Klachten over Internationale ‘waarnemers’ in Hebron


Al 25 jaar lang patrouilleren de medewerkers van TIPH (Temporary International Presence in Hebron) in de stad Hebron om de situatie in de stad Hebron te observeren. Zij willen waarborgen dat de overeenkomsten tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit en de mensenrechten worden gerespecteerd.

De organisatie is opgericht door een overeenkomst tussen de PLO en Israël met de landen Italië, Zwitserland, Turkije, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Het verdrag bepaalt dat deze landen waarnemers naar Hebron sturen. Hun rapporten gaan dan naar hun landen van herkomst, Israël en de Palestijnse Autoriteit.

De TIPH-missie is, zoals de naam al aangeeft, beperkt in duur en wordt om de zes maanden verlengd. De laatste tijd zijn er steeds meer klachten over het personeel van de buitenlandse missie. In de zomer werd een Zwitserse TIPH-medewerker gefilmd, die een 10-jarige Joodse jongen in Hebron sloeg. In een ander geval werd een werknemer betrapt door een beveiligingscamera, toen hij de banden van een auto van een Joodse burger van Hebron doorprikte.

Een TIPH-medewerker bezig met de auto van een Joodse inwoner van Hebron.

Israëlische soldaten klaagden ook dat het TIPH-personeel zich zou mengen in hun werk bij de controlepost en doelbewust onrust en ruzie zou veroorzaken om hun aanwezigheid ter plaatse te rechtvaardigen.

De minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilad Erdan, heeft zijn bureau opgedragen een verslag op te stellen over de activiteiten van de organisatie. De resultaten zijn nu gepubliceerd en bevestigen de klachten over het personeel van TIPH:
‘Het personeel van de missie stoort en ruziet met de soldaten bij de controleposten over de benadering van de Palestijnse bevolking. Ze proberen hun hoge salarissen te rechtvaardigen door het scheppen van confronterende situaties op de contactpunten,’ zegt het rapport.

De Joodse inwoners strijden al lange tijd tegen de organisatie. De geldigheid van de overeenkomst tussen de organisatie en Israël verstrijkt aan het einde van deze maand. Minister Gilad Erdan heeft premier Benjamin Netanyahu nu gevraagd de overeenkomst niet met nog zes maanden te verlengen.
‘Men moet zich niet verbazen dat een groep, samengesteld uit politieagenten uit islamitische landen zoals Turkije en pro-Palestijnse landen, de Israëlische soldaten en de politie in hun werk stoort. De regering moet een voortzetting van de activiteiten van deze groep verhinderen, die schadelijk is voor Israël’, aldus de minister.

TIPH is echter niet de enige internationale organisatie die waarnemers naar Hebron stuurt. Zo kun je in Hebron ook mensen met een vest met de inscriptie ‘EAPPI‘ door de straten zien lopen. Dit is de afkorting voor ‘Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel’, opgericht door de Wereldraad van Kerken. Op haar Duitse website beschrijft het EAPPI (oecumenisch begeleidingsprogramma in Palestina en Israël) de missie van haar missie, ‘om Palestijnen en Israëliërs te begeleiden in hun geweldloze acties en de gezamenlijke inspanningen om een einde te maken aan de bezetting’.

De Israëlische niet-gouvernementele organisatie Im Tirtzu strijdt tegen de medewerkers van deze organisatie, die officieel toerist zijn in Israël en daarom niet mogen deelnemen aan activiteiten zoals patrouilleren in Hebron en het werk van Israëlische soldaten verstoren. Elke ochtend kwamen vrijwilligers van EAPPI bij de controleposten bijeen om de Israëlische soldaten te storen in hun werk en hen internationaal aan de schandpaal te nagelen.

Vertegenwoordigers van Im Tirtzu gaan ook al enige tijd naar deze plaatsen om zelf de activiteiten van de EAPPI-toeristen te filmen, wat ze helemaal niet leuk vinden. Zo meldde Im Tirtzu zijn eerste succes toen de verspreiding van een opname van een vrijwilliger ertoe leidde dat zij Hebron en haar organisatie verliet.

EAPPI vrijwilligers in Hebron

Als TIPH niet langer in Hebron mag werken, zijn er nog steeds vrijwillige toeristen van EAPPI. Overigens adverteert de organisatie nu ook op haar website voor vrijwilligers die willen deelnemen aan de komende ‘drie maanden durende missies op de Westelijke Jordaanoever of Jeruzalem’, zoals de uitnodiging zegt

Analyse: Hamas en Israël dichter bij een totale oorlog

 
Dinsdagnacht kwamen Hamas en Israël een stap dichter bij een totale oorlog, nadat twee verbeterde Grad-rakettenvanuit de Gazastrook werden gelanceerd in de richting van belangrijke Israëlische bevolkingscentra.

Afbeelding: In de zuidelijke stad Be’er Sheva werd een huis getroffen en zwaar beschadigd door een raket uit Gaza. Een moeder en drie kinderen raakten in shock en moesten daarvoor worden behandeld. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Een tweede raket viel in zee, in de buurt van een strand van een belangrijk bevolkingscentrum in centraal Israël, waarschijnlijk Tel Aviv.
Woensdagochtend klonk het Code Rood-alarm opnieuw in het gebied nabij de noordelijke grens van Gaza.

Het Israëlische leger bombardeerde verschillende doelen van Hamas in Gaza na de nachtelijke raketlanceringen. Volgens Palestijnse media werden door die bombardementen minstens zeven Palestijnse Arabieren gedood.

De recentste escalatie kwam nadat de Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, aangaf dat hij genoeg had van het gestage geweld langs de grens met Gaza, evenals van de significante verhoging van infiltratiepogingen vanuit de kustenclave.
Lieberman vertelde verslaggevers dat het Israëlische kabinet moet beslissen of het een grootschalige militaire operatie tegen de Palestijnse terreurbewegingen in Gaza zal starten in het licht van de golf van aanvallen tegen IDF-militairen en burgers in zuidelijk Israël. Het veiligheidskabinet besprak woensdagochtend de verslechterende situatie in zuidelijk Israël.
‘Mijn mening is heel duidelijk,’ zei Lieberman. ‘We moeten Hamas een harde klap toedienen. Dat is de enige manier om het niveau van geweld te verlagen tot nul, of bijna nul.’

De Israëlische minister van Defensie onthulde dat hij van gedachten was veranderd over een grootschalige militaire operatie tegen Hamas en de andere terreurgroepen in Gaza na de gewelddadige rellen die afgelopen vrijdagavond langs de grens van Gaza plaatsvonden. Die rellen vonden plaats nadat Israël een grote hoeveelheid brandstof in Gaza had toegelaten die Qatar, Hamas’ belangrijkste sponsor, van een Israëlische bedrijf had gekocht.
‘Wij hebben alle andere opties in Gaza uitgeput,’ zei Lieberman dinsdagochtend tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de Gaza-divisie van de IDF, enkele dagen nadat hij tot volledige stopzetting van de brandstoflevering had bevolen.
‘Ik heb een aantal ontmoetingen gehad met het hoofd van het Zuidelijk Commando, het hoofd van de [Gaza]-divisie, de brigadecommandanten, de bataljonscommandanten, ook met militairen. Mijn indruk is dat ze allemaal tot het inzicht zijn gekomen dat de situatie zoals die nu is, niet kan voortduren,’ vervolgde Lieberman.

Hamas heeft de gewelddadige rellen langs het grenshek opgevoerd om te proberen de zogenaamde Israëlische ‘blokkade’ of ‘bezetting’ volledig op te heffen.
Ismail Haniyeh, het hoofd van de politieke tak van Hamas, beloofde vorige week door te gaan met wat de soennitisch-islamitische terreurgroep ‘De Grote Mars van Terugkeer’ noemt, totdat ‘de bezetting van Gaza wordt stopgezet.’

Sinds Hamas de controle over de Gazastrook met geweld heeft overgenomen van de Palestijnse Autoriteit, heeft Israël – met enkele korte onderbrekingen – gemiddeld honderd vrachtwagens per dag met allerlei essentiële goederen en brandstof Gaza binnengelaten.
Een week geleden kondigde Israël bovendien aan dat het bereid was om visa voor zakelijke doeleinden af te geven aan vijfduizend kooplieden uit Gaza, terwijl Qatar de salarissen van ambtenaren in Gaza zou mogen betalen en humanitaire projecten in de door armoede getroffen enclave zou mogen financieren.

Poging tot ontvoering
Afgelopen vrijdag verslechterde de situatie in zuidelijk Israël nog verder, toen naar schatting 15.000 Palestijnse Arabieren deelnamen aan een orgie van geweld langs de grens met Israël. Ondertussen gebruikte Hamas de chaos door een nieuwe poging te lanceren om te infiltreren in de Joodse Staat en om IDF-militairen te ontvoeren.
Nadat Hamas een groot explosief tot ontploffing had gebracht dat een gat in het veiligheidshek blies, probeerden zo’n twintig terroristen Israël te infiltreren onder dekking van een dichte zwarte wolk die door het verbranden van banden was ontstaan. Een IDF-eenheid probeerde het Hamasteam terug te dringen door gebruik van geweervuur, waarbij drie terroristen werden gedood en verschillende anderen gewond raakten.
De IDF zei later dat de infiltratiepoging bedoeld was om een aantal IDF-militairen te ontvoeren. Hamas was van plan om vervolgens een volledige opheffing te eisen van het verbod op goederen die het gebruikt om wapens, raketten en terreurtunnels te produceren.
Hamas interpreteerde de bereidheid van Israël om de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren duidelijk verkeerd en dacht blijkbaar dat het een begin was van de capitulatie van Israël.

Sinds eind maart organiseert de islamitische terreurorganisatie wekelijks geweld langs de grens tussen Gaza en Israël. Ook valt Hamas nabijgelegen Israëlische gemeenschappen aan met brandballonnen en brandende vliegers.
Het ‘offensief’ veroorzaakte een ecologische ramp in Zuid-Israël, maar slaagde er niet in om de Joodse Staat op de knieën te krijgen.
Hierom heeft Hamas onlangs besloten om de druk op Israël op te voeren door nachtelijke aanvallen op IDF-posities met granaten, geïmproviseerde explosieven en lasers om IDF-militairen te verblinden.
Tegelijkertijd heeft de terreurgroep haar inspanningen opgevoerd om Israël te infiltreren en Israëlische militairen of burgers te ontvoeren, terwijl ze doorgaat met het graven van terreurtunnels onder de Israëlische grens door.
Op 11 oktober blies de IDF een van deze tunnels op, die tweehonderd meter Israël binnendrong en uitgerust was met elektriciteit en communicatie-apparatuur.

Het doel van Hamas om de Israëlische ‘bezetting’ volledig op te heffen, werd er niet mee bereikt. Integendeel; zoals de zaken er nu voorstaan, kan de terreurgroep opnieuw een verwoestende nederlaag door de IDF tegemoet zien.
De Israëlische premier Benyamin Netanyahu vertelde zijn ministers zondag dat als Hamas niet tot zijn zinnen komt, ‘zij op een andere manier stopgezet zullen worden.’

Iran bedreigt Midden-Oosten met meer dan atoombom

 

 

Iran bedreigt nu al de stabiliteit in een aantal Arabische landen, zoals Irak, Syrië, Libanon en Jemen. Het wil de ‘sjiitische’ revolutie naar de Arabische wereld exporteren. Maar wat zal er gebeuren wanneer Iran in het bezit van de atoombom komt?

Vóór de door Khomeini geleide Iraanse revolutie, die plaatsvond in februari 1979, was de status van de sjiieten in de Arabische wereld (ongeveer 20 procent van alle moslims) zeer slecht. In veel landen, zoals Libië, Irak en Saoedi-Arabië, was het gebruikelijk om ze zonder proces te executeren. In andere landen was het de sjiieten verboden om moskeeën te bouwen omdat ze ketters waren in de ogen van soennitische moslims.

De opkomst van Khomeini was een keerpunt. Hij beloofde dat de sjiieten in de Arabische wereld niet langer zouden worden onderdrukt. 39 jaar na de revolutie in Iran is de status van de sjiieten in de Arabische wereld niet alleen verbeterd, de onderdrukten werden de onderdrukker. Op dit moment hebben de Iraniërs de controle over vier Arabische Staten: Libanon, Syrië, Irak en Jemen, en andere landen zijn op komst.

Inderdaad zijn in de afgelopen jaren de Iraanse inspanningen en pogingen om de stabiliteit van de Arabische staten te ondermijnen niet opgehouden. Iran ziet zichzelf als een regionale mogendheid en volgt een strategie, waarin het met groot succes probeert de macht en invloed aan de Perzische Golf en in het Midden-Oosten te verwerven. Een macht waarmee het de sjiitische minderheid in Arabische landen kan beschermen en Israël kan schaden. De Iraanse octopus opereert openlijk en heimelijk in meerdere Arabische landen. Het doel is om de ‘sjiitische’ revolutie te exporteren naar de Arabische wereld, in het bijzonder naar islamitische landen waar sjiitische gemeen­schappen wonen.

In Syrië bleef dankzij de Russische en Iraanse betrokkenheid Bashar Assad aan de macht. Iran wil profiteren van zijn investeringen in Syrië. Momenteel richt hij in Syrië religieuze centra op om Syriërs ervan te overtuigen de sjiitische religie te aanvaarden, en daarmee de sjiitische ideologie in te pompen bij tienduizenden Syriërs en later sjiitische milities op te bouwen, die door directe opdrachten voor zijn eigen belangen strijden.

In Irak heeft de ineenstorting van het regime van Saddam Hoessein en de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, Iran een zeldzame kans geboden om zijn invloed in Irak uit te breiden. De Iraanse betrokkenheid bij dit land concentreert zich op de financiering, opleiding en bewapening van de sjiitische militie al-Hashad al-Shaabi (de Irakese Hezbollah). Politieke, economische en religieuze betrokkenheid in Irak maakt van Irak een Iraans protectoraat.

De Iraniërs steunen en helpen de Hoetis (een sjiitische groep in Jemen) om de controle over heel Jemen over te nemen en de Saoedi’s over de gemeenschappelijke grens te bombarderen. Het soennitische Saoedi-Arabië is de grote rivaal van het sjiitische Iran, als gevolg van het historische conflict tussen soennieten en sjiieten, dat ontstond na de dood van de profeet Mohammed en dat zich richtte op de kwestie van de opvolging van de profeet.

In Libanon richtte Iran Hezbollah op en voorzag het via Syrië van de modernste wapens. Een deel van de wapens werd al voor aankomst in Libanon door Israël in Syrië gebombardeerd. Iran heeft de sjiitische gemeenschap in Libanon omgevormd tot een zeer georganiseerde gemeenschap met de sterkste militaire militie van het land, die het Libanese leger en de stabiliteit van Libanon bedreigt. Vandaag is Iran een belangrijke en invloedrijke speler in Libanon.

Aan de Perzische Golf is Iran ook actief. In 1971 bezette het de twee Tunb-eilanden en het eiland Abu Musa, dat volgens de Verenigde Arabische Emiraten aan hen toebehoort. Deze overname maakte het gevaarlijke karakter van de betrekkingen van Iran met zijn buurlanden al voor de staatsgreep van 1979 duidelijk aan de Arabische staten en hun leiders. Ondanks de steun van de Arabische Liga werd er geen oplossing gevonden voor deze aanhoudende crisis.

Iran opereert eveneens in Bahrein en het naburige Oman en doet grote inspanningen om zijn invloed in beide koninkrijken uit te breiden. Zo beweert Teheran niet meer en niet minder dan Bahrein te bezitten. De sjiitische meerderheid in het Koninkrijk Bahrein geeft Iran deze aanspraken. Bahrein beschuldigt Iran van subversie, en Iraniërs hebben vaak gezegd dat Bahrein een van de provincies van de Islamitische Republiek is.

Iran steunt de oprichting van een Palestijnse Staat op de ruïnes van de Staat Israël. De Iraniërs zeggen openlijk, dat ze de Staat Israël willen vernietigen, en financieren daarom terreurgroepen in Gaza om de Joodse Staat te bestrijden. Iran stuurt hen wapens en traint hen zelfs om de stabiliteit van de grens met Gaza in gevaar te brengen.
De Islamitische Jihad-groep staat bekend om het feit dat de meerderheid van haar strijders het lidmaatschap van de sjiitische gemeenschap heeft aanvaard. De hoofden van deze strijders zitten vol met hersenspoeling en sjiitische ideologie, om nog maar te zwijgen van de haat tegen Israël en de Joden, zoals te zien is bij de recente gebeurtenissen in Gaza.

De Verenigde Staten en de Europese landen moeten het Iraanse kernwapenprogramma bestrijden, Iran is niet alleen een vijand van Israël, maar ook van de Arabieren. Iran doet er alles aan om aan kernwapens te komen. Nog voor de bom heeft Iran de stabiliteit van de Arabische landen aangetast. De vraag is wat Iran zal doen als het zo’n bom verkrijgt.

Dr. Edy Cohen is een expert op het gebied van het Midden-Oosten en een frequente gast in de Arabische media. Dr. Cohen gebruikt zijn Twitter-profiel in het Arabisch met meer dan 70.000 volgers om mensen in deze onstabiele regio aan te spreken.
Een ander artikel van dr. Edy Cohen over Iran zal in het komende novembernummer van het Israel Today Magazine verschijnen. Voor de verschillende soorten abonnementen klik hier