Engeland 2022 winter

Bezoek aan Martin en Joanne in Sheffield.

Plan maken.

In oktober 2009 ben ik voor het laatst op bezoek geweest bij Martin en Joanne. Helaas moesten Janny en ik toen eerder naar huis omdat de moeder van Joke was overleden. Pas op 27 oktober 2016 ben ik samen met Swen nog een avondje op bezoek geweest. Swen en ik hadden een avond over na een reparatie die Swen in een vakantie park moest doen. Natuurlijk heb ik beloofd dat ik snel voor een langer verblijf zou komen. Door allerlei omstandigheden (reizen en corona) kwam hier niets van. Nu heb ik besloten om alleen voor een lang weekend naar Martin en Joanne te gaan. In overleg is besloten dat ik ze vanaf vrijdag 22 januari t/m 26 januari ga bezoeken.

Vrijdag 21 januari 2022.

Vandaag start de trip naar Sheffield. Ik vaar met de “Pride of Hull” van Rotterdam naar Hull. De overtocht duurt elf uur, dus ik kom zaterdag morgen om acht uur lokale tijd aan. De planning is dat ik na een rit va 115 km, rond tien uur bij Martin en Joanne aankom. Ik heb aan boord een diner besteld en voor morgenochtend een Engels ontbijt. Bij aankomst bij de ferry worden al mijn papieren en mijn corona test uitgebreid bekeken en dan aan boord van de ferry. Het blijft indrukwekkend zo’n enorme ferry.

Samen met het zusterschip de “Pride of Rotterdam” behoort de “Pride of Hull” met een lengte van 215 meter en een breedte van ruim 31 meter tot de grootste veerboten van Europa.

Met verschillende bars, restaurants, een casino, winkels, een bioscoop en een show lounge verspreid over 12 dekken, biedt het schip ook plaats aan 546 hutten, 1.360 passagiers en heeft het een rijstrookcapaciteit van 3.300 meter met ruimte voor 250 auto’s en 400 vrachtwagens.

Eerst mijn tas in mijn cabine brengen en daarna wat rondlopen op de boot.

Twee persoons hut.

Even zien waar de Kitchen is, hier heb ik mijn diner besteld. Omdat ik de afvaart wil zien ga ik vroeg naar het restaurant, dan heb ik gegeten voordat de ferry afvaart. Het personeel verwelkomt mij als de eerste passagier van die avond die het restaurant binnenkomt.

Na het diner ga ik naar de bar waar ik met een glas wijn het wegvaren tot uit de nieuwe waterweg kijk. En dan op tijd naar bed.

Zaterdag 22 januari 2022.

Om zeven uur wordt ik met beschaafde muziek gewekt en dan douchen, aankleden en op naar het ontbijt. Heerlijk gebakken ei met bacon!! Dan de ferry af en naar de douane waar mijn papieren weer gecontroleerd woorden en ook de auto wordt uitgebreid gecontroleerd. dan de navigatie instellen naar Sheffield. In Sheffield rijdt ik nog even verkeerd en dan arriveer ik bij Martin en Joanne. We praten dan gezellig bij met een kop koffie.

Er is veel te vertellen na al die jaren, en natuurlijk het huis bekijken. Het is nogal verbouwd en ziet er gezellig uit. Vanmiddag brengen we een bezoek aan Pauline, de moeder van Martin die vlakbij woont samen met Neil de broer van Martin. We hebben elkaar sinds 2006 niet meer gezien, en ook hier komen we tijd tekort. Vanavond eten we chinees, als we thuiskomen neemt Martin de bestelling op en gaat het eten halen. Na het diner praten we rond het haardvuur verder tot bedtijd.

Zondag 23 januari 2022.

Vandaag gaan de Liam bezoeken. Na het ontbijt kijken we eerst wat foto’s uit Israël en dan wandelen we naar het Huis van Liam en zijn partner Jennifer. Ze wonen in een gezellig huis met achter een uitzicht op valei en bossen. Jennifer zie ik voor het eerst, en dit is een leuke gastvrije vrouw. Ze verwennen ons met cake en koffie en intussen halen we herinneringen op. Herinneringen aan onze ontmoeting in 1995 op de camping Liskey. In het begin van de middag gaan we weer naar huis waar ik mijn verplichte twee dagen covid-test doe. Ik moet dan het resultaat van de test fotograferen samen met mijn paspoort uploaden. Gelukkig is de test weer negatief.

Halverwege de middag vertrekken we naar Jody en haar partner Lewis en natuurlijk kleinzoon Wiliam. Het is een uurtje rijden naar Crofton waar ze in een nieuwbouw wijk wonen. Na een warm welkom krijgen we natuurlijk koffie met chocolade cake. Jody is nog steeds hetzelfde. Net als Joanne is ze niet veranderd. Ik zie nu voor het eerst Lewis, die werkt bij “Burberry”. Voor mij was dit onbekend, maar het is een topmerk voor kleding en handtassen. Onvoorstelbaar duur, maar dan heb je ook wat. Lewis verteld over zijn werk, het plannen van de werk flow.

Jody met de slapende Wiliam.
Jody, Wiliam en Louis.

Maandag 24 januari 2022.

Na het ontbijt ga ik eerst met Janny bellen om te vragen hoe het daar gaat, en de rest van de ochtend zijn we thuis. Martin zet de televisie aan op Amazon prime en laat me iets nieuws van Jeremy Clarkson zien. Geen Top Gear, maar als boer. Ik wist niet dat Jeremy sinds 2008 een boerderij heeft met een oppervlakte van vier vierkante kilometer. Een man uit het dorp runde de boerderij, maar deze is in 2019 met pensioen gegaan en toen besloot Jeremy om de boerderij zelf te gaan runnen. Over hoe hij dit heeft gedaan is door Amazon een serie gemaakt van acht afleveringen. En wat ik nog nooit heb gedaan ik heb vandaag in één dag alle afleveringen gezien. Het is een aanrader!!!

Vanavond komt Kyiran thuis om mij te ontmoeten en kan dan kan hij gelijk mee eten. Ook nu weer gezellig bijpraten, maar algauw moet hij weg om thuis te studeren.

Even de laatste twee afleveringen van Jeremy bekijken en dan naar bed.

Dinsdag 25 januari 2022.

Als ik opsta hoor ik van Martin dat Joanne wat ziek is, dus Martin heeft nu een dag thuis. Hij maakt het ontbijt klaar, hij geeft de kleine William de fles, stofzuigt en ruimt als op. Het lukt hem heel goed om alles draaiende te houden. Vanmiddag bezoeken we Ray (de vader van Joanne) en zijn vrouw Sandra. Ook hier is het weer herinneringen ophalen onder het genot van koffie met gebak. In de loop van de avond krijg ik bericht van P&O dat ik eerder aanwezig moet zijn en naast de bekende formulieren ook een quarantaineverklaring en een gezondheidsverklaring moet hebben voordat ik de ferry op mag.

Woensdag 26 januari 2022.

Vandaag is dan de terugreis aangebroken. Nog even aan de koffie bij Martin en Joanne en dan vertrek ik om één uur richting Hull. Bij aankomst in de haven eerst een controle van alle papieren, daarna een covid-test gevolgd door een uitgebreide douane controle en dan mg ik de boot op. Ook nu heb ik weer een diner aan boord voordat de boot gaat varen. Dan om 21:00 uur vertrekt de Ferry richting Rotterdam waar ik morgen om half negen hoop aan te komen. De terugreis is weer met de “Pride of Hull”.

Donderdag 27 januari 2022.

Als gebruikelijk wordt ik weer gewekt met beschaafd muziek en met de mededeling dat het ontbijt restaurant geopend is. Natuurlijk weer een uitgebreid ontbijt met ei en bacon. Onderweg naar huis ga ik nog even bij Ingrid aan en goed elf uur ben ik thuis naeen fijn lang weekend in Engeland.