6000 relschoppers bij de grens met de Gazastrook

 
Vrijdag namen volgens berichten in de media meer dan 6000 Arabieren deel aan rellen in de Gazastrook, waarbij ze branden stichten en brandbommen en handgranaten gooiden naar Israëlische soldaten die probeerden de situatie tot bedaren te brengen.

De soldaten reageerden met rubberkogels en traangas om de Arabieren ervan te weerhouden het grenshek over te steken en Israël binnen te komen. De Israëlische media berichtten over 10 Arabieren die gewond raakten bij de rellen. De Russia Times citeerde een Palestijns bericht, dat 79 Gazanen gewond zijn geraakt.

Sinds 30 maart van vorig jaar hebben tienduizenden relschoppers in de Gazastrook herhaaldelijk Israëlische soldaten langs de grens met het veiligheidshek met Israël aangevallen. Tijdens de rellen drongen ook terroristen Israël binnen en legden explosieven op wegen langs de grens.

Verzet tegen economisch deel Vredesplan
De rellen in het weekeinde hebben plaats na de publicatie door de VS van het langverwachte financiële deel van het vredesplan, de zogenaamde ‘deal van de eeuw’, dat het leven van de Gazanen en alle Palestijnen, die in Judea en Samaria wonen, zou moeten verbeteren.

De Palestijnse leiding had het voorstel al verworpen voordat het werd gepubliceerd. De woordvoerder van Hamas, Abdul Latif al-Qanua, zei in een verklaring over de recente opstand in Gaza: ‘De Palestijnse massa’s, die kort voor de door de VS geleide conferentie in de hoofstad van Bahrein, Manama, de straat op gaan, laten de deelnemers aan de conferentie zien dat Palestina geen economisch probleem is. Het gaat er veeleer om het land (geheel Israël) te bevrijden van de bezetting en ervoor te zorgen dat ons volk terugkeert naar zijn vaderland’.

 
 

Techniek: TIPA maakt biologisch afbreekbare plastics

 
 
De Israëlische startup TIPA maakt plastic-achtige zakken en verpakkingen van biomaterialen, die na gebruik desintegreren en zelfs gebruikt kunnen worden voor compost in de tuin. Plastic afval is al vele jaren een groot probleem in Israël en daarbuiten.Zoekend naar een manier om het plastic voor voedsel- en drankverpakkingen, dat tweederde van het plastic afval in de wereld uitmaakt, te vervangen, hebben wetenschappers van TIPA Corp Ltd een materiaal ontwikkeld met een plastic-achtige duurzaamheid, flexibiliteit en transparantie, maar in tegenstelling tot plastic is het volledig compos­teerbaar binnen een half jaar.

De startup zegt dat zijn technologie geïnspireerd is door de natuur. Zoals de schil van een sinaasappel, die het fruit binnenin perfect beschermt en die na het weggooien van het fruit tot ontbinding overgaat.

De verpakkingen van TIPA zijn volgens de verklaringen van het bedrijf bruikbaar voor een grote verscheidenheid aan producten, zoals verse producten, diep­vries­produc­ten en kleding,. De compos­teerbare materialen zijn gedeeltelijk gemaakt van plantaardige ingrediënten zoals maïs.

Een aantal supermarkten in Europa hebben de innovatieve verpakkingen voor vers fruit geïntroduceerd en enkele grote kleding­ontwerpers sturen nu hun online verkopen in de afbreekbare verpakking van TIPA. De nieuwe technologie heeft volgens schattingen al het gebruik van 100 ton plastic voorkomen, dat de aarde zou hebben vervuild.

Google maakte vorige week bekend, dat het bedrijf de verpakking van TIPA zal gaan gebruiken om zijn producten te verschepen die op de shopping site van Google worden gekocht.

TIPA is gevestigd in Hod Hasharon, een stad in centraal Israël, heeft ongeveer 40 medewerkers en heeft tot op heden bijna $ 24 miljoen aan investeringen opgehaald, volgens een gesprek van de handelsnieuws-website Calcalist met Merav Koren, de marketing onderdirecteur van TIPA van opgeheven.

Israël blijft nog steeds achter bij veel landen bij het verminderen van het gebruik van plastics en hun schadelijke effecten op het milieu. In Israël betalen de klanten NIS 0,3 (ongeveer 9 cent) statiegeld voor kleine het drankflessen en blikjes, die kunnen worden teruggebracht voor recycling. Bij flessen van meer dan 1 liter zijn er geen kosten aan verbonden, en hoewel er in elke stad in het hele land recycling­bakken staan (zie foto), nemen de meeste mensen niet de moeite om ze te gebruiken.

In 2017 werd een nieuwe wet aangenomen die supermarkten verplicht om ₪ 0,1 (ongeveer drie cent) in rekening te brengen voor plastic zakken die worden gebruikt voor het verpakken van boodschappen. Hoewel deze inspanningen het gebruik van plastic in Israël gedeeltelijk hebben verminderd, komen de meeste kunststoffen die worden gebruikt voor verpakkingen en andere producten, die bijna 70 procent van alle kunststoffen uitmaken, nog steeds terecht in de parken, waterwegen en vuilnisbelten in het hele land.

Misschien zal het internationale succes van TIPA de lokale bevolking en zakenmensen inspireren dat er een betere manier is om van de praktische voordelen van plastic te genieten en tegelijkertijd ons kostbare en kwetsbare milieu te beschermen.

Klachten over Internationale ‘waarnemers’ in Hebron


Al 25 jaar lang patrouilleren de medewerkers van TIPH (Temporary International Presence in Hebron) in de stad Hebron om de situatie in de stad Hebron te observeren. Zij willen waarborgen dat de overeenkomsten tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit en de mensenrechten worden gerespecteerd.

De organisatie is opgericht door een overeenkomst tussen de PLO en Israël met de landen Italië, Zwitserland, Turkije, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Het verdrag bepaalt dat deze landen waarnemers naar Hebron sturen. Hun rapporten gaan dan naar hun landen van herkomst, Israël en de Palestijnse Autoriteit.

De TIPH-missie is, zoals de naam al aangeeft, beperkt in duur en wordt om de zes maanden verlengd. De laatste tijd zijn er steeds meer klachten over het personeel van de buitenlandse missie. In de zomer werd een Zwitserse TIPH-medewerker gefilmd, die een 10-jarige Joodse jongen in Hebron sloeg. In een ander geval werd een werknemer betrapt door een beveiligingscamera, toen hij de banden van een auto van een Joodse burger van Hebron doorprikte.

Een TIPH-medewerker bezig met de auto van een Joodse inwoner van Hebron.

Israëlische soldaten klaagden ook dat het TIPH-personeel zich zou mengen in hun werk bij de controlepost en doelbewust onrust en ruzie zou veroorzaken om hun aanwezigheid ter plaatse te rechtvaardigen.

De minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilad Erdan, heeft zijn bureau opgedragen een verslag op te stellen over de activiteiten van de organisatie. De resultaten zijn nu gepubliceerd en bevestigen de klachten over het personeel van TIPH:
‘Het personeel van de missie stoort en ruziet met de soldaten bij de controleposten over de benadering van de Palestijnse bevolking. Ze proberen hun hoge salarissen te rechtvaardigen door het scheppen van confronterende situaties op de contactpunten,’ zegt het rapport.

De Joodse inwoners strijden al lange tijd tegen de organisatie. De geldigheid van de overeenkomst tussen de organisatie en Israël verstrijkt aan het einde van deze maand. Minister Gilad Erdan heeft premier Benjamin Netanyahu nu gevraagd de overeenkomst niet met nog zes maanden te verlengen.
‘Men moet zich niet verbazen dat een groep, samengesteld uit politieagenten uit islamitische landen zoals Turkije en pro-Palestijnse landen, de Israëlische soldaten en de politie in hun werk stoort. De regering moet een voortzetting van de activiteiten van deze groep verhinderen, die schadelijk is voor Israël’, aldus de minister.

TIPH is echter niet de enige internationale organisatie die waarnemers naar Hebron stuurt. Zo kun je in Hebron ook mensen met een vest met de inscriptie ‘EAPPI‘ door de straten zien lopen. Dit is de afkorting voor ‘Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel’, opgericht door de Wereldraad van Kerken. Op haar Duitse website beschrijft het EAPPI (oecumenisch begeleidingsprogramma in Palestina en Israël) de missie van haar missie, ‘om Palestijnen en Israëliërs te begeleiden in hun geweldloze acties en de gezamenlijke inspanningen om een einde te maken aan de bezetting’.

De Israëlische niet-gouvernementele organisatie Im Tirtzu strijdt tegen de medewerkers van deze organisatie, die officieel toerist zijn in Israël en daarom niet mogen deelnemen aan activiteiten zoals patrouilleren in Hebron en het werk van Israëlische soldaten verstoren. Elke ochtend kwamen vrijwilligers van EAPPI bij de controleposten bijeen om de Israëlische soldaten te storen in hun werk en hen internationaal aan de schandpaal te nagelen.

Vertegenwoordigers van Im Tirtzu gaan ook al enige tijd naar deze plaatsen om zelf de activiteiten van de EAPPI-toeristen te filmen, wat ze helemaal niet leuk vinden. Zo meldde Im Tirtzu zijn eerste succes toen de verspreiding van een opname van een vrijwilliger ertoe leidde dat zij Hebron en haar organisatie verliet.

EAPPI vrijwilligers in Hebron

Als TIPH niet langer in Hebron mag werken, zijn er nog steeds vrijwillige toeristen van EAPPI. Overigens adverteert de organisatie nu ook op haar website voor vrijwilligers die willen deelnemen aan de komende ‘drie maanden durende missies op de Westelijke Jordaanoever of Jeruzalem’, zoals de uitnodiging zegt