Frankrijk 2004 zomer

Frankrijk

Van 3 augustus t/m 14 augustus 2004.

Dinsdag 3 augustus 2004.

Om half acht vertrokken nadat we Liam en Jorrit hebben uitgezwaaid. We gaan richting Antwerpen. Om half twaalf net voor Duinkerken hebben we koffie gedronken. Om een uur gegeten bij Arques, de glasstad vlakbij St.Omer. Om twee uur weer verder, richting Houlgate, vlakbij Caen.

Inmiddels is het buiten 30º geworden en binnen is het 21º, heerlijk om te rijden.

Om half zeven zijn we in Houlgate en kijken daar naar een camping. Helaas: complet.

Ook in Cabourg zoeken we camping Plage, nou dat is een gepuzzel om weg te komen. De eigenaar van de camping rijdt nog even een deukje in de bumper van onze auto. Het lukt niet zo gauw om een camping te vinden en we besluiten om op een parkeerplaats eerst eens wat te eten. Daar besluiten we om ook hier maar te overnachten. Nog contact met Jorrit en Liam gehad. Die slapen op een camping vlakbij Dijon.

Woensdag 4 augustus 2004.

We slapen nog aardig en doen rustig aan. Om half tien gaan we ontbijten. Tijdens het ontbijt belt Jorrit hoe een natte tent meegenomen moet worden. We vertellen hem dat die zo groot mogelijk op de achterbank moet worden uitgelegd, zodat de tent droog kan worden. We vertrekken om elf uur en kijken eerst weer even op de campings die we gisteravond ook langs zijn geweest. Nog steeds vol.

Dan gaan we maar richting binnenland en daar vinden we snel een camping. Om half een rijden we camping Gonneville-en-Auge op. Een niet zo grote camping, maar met klein winkeltje, oude, maar nette toiletvoorzieningen Behulpzame eigenaar.

We eten bij Benouville, bij de Pegasusbrug, moules et frites. Heerlijk. Daarna kijken we nog even naar campings boven Caen die aan zee liggen, maar overal is het vol.

We hebben kleine plaatsen en Swen en Monique hebben een electriciteitskast net voor de deur. Dat is niet zo handig met Kim in de buurt. Maar de campingeigenaar heeft beloofd dat ze morgen naar een betere plek kunnen.

Vanavond pakken we de barbecue uit en genieten buiten van het vlees en het mooie weer. Het is bewolkt geweest vandaag, maar niet koud.

Jorrit belt en meldt dat hij bij Nîmes staat. Alles is goed, maar het is nog steeds slecht weer.

We zetten koffie en brengen de verdere avond buiten door.

Donderdag 5 augustus 2004.

We staan op met heerlijk weer. Vannacht ben ik door het bed gezakt. De stang lag niet goed. Ingrid belt dat het weer in Holland slecht is. Het regent. Nou, dan zitten we hier wel goed. Wij ontbijten heerlijk in het zonnetje.

We doen alles op ons gemak. Om half twaalf gaan we richting kust, waar we alleen winkelen in Villers-sur-Mer. Daarna gaan we lekker luieren op de camping. De plaats die Swen en Monique vandaag zouden krijgen is inmiddels bezet. De eigenaar belooft dat er morgen weer een plekje vrijkomt, dus we wachten maar af.Monique wil graag gamba’s klaarmaken en zit een poos te pellen. Ondertussen schil ik de aardappels en kook ze. Monique bakt de zalm en maakt de boontjes warm. Wat eten we weer heerlijk.

We drinken buiten nog koffie maar dan wordt het te fris om de hele avond buiten door te brengen. We duiken de caravan en doen een potje rummicub.

Vrijdag 6 augustus 2004.

Vandaag kunnen Swen en Monique verhuizen naar een betere plek op de camping. We ontbijten heerlijk buiten en daarna verhuizen de mannen de caravan en wassen de dames de vaat, terwijl de heren op Kim letten.

We drinken koffie op de camping en pakken daarna onze spullen om naar het strand te gaan. Kim slaapt eerst een poosje en de mannen gaan in het dorp een broodje kaas en wordt kopen. Als Kim wakker wordt is ze eerst een beetje bang van het zand en het geluid van de zee, maar ze wordt steeds vrijer en kruipt even later steeds verder bij ons vandaan. Ook gaat ze tot haar knieën in het water. Dan gaat ze opa insmeren met zand, want ze zag dat oma opa ook aan het insmeren was.

Eerst waait er een frisse wind, maar later gaat het beter.

Om drie uur gaan we naar huis. We moeten nog inkopen doen voor de barbecue.

Jorrit belt inmiddels en vertelt dat ze bij de grens van Spanje zijn aangekomen. Het weer wordt daar ook beter.

We eten later heerlijk grote garnalen en als hoofdgerecht zalm met broccoli. Verse vruchten en een toetje toe. Erg smakelijk zo’n braai.

We drinken buiten koffie, maar Monique gaat daarna snel naar binnen. Ze heeft het koud. Dat komt omdat ze vanmiddag op het strand is verbrand.

Zaterdag 7 augustus 2004.

Het is weer mooi weer. Er is markt in Dives-sur-Mer, dus daar gaan we na het ontbijt op af. Het is al half twaalf als we klaar zijn, maar dat geeft niet.

Het is daar erg druk en na het slenteren over de markt drinken we nog wat op een terras op een plein vlakbij de Hallen.

De hallen is een overdekte warenmarkt in een hele oude erg grote schuur. Na het terrasje gaan we terug naar de auto en eten bij de Mc Donalds nog wat.

Daarna gaan we inkopen doen voor het weekend.

Vanavond eten we vlees op de braai met erwten en wortelen.

We brengen de hele avond buiten door.

Zondag 8 augustus 2004.

Vandaag is het weer prachtig weer. Erg warm, wel 30º. We gaan om half twaalf richting Arromanches. Daar, op Omaha beach zijn de geallieerden geland op 6 juni 1944. Daar is ook de 60-jarige herdenking geweest op 6 juni van dit jaar.

De auto parkeren we bij het gebouw waar een diashow is op een filmdoek van 360º. Maar we gaan eerst met een treintje naar het dorp, waar we eerst wat eten tegenover het museum van het Debarquement.

Als we gegeten hebben gaan we het museum in. Kim heeft het niet naar haar zin in het museum Ze mag niet in haar eigen wandelwagen naar binnen, maar moet in een draagzak. Geen succes.

Na het museumbezoek eten we een ijsje in het dorp en kijken we even rond. We kopen een streepjestruitje voor Kim en Levi en lopen dan weer naar het vertrekpunt van het treintje.

Als we in de diashow staan zijn er harde geluiden van schieten, bombardementen en motorgeronk, maar Kim verblikt of verbloost niet.

Dan gaan we weer terug naar de auto en rijden langs de kust terug. Via de Pegasusbrug rijden we terug naar Gonneville. Daar drinken we nog wat en gaan daarna nog ergens wat eten. We proberen het bij de boot naast de Pegasusbrug, maar dat ziet er erg gesloten uit.

Dan rijden we maar door naar Caen. Daar in de stad, tegenover het kasteel eten we wat op een terrasje. Kim wil maar niet slapen, ondanks het heen en weer rijden door iedereen. Het is een heerlijke zwoele avond. Terug op de camping drinken we nog wat en gaan op tijd naar bed. De nacht is warm, maar ondanks dat regent het nog wat.

Maandag 9 augustus 2004.

Voor het eerst staan we op met regen. Het regent niet de hele tijd, maar het miezert af en toe wat.

Vandaag gaan we de Ciderroute rijden. Dat is een gebied ten zuidoosten van Caen, tussen Caen en Lisieux waar veel wijngaarden zijn.

Daar wordt op boerderijen cider gemaakt en ook Calvados, een sterke drank dat van Cider gemaakt wordt. Calvados kan wel 70% alcohol bevatten. Leuk om eens op zo’n boerderij te kijken en te proeven (en te kopen). Cider bevat maar 6% alcohol.

We beginnen in Breuvon en Auge, dat een erg leuk oud plaatsje is met veel vakwerkhuizen. Daar eindigen we later op de middag ook weer. Leuk om door slingerweggetjes te rijden en de boomgaarden te zien waar deze appels groeien. De appeltjes worden niet geplukt, maar van de boom geschud.

Na de rit gaan we boodschappen doen en eten in de caravan kip met rijst. Kim gaat op tijd naar bed. In de caravan drinken we koffie. Het is niet aangenaam om buiten te zitten.

Dinsdag 10 augustus 2004.

Vandaag staan we op met prachtig weer. We besluiten om vandaag naar Honfleur te gaan. We nemen de toeristische route over de D.27.

Honfleur is een prachtige stad. Een mooie haven met leuke terrasjes. Ook veel heel oude straatjes met vakwerkhuizen.

Ook is er een kerk van hout gebouwd in scheepsstijl. Deze kerk is door visserslui die geen werk hadden gebouwd. De klokkestoel staat apart van de kerk.

We eten mosselen in een leuk vakwerkhuizenstraatje. Daar belt Jorrit dat ze op het punt staan om te vertrekken van de camping in Spanje, maar dat de auto niet wil starten. Frans en Swen even rustig nagedacht wat het kan zijn, maar ze komen er op een afstand niet uit. Frans geeft door aan Jorrit dat hij er maar naar moeten laten kijken door een garage.

Om drie uur gaan we weer richting caravan. Ook doen we nog boodschappen in Dives-sur-Mer. Vanavond barbecuen we weer. Kip op de braai met gebakken aardappels en groenten. Daarna drinken we buiten koffie. Onder het koffiedrinken begint het te regenen. Binnen drinken we de pas aangeschafte Calvados. Om tien uur begint het heftig te onweren en om half elf is het weer droog.

Woensdag 11 augustus 2004.

Vandaag begint met regen, maar het klaart later toch weer op. Op ons gemak ontbijten we toch weer buiten.

Later rijden we naar Cabourg, waar we de markt bezoeken en later naar de boulevard lopen. Om drie uur begint het weer te dreigen en lopen we maar naar de auto. Achteraf valt het mee. Het regent niet.

Boodschappen halen we bij de Intermarché in Dives-sur-Mer en op de camping eten we weer buiten.

We eten zalmfile en grote garnalen, gebakken aardappels met champignons en uien, maïs en broccoli.

Na het eten begint het te regenen en drinken we binnen koffie. De hele avond en nacht was het afwisselend droog en regenachtig.

Donderdag 12 augustus 2004.

We staan laat op, want het is nog steeds regenachtig. We ontbijten binnen. Later op de morgen begint toch de zon weer te schijnen. We blijven vandaag eens op de camping. We computeren wat, doen een kaartspelletje en doen een tukje. Het regent veel, dus eten we binnen. We halen op de camping pizza’s en patat. Lekker gegeten.

Vrijdag 13 augustus 2004.

We ontbijten vanmorgen weer binnen, want het is nog steeds regenachtig.

We bezoeken later het oorlogsmuseum in Merville-Franceville. Dit museum is gehuisvest in een bunker. Niet zo groot en niet zo veel te zien.

Het waait nogal vandaag. Veel bewolking, maar ook de zon laat zich zien.

Daarna nog wat boodschappen voor de thuisreis gehaald en de middag op de camping doorgebracht. Swen en Monique moesten de voortent nog afbreken en die ging gelukkig droog naar binnen.

We hebben buiten op de barbecue vlees en aardappels gebakken, met als voorafje garnalen.

We brengen de laatste avond in de caravan door.

Zaterdag 14 augustus 2004.

Om kwart over zeven staan we op. Het zonnetje komt er door. We eten niet maar maken alles reisvaardig. Swen en Monique zijn ook gelijk met ons klaar en om half negen vertrekken we van de camping. Onderweg pakken we nog een ontbijtje en dan gaan we richting Rouaan. Als we daar aankomen moeten we van de snelweg af en worden we met gele bordjes omgeleid. Dat is heel leuk, totdat we een bordje niet zien en onze eigen route gaan rijden. Swen kan ons niet bereiken en wij hem niet, dus we zien wel wanneer we elkaar weer ontmoeten. Als weer contact hebben spreken we af dat we elkaar weer ontmoeten op een parkeerplaats richting Neufchatel-en-Bray.

Al met al zijn we om half drie pas bij Arras. Daarna eten we in een wegrestaurant en gaat de reis verder voorspoedig.

Om zeven uur rijden we thuis neer na een gezellige vakantie.