Duitsland 2012 herfst

 

Winterberg van 15 oktober tot 22 oktober 2012.

 

Maandag 15 oktober 2012.

Om elf uur vertrekken we naar Winterberg in Duitsland. We arriveren rond half vier bij ons hotel “Winterberg” bij Winterberg.

Het blijkt dat dit hotel een paar kilometer buiten  het dorp is, zodat we ’s avonds in het hotel moeten blijven. In het hotel kunnen we dan een glas wijn drinken zonder dat we een discussie krijgen over wie naar huis moet rijden.

Dinsdag 16 oktober 2012.

Na  een heerlijk ontbijt stappen we in de auto om de omgeving wat te verkennen. Natuurlijk gaan we eerst naar Winterberg om te zien waar we terecht zijn gekomen. Midden in Winterberg is de gezellige hoofdstraat met veel winkeltjes en restaurants.  Hier slenteren we wat rond en kopen een krantje. Vanuit Winterberg gaan we via Küstelberg, Wissinghausen, Deifield naar Wilingen. Dit is een gezellig plaatsje waar we in het centrum wat rondwanden. We vervolgen onze weg richting Brilon.  Onderweg is het adembenemend mooi. De bomen staan in een prachtige herfst tooi.

Schitterende kleurschakeringen, iedere soort boom heeft een andere kleur. De naaldbomen met hun diepe groen, berken met prachtige donkerrode  bladeren, andere bomen met alle kleuren bruin. Geweldig. Als we in Brilon aankomen blijkt ook dit een plaats te zijn met een gezellig centrum. Omdat het toch tijd is om wat te drinken kijken we ook hier wat rond. Omdat we ons diner nog niet hebben geregeld bellen we naar het hotel om ons op te geven voor het buffet. Thuisgekomen gaan we naar de eetzaal waar we heerlijk eten. Janny heeft bij de plaatselijke Liddl een fles Ruby cabernet gekocht die we op onze hotelkamer tijdens het lezen van een goed boek leegmaken.

Woensdag 17 oktober 2012.

Als we opstaan blijkt het wat druilerig weer te zijn. Als we na een uitgebreid ontbijt bij de auto komen begint het echt te regenen. We besluiten dan ook niet te wandelen, maar een andere route te gaan rijden. Via allerlei kleine dorpjes gaan we westwaarts naar Schmallenberg. Het heeft de hele route geregend, maar in Schmallenberg is het wel somber, maar droog. We krijgen er niet genoeg van om ook hier wat rond te kijken. Al deze plaatsen hebben een echt gezellig centrum.

Vanuit Schmallenberg rijden we door een weer schitterende omgeving naar Meschede. Juist naast een drukke doorgaande weg, we kunnen het niet laten, is weer een gezellig centrum. Ook hier kijken we in winkels, en kopen weinig. Als we weer richting hotel rijden gaan we even een zijweg in naar Olsberg. Het blijkt dat we hier al eerder geweest zijn. Het eerste wat we doen is een broodjes zaak opzoeken om wat te eten. We nemen een broodje zalm, en deze zijn zo lekker dat we besluiten om er een paar mee te nemen voor vanavond in het hotel. Vanavond lezen we wat, een krantje of een computerblad, en ongemerkt gaan we weer laat slapen.

Donderdag 18 oktober 2012.

Vandaag is het schitterend herfstweer. Het gaat gebeuren, we gaan wandelen. We starten in “Elkeringhausen” met een wandeltocht die twaalf kilometer lang is. Tijdens deze wandeling moeten we een hoogteverschil van honderdvijftig meter overbruggen.

Een heerlijke tocht waar we onderweg nog de ingang van een oude mijn, de “Zeche Elend” zien.

Soms wilde ik dat je kunstschilder was.

Na ruim twee uur  komen we voldaan weer bij de auto aan. In Winterberg op het plein eten we  heerlijk in het zonnetje een schnitzel, en besluiten daarna nog wat in de omgeving rond te kijken. We rijden weer door een schitterende omgeving naar Eslohe. De natuur is in z’n herfst kleuren zo ongelofelijk mooi, dat Janny zegt: ik zou wel willen dat je kunstschilder was om de herfst kleuren op een schilderij vast te leggen.

Ook Eslohe is een prachtig plaatsje om te bekijken. Dan weer richting hotel voor een rustige avond.

Vrijdag 19 oktober 2012.

Voor vandaag staat Kassel op het programma. Janny vindt het leuk als we binnenwegen rijden, dus we nemen er de tijd voor om in Kassel te komen. De natuur is weer geweldig. Onderweg zijn we verbaasd over de vele zonnen panelen.  Bij boerderijen zijn vaak de daken van de schuren geheel bedekt met de zonnen panelen. Ook op een berghelling zagen we een enorme oppervlakte met de panelen. En natuurlijk niet te vergeten de windmolens. Als we in Kassel aankomen zien we dat we ook hier eerder zijn geweest. We genieten van het mooie weer en de gezellige stad.

Het bijzondere van deze stad is dat er in het centrum veel ruimte is. Dit is het gevolg van de tweede wereldoorlog. Tijdens deze oorlog is het centrum van deze stad door de geallieerden plat gebombardeerd. Tijdens de wederopbouw is het centrum ruim opgezet. Het gevolg is een ruime stad. Voor de eerste keer komen we in donker weer bij het hotel aan.

Zaterdag 20 oktober 2012.

Drie kilometer ten noorden van Winterberg is de “Rhur Quelle” . Hier ontstaat de rivier “de  Rhur”.   Dicht bij de bron is een parkeerplaats waar we de auto neerzetten. Dan na een honderd meter zien we de bron van deze rivier, hier is een soort van monument gebouwd.

 

Omdat we eigenlijk een wandeling in ons hoofd hadden en de “Quelle” zo dichtbij is gaan we hier verder lopen. Het weer is geweldig, onbewolkte lucht en zomerse temperaturen. We hebben weer een prachtige wandeling door het bos.

Aan het einde van onze wandeltocht zien we een aantal kleine houten hutten die met loopbruggen aan elkaar verbonden zijn. In deze hutten wordt voorlichting gegeven over wat er met hout mogelijk is. Het bouwen van huizen, schuren, meubels binnen, meubels voor in de tuin enz. Enz. Erg leuk om te zien. Als we bij de auto terugkomen besluiten we wat te gaan drinken in Winterberg.

Hier is het gezellig druk, in de winkelstraat en op de terrasjes. Iedereen is aan het genieten van het mooie weer. Natuurlijk nemen we een “braatwurst” en gaan wat winkelen. Uiteindelijk belanden wij ook op een terras waar we heerlijk zitten onder het genot van een pils en een glas wijn. We besluiten om vanavond weer in het hotel te eten, dus op naar het hotel. Na wat gerust te hebben en wat opgefrist gaan we aan tafel. Werkelijk een heerlijk diner.

We nemen op onze kamer nog een laatste glas wijn, en kijken naar “Ik hou van Holland”.

Omdat dit toch een wat vermoeiende dag  (wandelen, terrasje, winkelen, eten) was kruipen we niet te laat onder de wol.

Zondag 21 oktober 2012.

Vandaag is onze laatste dag, dus moet er een laatste wandeling komen. Na de folders bestudeerd te hebben besluiten we naar de uitkijk toren ”Heidekopf”  in Hallenberg te lopen. Via een pad dat gestaag klimt komen we na ruim een uur bij een soort jagershut. Janny neemt even poolshoogte, en komt dan weer snel naar beneden. Of we zijn bij de verkeerde uitzicht toren, of het stelt niet zoveel voor.

We vinden het nu mooi genoeg en gaan weer richting parkeerplaats waar de auto staat. Dan gaan we verder zuidwaarts en stoppen onderweg om wat te drinken. Heerlijk in de zon op een terrasje. Op deze manier kun je volgens ons oud worden. Als we na een hapje en een drankje weer verder gaan ziet Janny bij Allendorf een zweefvliegtuig in de lucht. Hier willen we meer van zien, dus op zoek naar het vliegveld. Na wat zoekwerk vinden we het vliegveldje van de lokale vliegclub. We kijken naar startende en dalende vliegtuigen, gezellig om dit zo te zien. Als we onze weg vervolgen komen we achter elkaar wegomleggingen tegen, zodat een rondrit erg lastig is, dus op ons gemak weer terug naar het hotel waar we rond vijf uur aankomen. Onmiddellijk naar het restaurant om het diner voor vanavond te bespreken.

Maandag 22 oktober 2012.

Na een laatste ontbijt is het koffers pakken en dan richting Benschop. Als we bijna bij de Nederlandse grens zijn vraagt Janny of het mogelijk is om wat meer door dorpen te rijden. Daarom gaan we bij Arnhem richting Nijmegen, daarna richting Rotterdam. En bij Dodewaard verlaten we de snelweg en gaan we de Rijn dijk op. Voorbij Opheusden vinden we een parkeerplaats met een bankje aan de Rijn. Hier eten we de broodjes die we eerder in Duitsland al hadden gekocht. Een heerlijk uitzicht over de Rijn. We vervolgen onze weg door de dorpen Eck en wiel, Maurik, enz. naar huis.