Marokko 2023 voorjaar

Samen met de familie naar Marokko.

Van 27 april 2023 tot en met 7 mei 2023.

Mijn nicht Miranda gaat op zestien maart trouwen met Yassine. Omdat Yassine uit Marokko komt moet dat natuurlijk in twee landen gevierd worden. Het trouwen gebeurt in Gorinchem, en het feest vieren we in Essaouira in Marokko. Dus gaan we met een Gert en Wil, Swen en Monique met kinderen en Wil nadat het huwelijk in Nederland is gesloten een paar weken later naar Marokko om het samen met vrienden en ouders van Yassine te vieren.

Vrijdag 11 maart 2023.

Vandaag is de aftrap voor het huwelijk, “het vrijgezellen feest”. Aan het einde van de middag gaan Swen, Vincent en ik naar de firma Oerlemans, het bedrijf waar Yassine Amechghal werkt. Met een smoes wordt Yassine door zijn chef geroepen voor een “gesprek”. Hij wordt dan door z’n chef naar Swen, Vincent en mij gebracht waar hij te horen krijgt dat er geen “gesprek” is maar dat zijn werk er voor vandaag opzit en met ons mee gaat.

Vanaf zijn werk gaan we naar het “A15 kart centrum” in Gorinchem waar hij gaat karten en bowlen. Natuurlijk wordt hij als aanstaande bruidegom vorstelijk behandeld. Bij het karten kreeg hij nog wel even een waarschuwing voor roekeloos rijden, maar verder is de avond prima verlopen.

Zaterdag 12 maart 2023.

Vanavond is Miranda aan de beurt voor de vrijgezellen avond.

Miranda brengt de avond gezellig door met vriendinnen, wat drinken en natuurlijk lekker eten. Na het eten gaan de dames even voorproeven in de cocktailbar Timber waar de gasten na het huwelijk ook bij elkaar zullen komen.

Huwelijk.

Donderdag 16 maart 2023.

Vandaag is het dan eindelijk zover, ze gaan trouwen.!! De dag begint natuurlijk met de nodige voorbereidingen.

Onder het toeziend oog van Yassine wordt Miranda door haar collega Jessica gekapt. Als dan uiteindelijk iedereen gekapt en gekleed is vertrekt het bruidspaar naar het stadhuis in Gorinchem, waar ze door de familie worden begroet met een hartelijk applaus.

Na een passende toespraak van de ambtenaar van de burgerlijke stand wordt dan het “Ja” woord luid en duidelijk gegeven.

Na het bekende “Ja” woord is het tijd tijd voor de onvermijdelijke bruidsfoto! Een mooi paar om te zien.

Na het plechtige deel vertrekken we naar de cocktailbar “Timber” in Gorinchem, waar we met elkaar gezellig wat drinken.

Parijs.

Vrijdag 17 maart 2023 t/m zondag 19 maart.

Vanmorgen vroeg is het gelukkige stel voor een korte huwelijksreis naar Parijs vertrokken. Heerlijk een paar dagen Parijs onveilig maken met natuurlijk een bezoek aan de Eiffeltoren en de Sacre Coeur.

Maandag 20 maart 2023.

De korte trip is weer voorbij, morgen moet er weer gewerkt worden.

Marokko.

Donderdag 27 april 2023.

Omdat de familie van Yassine niet bij het huwelijk in Gorinchem kon zijn wordt dit een keer overgedaan in Marokko. Yassine heeft voorheen in  Essaouira in Marokko gewoond, daar wonen zijn ouders en verdere familie. Het Marokkaanse huwelijk zal dan ook in Essaouira zijn. Natuurlijk gaan Gert en Wil ook naar Marokko om hierbij aanwezig te zijn. Er gaan ook wat familieleden en vrienden mee.

Vandaag start onze trip van tien dagen naar Essaouira. Door forse files bij Antwerpen en Brussel, doen we er ruim drie uur over om bij het vliegveld te komen.

Op het vliegveld van Brussel-Charleroi verzamelt de groep (veertien personen!), en vanaf daar vertrekken we met Ryanair naar Essaouira.

We landen keurig op tijd op een klein vliegveld in Essaouira en na de paspoortcontrole vertrekken we naar ons riad, Yassine heeft twee busjes voor ons vervoer georganiseerd. In Essaouira loodst Miranda ons door een wirwar van kleine straatjes naar het riad. We zijn even bezig met het toewijzen van kamers, en dan koffers uitpakken.

Een riad is een oorspronkelijk woonhuis of paleis met een Atrium (binnentuin) riad is afgeleid van het Arabische woord ryad wat binnentuin betekend. Natuurlijk konden alleen de rijke mensen zich een dergelijk pand veroorloven. Meestal hebben ze twee verdiepingen, maar de hele rijke mensen hadden meer verdiepingen. Op iedere verdieping is een galerij waar alle kamers op uitkomen. Nu zijn de meeste als hotel in gebruik.

Omdat het inmiddels al wat later is geworden wil iedereen wel wat eten, dus Miranda brengt ons via schilderachtige straten naar een straat waar een aantal restaurants zijn.

Miranda vertrekt dan met Gert en Wil naar de ouders van Yassine voor een maaltijd, Yassine was al eerder naar zijn ouders gegaan.

Gert wijst nog wel even een restaurant aan waar het eten goed is, dus gaan we via een matig verlichte trap naar een bovenverdieping waar we gaan eten en drinken. Op verzoek van Swen informeert de ober bij zijn chef of een biertje of een wijntje mogelijk is, maar helaas geen alcohol. Dan doen we vol verwachting onze bestelling die in record tijd wordt geserveerd.

We eten hier gezellig en beoordelen de maaltijd, iedereen is verrast over het heerlijke eten. Na afloop gaat Swen afrekenen en bij terugkomst vertelt hij dat we vanaf morgen wel alcohol mogen drinken. Vermoeid na een lange dag gaan we terug naar ons riad om heerlijk te gaan slapen.

Vrijdag 28 april 2023.

Na een voortreffelijk ontbijt op het dak terras gaan we de omgeving wat verkennen, we wandelen door de gezellige hoofdstraat en verfrissen ons bij een barretje.

Miranda maakte zich bezorgd over ons, dus komt ze ons even opzoeken. Onder een drankje merken we dat we trek hebben gekregen en gaan we op ons gemak naar een visrestaurant.

Miranda gidst ons door allerlei straatjes naar een visrestaurant dat zij kent. Ze spreekt af dat we voor een vaste prijs kunnen eten en drinken. Garnalen, witte vis, octopus, sardientjes, dorade en Jade neemt zelfs zee-egel, de ene soort wat lekkerder dan de andere maar alles smaakt voortreffelijk. Gezellig om zo samen in deze omgeving de locale specialiteit te eten.

We zorgen dat we op tijd weer in het hotel zijn omdat de dames vanmiddag de jurken moeten passen. Ze krijgen voor het huwelijksfeest een traditionele jurk, dus vandaag eerst uitzoeken en passen. Als de dames vertrokken zijn zoeken de mannen een terras op waarmee uitzicht een biertje gedronken kan worden. Ik besluit om even een “powernap” te doen.

Wat later stuurt Swen mij een foto van de plaats waar ze zijn en op de foto staat bier, dat lijkt mij wel wat, dus ga ik ook daarheen. Na wat biertjes krijgen we van de dames bericht dat ze klaar zijn en op weg zijn naar een restaurant “Ocean Vagebond” voor een opkikker na het vermoeiende passen. Gert en Vincent kennen dit restaurant dus gaan wij er ook heen.

Het is één van de betere restaurants in Essaouira, met levende muziek en zicht op zee. Hier blijven we de rest van de dag en het drankje loopt uit in een “voor” verloving feest, zonder verloving maar wel met een feest. Het wordt een heel gezellige avond.

Als we eindelijk, al laat, naar huis gaan denk ik dat iedereen heerlijk zal slapen, uitgezonderd Miranda, Kim en Lars. Deze drie besluiten om Essaouira onveilig te gaan maken en zakken tot de kleine uurtjes door.

En dit in Essaouira

Zaterdag 29 april 2023.

Het is iedere dag weer gezellig om met elkaar buiten op het dakterras te ontbijten.

Essaouira staat bekend om het Kite-surven, omdat dit nogal wat oefening kost gaan vandaag een aantal van ons eerst proberen te surfen. Naast restaurant “Ocean Vagebond” is een surfschool waar ze surf planken huren, en onder de bezielende leiding van Miranda wordt het surfen gestart.

Een aantal gaan kijken naar de bijzondere verrichtingen van de surfers, de jongelui maken echt indruk met de surfplank. Als ze klaar zijn met surfen zijn drinken we wat en natuurlijk gebruiken we een lunch bij Ocean Vagabond waar Miranda een tafel voor ons heeft gereserveerd. Je kunt merken dat Miranda hier kind aan huis is, leuk om dat te zien. Opeens merkt Wil le Clercq dat ze haar telefoon mist, dus worden alle tassen uitgebreid nagezocht maar helaas de telefoon is verloren. Dan wil Gert nog op het strand te gaan zoeken, dit heeft natuurlijk geen zin, er lopen daar veel mensen, paarden en dromedarissen dus zinloos. En het is ongelooflijk, hij komt na een minuut of tien terug met, jawel de telefoon. Wil is hier héééél blij mee.

Uiteindelijk gaan we naar huis voor een verfrissende douche, en later op het dakterras drinken we nog wat met uitzicht op de Atlantische oceaan. Vanavond gaan we op tijd naar bed om morgenochtend weer op tijd op te staan voor een bezoek aan een markt.

Zondag 30 april 2023.

Volgens mij is het Gert die op het idee is gekomen om vandaag naar een markt te gaan en om deze markt goed te beleven moeten we er naar zijn mening vroeg zijn. Dus we staan om vijf uur op, aankleden en naar de parkeerplaats waar twee busjes staan die door Yassine zijn besteld.

Voordat ik opsta krijg ik uit Amerika bericht dat er een kleinzoon is geboren. Dus bel ik eerst even met Janny om haar te feliciteren.

Dan, het is nog donker, vertrekken we naar “Had Dra” waar de chauffeur ons bij de markt afzet. Het is nog wat rustig, maar indrukwekkend om te zien. Groente is was stoffig, maar ziet er verder prima uit.

Maar dan komt de vlees afdeling, het vlees ligt hier open en bloot op de kraampjes en er hangt uitnodigend een kamelen kop uit te druipen, heel bijzonder. Yassine gaat voor ons een drankje regelen met ontbijt. Hij koopt wat plakken runderlever die op verzoek in dobbelsteentjes worden gesneden en geeft dit aan een man die dit ter plekke op een houtskool grill klaarmaakt. Voor de thee neemt hij water uit een ton wat hij flink laat doorkoken, gaat theeglazen wassen en begint dan de thee te bereiden. Kokend water in een theepot, dan muntblaadjes in de pot met een flink blok suiker. Dan de thee een paar keer overgieten en de thee is klaar, verrukkelijk. Het smaakt zoet maar erg lekker. Op een bankje onder het tentdoek hebben we zo ons ontbijt.

Als we verder de markt opgaan zien we de ezels met hun wagen geparkeerd. Ezels worden verkocht na eerst een demo van gehoorzaamheid te hebben gegeven. Er staan veel jonge runderen met samen gebonden voorpoten om weglopen te voorkomen, we zien de runderen aan touwen opgetrokken worden op een vrachtwagen. Het is een belevenis om hier rond te kijken.

Vol met indrukken gaan we weer terug naar ons hotel terug waar we net nog bij het ontbijt kunnen aanschuiven. We eten wat en dan ga ik met Swen naar mijn kamer om mijn TV systeem te installeren. Ik heb dit uit Nederland meegebracht om de F1 met Max Verstappen te kunnen zien. We doen ons best maar het lukt niet. Dan proberen nog even met een tablet van Swen en ook dit lukt niet, dus geen beelden deze keer.

Als iedereen is bijgekomen van het vroege opstaan gaan we een wandeling door de Medina maken, dit is de historische binnenstad van Essaouira.

Via gezellige, soms smalle straatjes, gaan we richting de vesting muren. In de straatjes zijn veel souvenir winkeltjes en soms een kunsthandel. De vesting werken zijn door de Portugezen aangelegd en behoren nu tot het UNESCO wereld erfgoed.

Onderweg drinken we nog wat in een restaurant. Voordat we het hotel ingaan besluiten we om eerst een restaurant te gaan reserveren om vanavond te eten, na wat restaurants bekeken te hebben valt de keuze op “Les Remparts” ze beloven voor vanavond “live” muziek.

Terug in herhotel arriveren ook Jessica, Melanie met hun moeder Esther. Jessica is de vriendin van Miranda en komt ook het feest meevieren, en natuurlijk het kapsel van Miranda op haar bruiloft verzorgen. Wel heel decadent om je persoonlijke kapster te laten invliegen.

Na een welkoms wijntje gaan we naar ons restaurant waar de tafel voor ons gereed staat. Tijdens het eten komen de muzikanten binnen en precies voor ons doen ze hun traditionele lange overhemd de djellaba aan en barsten dan los. Een violist, drummer en een tamboerijn speler. De violist speelt zijn viool op zijn knie en de strijkstok doet denken aan aan een boog van pijl en boog. Ze spelen hun typische Marokkaanse muziek met enorm veel inzet, anderhalf uur sterk ritmische muziek soms opzwepend en af en te wat rustiger. De violist heeft min of meer de leiding, maar een vergelijking met Andre Rieu is teveel eer voor hem. Het is best wel bijzonder om dit mee te maken, maar om dit nu een tweede keer aan te horen is voor mij niet echt nodig.

Na dit muziek festijn gaan we weer richting hotel waar voor het slapen nog even een afzakkertje op het dakterras wordt genomen.

Maandag 1 mei 2023.

Het blijft gezellig om met de hele groep samen te ontbijten, de laatste gebeurtenissen door te nemen en het ontbijt bespreken. Gert adviseert om de vishaven te bekijken, dus op naar de haven.

Het is een kleine schilderachtige vissershaven waar kleine ondernemers bezig zijn hun vis schoon te maken en te verkopen. Schoon maken gebeurt met zeewater en daarna proberen de handelaren de vis leuk te presenteren door mooi op te stapelen.

Na het bezoek aan de haven drinken we wat waarbij we overleg te plegen over het vervolg van de dag. Het besluit is om weer gezellig de Medina in te gaan voor de gezellige winkeltjes. Wat rondzwerven in de Medina is wel gezellig.

In de loop van de middag verlaten Jessica, Melanie en Esther ons om ook een jurk uit te zoeken. Het is in Marokko gebruikelijk dat met name de vrouwelijke gasten traditioneel gekleed gaan, en de bruid moet een paar jurken hebben. Tijdens de plechtigheden moet de bruid dan een paar keer wisselen, hoe vaker gewisseld des te welvarender ze is. Gebruikelijk is wel dat de jurken worden gehuurd.

Tegen de tijd dat we wat willen drinken vinden we een restaurantje waar we dan ook maar wat eten. Als we later bij het hotel aankomen, gaan er een paar van ons door naar een Carrefour voor wat boodschappen (wijn, bier, enz.). Verder blijven we vandaag in ons Riad.

Dinsdag 2 mei 2023.

Dit is de eerste dag van het huwelijk, de “Henna dag”. Op de henna dag wordt in Marokko de bruidshenna gezet. Henna is een rode kleurstof die van de henna plant komt en een tijdelijke tatoeage vormt, hij verdwijnt na een week of twee. Iedere streek heeft eigen patronen. De henna wordt bij de bruid geplaatst op de handen en voeten en dient om de kwade geesten buiten het huwelijk te houden. Het wordt ook gezien als krachtbron voor het huwelijk. Ook wordt de henna geplaatst bij de intieme kring van de vrouwelijke familieleden en kennissen, waarbij de bruid centraal staat.

Voordat de henna begint, ontdekken wat dames dat de kleding die meegebracht is niet voldoet, dus winkelen. We gaan wat winkels met onder andere vestjes, jurkjes, sjaals, enz bekijken om te zorgen dat ze leuk op de henna komen. Om half twee vertrekken we richting henna feest dat in het ouderlijk huis van Yassine is. Een probleem is het adres, we hebben het adres wel gehoord van Yassine, maar Arabisch is niet onze sterkste kant. Dan heeft Yassine heeft de oplossing, hij spreekt het adres in bij de groep whatsapp en dan laten wij dit op onze mobiel ingesproken adres horen bij de taxichauffeurs en deze brengen ons vervolgens keurig naar het goede adres.

We worden vorstelijk ontvangen in het ouderlijk huis van Yassine. Er staan twee ronde tafels waar we omheen gaan zitten en dan komt het lekkers, zoet gebak dat als een slang plat opgerold is. Daarna stoofvlees wat verrukkelijk smaakt en heerlijk gaar is. Eerst krijgen we nog wat instructie hoe we dit moeten eten. Het blijkt heel bijzonder te zijn dat de mannen hier ook zijn, normaal is dit gebeuren alleen voor de dames.

Vervolgens gaan de dames een verdieping hoger waar twee henna kunstenaressen zitten. Er zijn ook naaste familieleden van Yassine, en al deze dames krijgen de henna naar een motief dat van tevoren is uitgezocht. Het is bewonderenswaardig hoe snel deze kunstenaressen werken, en precies volgens het voorbeeld. Na het aanbrengen van de henna moet deze nog twee uur indrogen zodat hij een paar weken zichtbaar blijft. De procedure duurt ongeveer acht uur.

Als de henna is aangebracht en gedroogd is begint het officiële deel. We komen als uitzondering met mannen en vrouwen bij elkaar en het bruidspaar zit in het het midden.

Dan wordt een schaal binnen gebracht waarop dadels liggen met twee kelken met melk en de trouwringen. Yassine pakt dan een dadel en Miranda neemt daar een hap van, dit gebeurt ook omgekeerd. Dan laat Yassine Miranda melk uit de beker drinken en ook Miranda reikt de beker melk bij Yassine aan. Tot slot is het uitwisselen van de ringen, en dan is het officiële deel gereed en start het snoepen. Er komen dan schalen binnen met gevulde dadels, chocolade en een soort cake. Vooral de dadels en de chocolade zijn heerlijk.

Woensdag 3 mei 2023.

De henna die gisteren is gezet, is een verf die in de huid trekt, de korst was gisteravond al gedeeltelijk verdwenen en er bleef een zacht rode huidtekening achter. Vandaag blijkt hij donkerder geworden te zijn, en is goed zichtbaar.

Omdat pas vanmiddag het feest is kunnen we vanmorgen nog even rondneuzen. Swen, Vincent en ik gaan naar het joodse deel van de stad om een museum te bezoeken waarin een synagoge is. Het museum benadrukt het goede samenleven met de joden. Aangezien de synagoge wordt gerestaureerd is deze gesloten, maar omdat wij echt belangstelling hebben mogen we toch naar binnen en wordt de thora kast geopend.

Tegen twee uur verteken de dames naar de locatie waar ze de uitgezochte jurken aantrekken. Wij, mannen arriveren rond drie uur bij het huis van de ouders van Yassine. Het ouderlijk huis van Yassine is bij een kruising, en om nu alle gasten te ontvangen is gisteravond op de kruising een tent gebouwd waar de festiviteiten plaatsvinden.

Omdat we één van de eerste gasten zijn kunnen we rustig de tent die op dekruising staat bekijken.

De tent is bestemd voor het feest met de vrouwen, de mannen komen later aan de beurt. Als het feest voor de vrouwen afgelopen is komen de mannen in huis bij elkaar voor een lezing uit de koran. Wij, de mannen die hier vreemd zijn krijgen toestemming om het deel van de dames bij te wonen.

Langzaam komen de vrouwen binnen, allemaal prachtig aangekleed. Ook start de muziek, loeihard en erg ritmisch, door het ritme te wisselen werkt deze muziek uitnodigend om de vloer op te gaan. Er komen zo’n honderdveertig vrouwen het feest. Verschillende dames beginnen wat te dansen waardoor de sfeer er al goed inkomt.

En dan het grote moment, er is een draagstoel binnen gebracht met een baldakijn. Als het bruidspaar binnenkomt neemt Yassine plaats op een bankje dat op een verhoging is geplaatst en Miranda gaat in de draagstoel zitten. Een persoonlijk kleedster drapeert haar jurk perfect en dan zijn er vier mannen in traditionele dracht die Miranda met de draagstoel optillen.

Miranda kijkt dan recht naar haar echtgenoot. Dan neemt het ritme van de muziek toe en onder het maken van danspasjes draaien de dragers de draagstoel rond zodat iedereen de bruid kan bewonderen.De stoel weer neergezet en het baldakijn wordt verwijderd, zodat alleen de draagstoel overblijft.

Miranda wordt dan weer opgetild en naar Yassine gebracht die op het bankje wacht op zijn bruid. Als Miranda als een princes op het bankje zit, is het de beurt aan Yassine.

Ook Yassine word door de vier mannen opgetild en op de maat van de muziek gaat hij ook een paar keer rond zodat alle vrouwen ook Yassine kunnen bewonderen. Als Hij weer op het bankje naast Miranda heeft plaatsgenomen willen alle dames met het bruidspaar op de foto.

Tijdens het rond draaien op muziek staan er vrouwen op die bij Yassine geld tussen zijn boordje stoppen. Het blijkt dat dit de beloning voor de dragers is.

Als de foto-sessie is afgelopen komen Yassine en Miranda van het podium af en vertrekken. De muziek en het dansen gaan gewoon door en als na enige tijd de muziek stopt komt het bruidspaar weer binnen schrijden waarbij Miranda een andere, ook weer sprookjesachtige jurk aanheeft.

Weer willen alle aanwezige vrouwen met dit prachtige paar op de foto. Dit alles onder de wat opzwepende muziek waarop de vrouwen dansen. Als ook deze fotosessie voorbij is vertrekt het bruidspaar opnieuw. Na een kwartiertje vertrekken wat meer vrouwen, waaronder de dames van onze groep.

En dan breekt het feest echt los, Het bruidspaar komt opnieuw naar binnen met Miranda als stralend middelpunt, in weer in andere kleding. Alle eerder vertrokken vrouwen komen ook in het gevolg van Miranda terug, allemaal in feestelijke Berber dracht. De muziek zet een flink tempo in en dan barst de finale los.

Het is een prachtig feest, ik heb me nooit kunnen voorstellen dat een islamitsch huwelijksfeest zo mooi kan zijn.

Inmiddels zijn we aan het einde van de festiviteiten van de dames gekomen en besluiten we om naar ons riad terug te gaan. Nu zijn de mannen aan de beurt, die gaan binnen een koran lezing bijwonen. Omdat er toch een taal barrière is laten wij dit aan ons voorbij gaan. Dus zoals gezegd we gaan naar het riad. Voordat we vertrekken nemen we afscheid van Jessica, Melanie, en hun moeder Esther, deze vertrekken morgen in als vroegte weer naar Nederland.

Donderdag 4 mei 2023.

Als we aan het ontbijt willen beginnen komt Miranda langs, nog vol van de gebeurtenissen van gisteren. Ze verteld dat Yassine pas tegen half vier naar bed is gekomen, na de koran lezing en het opruimen van de tent.

Omdat het gisteren een vermoeiende dag was, doen we vandaag verder niets. Met de taxi gaan we weer naar het inmiddels bekende Ocean Vagabond waar we tot de avond blijven. Wil, Kim, Lars en Jade maken nog een tocht per kameel langs het strand, en verder doen we niets.

Vrijdag 5 mei 2023.

Gisteren is Yassin ingeschakeld om een scherpe prijs te bedingen voor een tocht door de duinen met een Quad. Dus vandaag ontbijten we wat eerder en zijn om tien uur bij Ocean Vagabond waar we een chauffeur ontmoeten die ons naar de Quads brengt. We krijgen wat instructie over gas geven en indien noodzakelijk over remmen, en dan starten we.

Eerst nog wat onwennig netjes achter de gids aan, maar al snel gaan Kim en Lars het slalom rijden uitproberen, ze scheuren door het rulle zand dat het een lust is. Natuurlijk moet Yassine dit ook proberen en hij gaat zo hard dat hij in een slip raakt en van zijn quad afvalt. Terwijl Jade haar quad keurig onder controle heeft, met knetterende motor vliegt ze tegen de hellingen op. Ik merk dat bij Swen en bij Yassinse de kwajongen weer boven komt. Ze doen wat korte sprints en met het slalommen rijden ze dubbele afstand. Het is echt spectaculair om met deze quads door de duinen te scheuren.

Weer terug bij het restaurant krijgen we van de ouders van Yassine een uitnodiging om morgen bij hun de lunch te gebruiken. Deze bijzondere uitnodiging nemen we graag aan, dus morgenmiddag naar de ouders van Yassine.

Terug op ons riad rusten we wat tot diner-time, schuin tegenover ons riad is een luxe restaurant “Mega Loft” hier is voor vanavond afgesproken.

Het is een gezellig restaurant waar we een gezellige avond hebben onder begeleiding van live muziek.

Zaterdag 6 mei 2023.

Vandaag is onze laatste dag in Marokko omdat we morgen weer richting Nederland gaan. Voormiddag blijven we bij het riad en vanmiddag gaan we tegen tweeën richting de ouders van Yassine waar we uitgenodigd zijn.

We worden warm ontvangen door de familie en ons wordt een couscous maaltijd met zeven groenten aangeboden. We zitten rond de tafel en scheppen uit de gezamenlijke schaal. Onder de couscous zit heerlijk stoofvlees, dit smaakt voortreffelijk. Na afloop maakt Yassine zijn traditionele thee voor ons klaar en volgt het afscheid.

Ontroerend hoe hartelijk we een week geleden zijn ontvangen en zo mogelijk is het afscheid nog warmer. Uiteindelijk komen we toch weg en gaan voor de rest van de dag naar het riad waar we voorzichtig met de voorbereidingen voor de thuisreis beginnen.

Zondag 7 mei 2023.

Vandaag ons vertrek naar Nederland na een laatste ontbijt op het inmiddels vertrouwde terras.

De rest van de tijd besteden we aan koffers pakken, bagage opnieuw verdelen omdat sommigen wat ruimte tekort komen, maar uiteindelijk zijn we op tijd reisvaardig.

In plaats om weer met onze koffers door de medina te slepen zoals we bij aankomst deden, schakelen we nu twee kruiers in. Ze brengen de koffers naar de parkeerplaats waar straks de busjes komen om ons naar het vliegveld te brengen. De kruiers voelen zich zo verantwoordelijk voor de bagage dat ze niet weggaan voordat alles ingeladen is.

Als de bagage is ingeladen stappen wij ook in voor een korte rit naar het vliegveld.

Na een voorspoedige vlucht landen even voor twaalf uur op vliegveld Brussel-Charleroi, dan de auto’s ophalen en vervolgens nog een flinke rit naar huis.

Terugkijkend was dit een bijzondere vakantie door de ervaring die we hebben opgedaan met de familie van Yassine. Een belevenis waar we nog vaak aan terug zullen denken.