Zuid Afrika 2007 najaar

     

Vakantie Zuid-Afrika van 22 sept. 2007 t/m 14 okt. 2007.      

E-mail verslag van 26 sept. 2007.      

Mogguh,
 
Hierbij een verslagje vanuit een regenachtig Hazyview. Het weer is op dit moment wat minder, maar toen we aankwamen zondag was het goed warm. Ik schat toch wel 30 graden. We zijn na aankomst op Johannesburg gelijk de auto gaan halen en richting Nelspruit gaan rijden. Het zijn hele goede begaanbare wegen waar je lekker door kan rijden.
 
Vanuit Nelspruit zijn we richting Kruger park gereden, naar de main gate (Kruger gate). Dit was allemaal nog op zondag, en we kwamen dus vrij laat aan.     

Toegang tot het Krugepark.

Er bleken geen slaapplekken in het Krugerpark te zijn, dus we zijn omgedraaid en naar een hotel op 30 min afstand gereden. Dit was een vrij luxe hotel waar we vroeg naar bed gegaan zijn.
 
Maandag ochtend zijn we weer naar Kruger park gegaan, maar nu naar binnen. Het was aan het begin nog niet zo heel bijzonder, een paar herten (Impala’s), maar daar hebben ze er zo veel van dat ze dat aan het inkrimpen zijn.     


 
Daarna een slaapplaats geregeld op 140 km afstand. Dit is een aardige afstand, aangezien je in het park een gemiddelde snelheid van +/- 35 km/u rijd. Onderweg werd het steeds leuker. Eerst de hippo’s, toen olifanten, zebra’s en giraffes. En uiteindelijk hebben we nog zonder de hulp van een gids zelf een leeuw gespot!
      

     

     

      

     

 
 

      

Aangekomen op het kamp waar we sliepen kwamen de aapjes ons begroeten. Vanuit de hut een prachtig uitzicht over de valei.  Daarna gaan eten en nog rustig wat gedronken. Vroeg naar bed, want de wekker ging om kwart voor vijf.     

Olifants dorp


      

Dinsdag ochtend dus vroeg op, om een game(wild) drive te gaan maken. We hebben nu echt zo’n beetje alles gezien. Op een gegeven moment hebben we een groep van +/- 12 leeuwen van een buffel zien eten..
      

    

 
    

    

     

Kruger park heeft 1 groot nadeel. Wat je ook ziet; je bent niet de enige. Er zijn altijd andere auto’s. Dat kan ook een voordeel hebben, want als je auto’s ziet stilstaan weet je dat er iets te zien is. Maar het is niet echt het gevoel dat jein de wilde natuur zit. Verder is het wel mooi dat er een enorme verscheidenheid aan beesten in het park zit.
      

    

    

    

    

    

    

    

    

    

   

Daarna weer rustig terug naar de gate gereden en weer naar hetzelfde hotel als zondag.
    

   

 Vandaag weten we nog niet wat we gaan doen. We gaan zo een bestemming uitkiezen en maar weer rijden.
 
Werkse allemaal… 😀     

E-mail verslag maandag 1 okt. 2007.
Nou, ik zal weer eens verslag uitbrengen nu we eindelijk weer een internetcafe gevonden hebben. Helaas is de verbinding wel waardeloos.     

We zijn vorige week woensdag vertrokken uit Hazyview en we zijn doorgereden naar Volksrust. Dit is een plaatsje vergelijkbaar met Lopik denk ik. Niet zo groot, maar net wel alles te vinden wat je nodig hebt.
Hier hebben we geslapen in een houten hutje, vergelijkbaar met een tuinhuisje. Aangezien er s’avonds niks te beleven was (dit is overal zo), na het eten gelijk naar de hut en maar wat gaan lezen en tv kijken..     

     

De volgende dag zijn we doorgereden naar Dundee. Dit plaatsje staat vooral bekend om zijn kolenmijnen en de veldslagen tussen de boeren en de zulu’s, daarna de boeren en de engelsen, daarna de engelsen met de zulu’s en ondertussen nog de engelsen met weer de boeren. Kortom: drie groepen die geen hele dikke vrienden waren op een klein stukje land (Klein voor Zuid Afrikaanse begrippen is gigantisch voor onze begrippen). We zijn daar naar een museum gegaan over deze dingen, wat op zich wel interessant was.     

     

Daarna doorgereden (dezelfde dag nog) naar Ladysmith. Dit plaatsje is ook niet zo heel groot, maar hier zijn we wel even doorheen gewandeld. Daarna even wat gegeten, en weer vroeg naar de kamer om te lezen en tv te kijken.     


’s Avonds zijn de straten overal verlaten. Ik weet niet wat de bevolking uitvoert ’s avonds, maar het is in ieder geval niks buiten.     

Als je hier bent gaat het je toch steeds meer opvallen dat de invloeden van de apartheid nog lang niet weg zijn. Geslonken hooguit. Natuurlijk hebben de zwarten nu net zo veel rechten als de blanken en kunnen ze gaan en staan waar ze willen. Maar je ziet toch dat het nog niet echt een mengelmoes is geworden. Blanken trekken met blanken op en zwarten met zwarten. Wat toch vreemd is als je inmiddels al zo’n 350 jaar in hetzelfde land woont. Verder zijn de gekleurden vaak in diensten van de blanken en dragen ze kleding die je je voorstelt als je denkt aan de slaventijd.
Aan de huizen kun je duidelijk zien wat voor ras er in woont en aan de steden kun je zien welke kleur hier de overhand heeft. Maar goed, misschien komt het nog wel goed.     

     

De volgende dag zijn we richting Durban gereden. Ondertussen in de stad Pietermaritzburg gestopt om wat rond te lopen en het Natal museum te bekijken. Een levendige grote stad waar genoeg te zien valt. Eerst het museum waar opgezette dieren te vinden waren, met daarna een overzicht van de stammen hier in de buurt en hun gewoontens. Hier zijn we in vogelvlucht doorheen gelopen aangezien we nog door moesten naar Durban.     

In de stad zelf hebben we alleen wat rond gelopen en heeft pa overal foto’s van gemaakt. Voor m’n geloof kunnen we als we terugkomen een hele reconstructie van de stad maken aan de hand van de foto’s.. (Ik had gezegd dat een filmcamera overdreven was, maar achteraf gezien had dit hetzelfde effect).     

      

   

    

Daarna doorgereden naar Durban waar we in supersjiek hotel hebben geslapen. Aan de boulevard met uitzicht over de zee.     

     

  

Daarna lekker gegeten en nog wat gedronken, en toen terug naar het hotel.
Want ja: je moet er toch gebruik van maken als het zo sjiek is. Durban zelf hebben we niet zo veel gedaan. Steden als Durban en Pietermaritzburg zien afgezien van hun inwoners niet zo heel intressant. Pietermaritzburg is niks te doen, en Durban ga je alleen heen als je van strandvakantie’s houd.     

De volgende dag (zaterdag inmiddels) doorrgereden naar Kokstad. Daar was het markt en heel leuk om doorheen te lopen. Je kunt daar echt een Afrikaanse sfeer proeven. Maar goed, ook hier zullen jullie vast de foto’s nog wel van de zien krijgen.     

  

  

We zijn in Kokstad blijven slapen en de volgende dag doorgereden richting East London. De rit hiernaar toe is ontzettend intressant. Je gaat over bergen heen en tussen een wat minder ontwikkeld gebied door. Ontzettend mooie uitzichten worden afgewisseld met sombere hutjes. Het leek misschien extra somber omdat het weer K.U.T.
(kwalitatief uitermate teleurstellend) was.     

  

Aangekomen in East London weer een hotel geregeld (weer redelijk sjiek) en
vanmorgen(maandag) naar het museum geweest. Morgen gaan we richting Port Elizabeth en dus weer op naar de wilde beesten.     

Vanuit een regenachtig East Londen: Werkse!!     

E-mail verslag vrijdag 5 okt. 2007.     

Hier weer een verslag vanuit een zonnig Wilderness (Wildernis).     

We zijn vanuit East-London (vorig verlag) de volgende dag doorgereden naar Port Elizabeth. Dit was weer een leuk stukje rijden. We hebben in het totaal nu al zo’n 3300 km afgelegd in de auto, dus dat stukje kon er ook nog wel bij.     

In Port Elizabeth hebben we s’avonds lekker gegeten en nog even wat gedronken in een bar die ik nog van vorig jaar herkende. Het enige verschil was dat het vorig jaar op een zaterdag was en nu op een dinsdag.
We waren eigenlijk van plan om 2 nachten in PE te blijven, maar omdat er een conferentie was konden we maar 1 nacht blijven.     

     

We wilden naar een park toe in de buurt van PE, maar blijkbaar gingen mensen van de conferentie ook graag naar dieren kijken, want dit zat de aankomende dagen vol. We besloten dus maar de volgende dag door te rijden in de richting van Knysna.     

Daar aangekomen bleek het een mooie stad aan de zee, die in een prachtige omgeving ligt. We hebben hier geslapen en de volgende dag de stad bekeken. Wat opvalt is dat naarmate we richting Kaapstad gaan alles steeds moderner wordt. De meeste mensen zijn hier blank, en dat betekent luxe winkels en mooie winkelcentra.     

We zijn daarna doorgereden naar Wilderness, een prachtige plaats ook aan de kust.     

   

Het lijkt een beetje op Knysna maar dan een stuk kleiner. 


Gisteren hebben we hier door het bos gewandeld langs de rivier. S’middags zijn we bij een 800 jaar oude boom wezen kijken.    

  

      

Vandaag gaan we weer een game drive doen en morgen richting kaapstad, waar we nog vijf dagen de tijd hebben voor:     

* Robben Island
* Kaap de goede hoop
* Tafelberg
* Stellenbosch en wijngebied
* Stadscentrum     

Maarre… Werkse!     

Verslag vanaf zaterdag 6 oktober,     

Nadat ik het vorige verslag verstuurd had zijn we naar een klein wildpark gegaan. Dit park heette de Bottelierskop (een heuvel/berg in dit park heet zo). Ondanks dat de rondrit niet zo heel bijzonder was, hebben we ons toch vermaakt omdat de gids een goed verhaal kon vertellen en aardig wat informatie wist te geven. Plus, we hebben hier van een paar meter afstand foto’s kunnen maken van wat leeuwen.     

     

De volgende dag richting Kaapstad gaan rijden. Dit was ongeveer een dag rijden voordat we aankwamen dus verder hebben we niet zo veel bijzonders gedaan.     

     

Op maandag zijn we naar het Waterfront gegaan(een groot winkelcentrum) waar naar het two oceans aquarium zijn geweest en daarna de tafelberg op.
Ondanks dat het redelijk weer was maandag was het boven op de berg ontzettend koud. Daar zijn we dus niet zo lang gebleven.     

 

Dinsdag zijn we naar kasteel de goede hoop gegaan. Een groot fort door de nederlanders aangelegd ter verdediging van de kaap. Verder hebben we door Kaapstad rondgelopen en een beetje rondgekeken.     

Woensdag zijn we naar Stellenbosch gegaan. Dit is de universteitsstad in de buurt van Kaapstad die bekend staat om z’n wijnen.     

      

     

 

Donderdag hebben we een rondrit gemaakt door het zuidelijke gedeelde van de Kaap. We zijn ook naar het uiterste puntje van de Kaap geweest waar we walvissen en dolfijnen hebben gezien.     

      

Vrijdag hebben we s’morgens nog een beetje door waterfront gelopen om s’middags naar robben eiland te gaan (Waar o.a. Mandela een tijd heeft vastgezeten). Hier hebben we een rondleiding gehad.     

      

      

En nu is het zaterdag en mogen we straks 12 uur lang in een vliegtuig gaan zitten…     

     

Zuid-Afrika tot ziens!