels gesloten , daarom gaan we na een korte wandeling terug naar het hotel.

En natuurlijk gaan we weer genieten van ons diner met uitzicht op de haven.

Vrijdag 5 augustus 2022.

Vandaag staat de ” Coopluydenmarkt” op het programma. In Appingedam is vandaag de markt, eigelijk een uitgebreide braderie. De bezoekers worden meegenomen naar het Appingedam van vroeger met oude ambachten en veel mensen lopen in oude klederdrachten.

Juist Appingedam met zijn smalle straatjes en oude panden is een mooi decor voor de markt.

Naast de gebruikelijke markt waar van alles kunt kopen is er ook muziek, en natuurlijk zijn alle terrasjes open.

Omdat donderdag veel winkels gesloten waren gaan we vanmiddag nog een keer op ons gemak naar Delfzijl.

Zaterdag 6 augustus 2022.

Op deze laatste dag in Groningen besluiten we de hoofdstad te bezoeken. We starten de wandeling vanaf station richting centrum.

Het eerst wat we tegenkomen is de oude synagoge, die vandaag helaas gesloten is.

Verder richting centrum staat de Korenbeurs. In de korenbeurs achter de kerk is nu een filiaal van Albert Hein. Klanten worden verrast met een imposant interieur van steen,  gietijzer en vooral veel glas. De beurs werd tussen 1862 en 1865 gebouwd voor de handel in graan. Het glas was nodig om de keurmeesters voldoende  daglicht te geven bij hun werk.

Academiegebouw

Al vanaf de stichting van de universiteit in 1614 zat de hoofdvestiging aan de noordkant van de Broerstraat. Eerst was dat in een kloostergebouw en  vanaf 1907 in het huidige Academiegebouw. De vrouwenfiguren op de gevels stellen de personen voor van de Dichtkunst, Wetenschap, Wijsheid,   Wiskunde en Geschiedenis.

Prinsentuin

Aan de Turfsingel biedt een poortje toegang tot de Prinsentuin, een stadsoase met onder meer een rozentuin, een kruidentuin en een fascinerende  zonnewijzer uit 1731. Het gebouw achter de tuin is de Prinsenhof, de voormalige residentie van de stadhouders.

Provinciehuis

De architect van het Academiegebouw tekende ook de plannen voor het provinciehuis aan het Martinikerkhof. Het oudste gedeelte stamt uit de 16e  eeuw, de neorenaissanceaanbouw is van 1918. Op het bijbehorende kerkhof, nu een aangenaam wandelparkje, werden tot 1828 mensen begraven.

Martinitoren

Een beklimming van de bijna 97 m hoge Martinitoren is mogelijk maar wij zien hier vanaf. Naast de Martinitoren is een terras de “Kostery” waar we liever wat gaan drinken.

Het is een gezellige stad, en wat opvalt is dat het eenstad met veel jonge mensen is, een echte universiteit stad is. Veel, heel veel terrasjes waar je gezellig wat kunt drinken. wij besluiten om naast de Martinitoren op het terras van “De Kostery” wat te drinken.

Zondag 7 augustus 2022.

Ons korte verblijf aan Groningen zit er weer op. Omdat de broer van Janny, Ton en Lia in Holwerd wonen besluiten we om ze onderweg naar huis te bezoeken. We drinken even een kop koffie, en dan via de afsluitdijk naar huis.