Reis USA 2022 herfst

Plannen maken.

We wilden in het najaar van 2020 naar de Verenigde Staten gaan om de dochters van Janny met hun gezin te bezoeken en natuurlijk om weer een nieuwe rondrit te maken. Als gevolg van de pandemie veroorzaakt door Covid-19 was dit niet mogelijk en hebben we ruim twee jaar moeten wachten om onze trip naar de Verenigde Staten kunnen maken. Eerst moesten we worden gevaccineerd, en daarna nog een booster. Omdat ik in 2021 nog geen toestemming kreeg om naar de Verenigde Staten te gaan is Janny in juni 2021 alleen een paar weken bij haar dochters geweest. Nu, herfst 2022, kunnen we eindelijk vertrekken. Janny gaat eerst naar Dolev en Yifat en daarna verder naar bij Miki en Yonit. Ik ga zelf pas 10 november, dan rechtstreeks naar Miki en Yonit.

Zaterdag 1 oktober 2022.

Vandaag vertrekt Janny naar Seattle . Eerst op Schiphol uren wachten, en dan kan ze nog net het vliegtuig halen. De vlucht gaat eerst naar Houston, daar overstappen op een vlucht naar Seattle waar ze door Yifat wordt verwelkomt.

Zondag 2 oktober 2022 t/m zondag 29 oktober 2022.

De eerste periode van haar verblijf in de States blijft ze bij Jifat en Dolev waar ze ook de verjaardag van Jifat zal viert. Op vrijdagavond 28 oktober komen Miki en Jonit met de kinderen over uit Moraga. Dit om zaterdag 29 oktober de veertigste verjaardag van Jifat te vieren.

Zondag 30 oktober 2022.

Janny vliegt samen met Jonit en Miki naar San Francisco voor de overige tijd in Moraga.

Donderdag 10 november 2022.

Vandaag vertrek ik naar Miki en Yonit in Moraga waar Janny ook is. Na bijna negen uur (08:55 uur) vliegen heb ik een overstap in Chicago. Ik moet daar bijna drie uurwachten voor het laatste deel van de vlucht van Chicago naar San Francisco die vier uur en drie kwartier duurt.

Als ik geland ben belt Janny mij met de boodschap dat Miki mij op komt mij op komt halen. Om acht uur uur plaatselijke tijd stap ik na een lange dag binnen. We kletsen even wat bij en dan aan tafel. Na het eten kijken we nog even tv, maar omdat ik op de bank in slaap val besluiten we naar bed te gaan.

Vrijdag 11 november 2022.

Jonit verrast ons door te gaan ontbijten in ons favoriete restaurant ‘Noah’s bagels’. Hier is de bagel met zalm verrukkelijk. Vlakbij is Peets koffie, dit met een bagele zalm, de dag start weer voortreffelijk.

Na het ontbijt nog even shoppen en dan naar huis. Vanmiddag komt Miki op het idee om dit weekend naar Marina te gaan. Dit is een plaats op twee uur rijden aan stille Oceaan vak bij Monterey. Volgens Miki kun je hier goed duiken, dus wordt daar een hotel voor twee nachten geboekt.

Na schooltijd vertrekken we naar Marina waar we tegen negenen bij het hotel aankomen. na het inchecken houden we een rustige avond.

Zaterdag 12 november 2022.

Na het ontbijt brengt Jonit Miki en Neta-Li naar Monterey om te gaan duiken. Wij wachten even op onze kamer tot Jonit terug is, waarna wij ook naar Monterey vertrekken. Omdat Miki en Neta-li nog aan het duiken zijn gaan wij naar de “fisherman’s wharf” waar we op ons gemak wat rondkijken.

We zijn hier tien jaar geleden ook al een keer geweest en het is leuk om hier weer rond te kijken. Als we verder gaan ontmoeten we Miki en Neta-li weer bij de plaats waar ze hebben gedoken en horen de verhalen van wat ze onder water hebben gezien.

De vrouw, Kim die het duiken organiseerde is een kennis van Miki, en zij heeft ook wat materialen over die Miki nog nodig heeft. We gaan naar haar huis en Miki bekijkt de spullen die hij kan gebruiken. Als we willen vertrekken vertelt Kim dat er vlakbij een vlinderhuis is dat de moeite waard is om te zien. Dus lopen we naar dat huis, dat te koop is. Dit is binnen en buiten extravagant versierd. We kijken ook binnen en zijn verbaasd over alle spiegels in het huis.

Omdat het al middag is zoeken we een restaurant, en Kim adviseert een Thais restaurant dat vlakbij is. Het blijkt een gezellig restaurant te zijn met een prima keuken.

Na afloop rijdt Miki nog wat langs het strand en aan de zuidkant van de “Monterey bay” en ter hoogte van Pacific Grove stappen we uit en zien hier aan het strand een gedenkplaat van John Denver. Hij is hier op 12 oktober 1997 met zijn zelf gebouwde vliegtuig neergestort waar hij bij om het even kwam .

Na nog even rond rijden stoppen we bij “Lovers point” om wat te drinken te kopen voor onderweg, en dan rijden we weer richting hotel. Vanavond willen we nog wat drinken in een echte Engelse pub. Helaas kunnen we in deze pub maar één glas bier drinken omdat ze om tien uur sluiten.

Zondag 13 november 2022.

Vandaag rijden we weer naar huis, het grootste deel rijden we langs de Pacific road nr. 1 waar we regelmatig stoppen om te genieten van de uitzichten. Als laatste stoppen we bij Santa Cruz waar we de plaats bezoeken.

Maandag 14 november 2022.

De dag begint rustig omdat ik me niet fit voel. Later in de ochtend gaan Janny en ik naar Lafayette voor een broodje zalm bij Noah’s bagels. We neuzen wat rond en gaan dan weer huiswaarts. De rest van de dag doen we rustig aan.

Dinsdag 15 november 2022

We weten dat het historische deel van Sacramento heel gezellig is, dus gaan we hier vandaag weer even kijken. Het blijft een mooi gezicht om dit in oude western stijl bewaarde en deels gerestaureerde deel van de stad te zien. Of je in een western rondloopt.

Als we bij de Colorado rivier aankomen besluiten we om wat te gaan eten in een krab restaurant. We wagen ons niet aan krab en kiezen wat anders. Geen toppertje, volgende keer beter.

Na het eten wandelen we op ons gemak door het historische deel en neuzen wat in de winkeltjes. Uiteindelijk vertrekken we weer naar Moraga.

Woensdag 16 november 2022.

Vandaag hebben we een rustige dag, dus geen plannen. Vanmorgen vraagt Jonit of we naar de school van Nee-li willen gaan om de muziek die ze vergeten was te brengen. Omdat er geen auto thuis is gaan we een uurtje lopen en op de terugweg pikken we nog even een terrasje mee.

Omdat we vandaag geen auto hebben blijven we de rest van de dag thuis.

Donderdag 17 november 2022.

Eerst bellen we naar Nederland om Gert te feliciteren met zijn verjaardag. We lopen aan het einde van de ochtend naar het winkelgebied van Moraga om hoestdrank te kopen, dit omdat ik nog steeds verkouden ben. Na wat winkelen gaan we onder weg bij een restaurantje op het terras lunchen. Als we thuiskomen vraagt Jonit of we met de auto naar Lafayette willen gaan, ze heeft daar om drie uur een afspraak om nieuwe banden onder de auto te laten monteren. Uiteindelijk na lang wachten is de auto klaar. Onderweg naar huis doen we nog even wat boodschappen om vanavond pannenkoeken te kunnen eten.

Vrijdag 18 november 2022.

In de loop van de ochtend rijden we naar Watnut-creek om gezellig rond te kijken in een groot winkel gebied. De eerste winkel is de Apple store, deze kennen we al van vier jaar geleden. Hier hebben we toen een iWatch voor Kim gekocht. Nu ga ik er één kopen. In de store moeten we heel even wachten tot we aan de beurt zijn, en dan staan er twee adviseurs voor ons klaar.

Na wat kijken en passen kopen we een ander horlogebandje voor de iWatch van Janny en een iWatch voor mij.

De rest van de dag brengen we in het winkelgebied door met hier en daar kijken, soms wat kopen, en natuurlijk de terrasjes bezoeken. Op de terugweg kopen we een broodje in Lafayette wat we in het zonnetje verorberen.

Zaterdag 19 november 2022.

We hebben vandaag een heel relaxte ochtend. In alle rust is er een ontbijtje voor de liefhebber en verder lezen we wat. Begin van de middag nemen Miki en Jonit ons mee naar een echt Chinees restaurant, de gerechten ken ik niet, maar het smaakt prima.Na afloop rijden we een stuk door de bergen met iedere keer een prachtig uitzicht over The Bay.

We stoppen bij “Tilden RegionaalPark” waar we gaan wandelen tot het begint te schemeren. Dan op naar huis voor een film avond.

Zondag 20 november 2022.

Zondagmorgen, uitslaap morgen. Om tien uur pas het eerste geluid in huis! Eerst ga ik naar Nederland en Engeland bellen om te horen hoe het daar gaat. bij Ingrid en Edwin gaat alles naar wens, Jorrit en Shashie zijn alle twee door corona geveld en Swen en Monique vermaken zich prima in Londen.

Hier in Californië maakt Miki een brunch met tomaat, ui, eieren en nog wat andere ingrediënten. We kunnen er voorlopig weer tegen. Miki vraagt of ik mee wil gaan naar de universiteit, hij heeft nog wat te doen daar. Dit lijkt mij heel leuk, dus ik ga graag mee. Als we aankomen in zijn laboratorium gaat hij ballonnen controleren. Hij heeft negen ballonnen die hij aan het testen is of ze wel sterk genoeg zijn om volgende week woensdag opgelaten te worden. Met een aquarium pompje houdt hij ze onder druk en met een ingenieus systeem controleert hij de druk. Nu ik het zie is het alleen het slim toepassen van de buis van Torricelli. Als de test succesvol is gaan we in een ander gebouw naar zijn MRI scanner. Hier vertelt hij meer over zijn ontwerp om het scannen met een MRI scanner voor kinderen kindvriendelijker te maken. Ook vertelt hij over zijn nieuwe ideeën over het maken van een ECG. Daarnaast is hij ook nog bezig met een robot die op een hoofd de juiste plaats van behandeling kan vaststellen. Ik ben erg onder de indruk.

Nadat hij mij een rondleiding over de afdeling heeft gegeven gaan we in een gezellige pub een biertje drinken en gezellig wat praten. Hij probeert mij een en ander uit te leggen, maar dit lukt maar gedeeltelijk.

We moeten nog even terug naar zij laboratorium om het verloop van zijn ballonnen test te controleren. Het blijkt dat de test zenderstoringen verloopt.

Inmiddels is het avond geworden en gaan we naar huis. Onderweg besluit Miki om een kleine omweg te nemen om mij een mooi uitzicht over San Francisco te geven. Het is werkelijk prachtig dit uitzicht.

Maandag 21 november 2022.

Gisteravond zijn de dames naar Costco geweest, een soort Makro, maar dan alleen voor leden. Van alles is ingeslagen, en voor mij warme sloffen en waterdichte hoge schoenen. Dit omdat het vanaf donderdag erg koud kan zijn als we dan in Oregon zijn. Hier hebben de kinderen van Janny in Sunriver in de staat Oregon voor een paar dagen een huis gehuurd. Nu blijkt dat zowel de sloffen als de schoenen een maat te groot zijn, dus moeten we ruilen.

We rijden met Jonit mee naar Concord waar Jonit moet zijn, nemen de auto over en gaan naar de Costco. Hier ruilen we de schoenen, en natuurlijk kopen we er nog wat bij. Dan pikken we Jonit en de kinderen weer op, en dan op naar huis.

Dinsdag 22 november 2022.

Zonder een dag San Francisco kan natuurlijk niet, dus vandaag op naar de City. Dit keer niet met de Bart (ondergrondse) maar met de auto. Even zoeken, en dan vinden we een parkeerplaats bij de “Embarcadero” dit is een hoofdweg langs een deel van de baai. Het eerste bezoek is aan het “ferry stationsgebouw”. Helaas is er in de loop van de tijd een en ander veranderd, geen huishoudelijke artikelen zaak meer, en ook Peets koffie is verdwenen. Jammer.

Vanuit het stationsgebouw lopen we een stuk de Market street in, dit is een kantorencentrum, waar we weer veel daklozen zien. En daarna naar de Fisherman’s Wharf, hier is het altijd gezellig rond neuzen. En natuurlijk moeten we even de zeehonden kijken, ook dit verveelt nooit.

Alcantraz op de achtergrond.

Op de Fisherman’s Wharf een we wat op een terrasje, en dan wandelen we op ons gemak naar de auto.

Op de terugweg duiken we de file in waardoor de terugrit drie keer zo lang duurt.

Oregon.

Woensdag 23 november 2022

Miki, Jonit, Yifat en Dolev hebben voor het weekend een huis gehuurd in “Sunriver” in Oregon. Vandaag rijden we daarheen, een flinke rit van zevenhonderd en vijftig kilometer waar we ruim acht uur over doen.

Onderweg stoppen we bij “Olive pit” voor wat boodschappen en een voortreffelijke burger. Als we er bijna zijn zien we een uitzichtpunt naar de berg “Shasta” , en natuurlijk even stopen voor een foto.

Als we aankomen bij het huis zijn Yifat en Dolev al gearriveerd en zijn ze even boodschappen doen. Wij verkennen het huis en brengen de bagage binnen. Het is een prachtig huis dat in de bossen ligt. Omdat het hier al heeft gesneeuwd ziet het er sprookjesachtig uit.

Vanavond onder het genot van een borrel kletsen we bij.

Donderdag 24 november 2022

Vandaag rustig wakker worden en dan aan het ontbijt. Dolev en Miki maken bacon met gebakken ei, heerlijk! Ik laat via Whats App video Ingrid en Monique zien hoe het er hier uitziet. ook zij vinden het binnen en buiten prachtig.

We besluiten om te gaan wandelen bij “Smith Rock”, dit is een hoog opgaande berg midden in het vlakke landschap. Deze reusachtige berg is ooit ontstaan door een vulkaan eruptie.

De berg wordt doorsneden door een rivier waar we langs gaan lopen. Wel eerst een sterke afdaling en dan genieten van de uitzichten. Omdat de rotsen er erg stijl zijn komen hier veel bergbeklimmers die proberen de steile wanden te bedwingen.

Vandaag is het “Thanksgiving” wat we traditie getrouw vieren met een diner waarbij de “Turky” niet mag ontbreken.

Vrijdag 25 november 2022.

We staan weer laat op en na koffie en thee wordt gezamenlijk het ontbijt gemaakt.

Na het ontbijt is er een hlee discussie over wat we gaan doen vandaag. Wandelen of naar een Hot Spring, uiteindelijk gaan we een rondrit maken met de Hot Spring als eindpunt. Onderweg hebben we prachtige uitzichten op de “Sisters”, schitterende bergen.

Halverwege de middag komen we bij het “Schalie Falls viewpoint” hier gaan we de auto uit om de waterval beter te bekijken.

En dan naar het eind doel de Terwilliger Hot Springs, bij Blue River. Hier komt het water met een temperatuur van 44 graden uit de bergen. Veel mensen komen hier heerlijk relaxen.

Wat nog rest is een twee uur durende rit naar ons huis in Sun River.

Zaterdag 26 november 2022.

Dolev en Miki hebben besloten om vandaag naar “Crater Lake” te gaan.

Diep, diep, heel diep onder de grond is het zo ongelofelijk warm dat zelfs steen is gesmolten, dit is magma. Op sommige plaatsen waar de aardkorst wat zwakker is komt de magma, als de druk te groot wordt, in de vorm van lava met enorme kracht bij vulkanen naar boven. Langs de westkust van de Verenigde staten is een strook vanaf Californië tot Canada waar de aardkorst zwakker is. Deze strook loopt  door Oregon, en Miki brengt ons naar een plaats waar 400.000 jaar geleden de eerste uitbarstingen waren. Hier zijn heel veel vulkanen. Hij brengt ons bij het “Crater Lake”, een meer dat een heel bijzondere ontstaans geschiedenis heeft. Het begon met een uitbarsting waarbij lava naar buiten kwam en een heuvel vormde. Iedere keer als er een uitbarsting was werd de heuvel groter en uiteindelijk  ontstond er een enorme vulkaan van ruim vierduizend meter hoog.  Achtduizend jaar geleden werd de druk zo groot dat de vulkaan zijn druk kwijt wilde, maar hij was zo hoog geworden dat de lava makkelijker door de zijwand van de vulkaan kon uitbarsten. Het is een ongelofelijk grote uitbarsting geweest waarbij rondom nieuwe bergen zijn ontstaan, Toen uiteindelijk de vulkaan tot rust kwam was de ruimte diep onder de grond leeg en vormde er een enorme ruimte. Door het gewicht van de berg erboven stortte de vulkaan in en de berg zakte in de ondergrondse ruimte, zo diep, dat er een gat ontstond met een doorsnede van ongeveer tien kilometer. Door regen en sneeuw is dit gat vol gelopen met water en is het nu een prachtig meer geworden. Dit natuurverschijnsel is uniek en niet te begrijpen, maar prachtig om te zien. In dit meer is een nieuwe vulkaan uitbarsting geweest waarvan de lava nu een eiland in het kratermeer vormt. We hebben dit meer al in 2014 bezocht, maar dat was in de zomer.

De hoogte van dit vulkaan meer is ruim twee duizend meter. Omdat het op deze hoogte in november heel koud kan zijn en er veel sneeuw kan vallen, vijf meter is normaal, kleden we ons extra dik moeten we stevige schoenen aan.

Als we boven komen is het rond het vriespunt, windstil en zonnig, dus een heerlijke dag om hier te wandelen.

Adembenemende uitzichten over het meer, foto’s zeggen meer.

Zondag 27 november 2022.

Helaas komt e een einde aan het verblijf in “Sunriver”, een prachtige omgeving in het bosrijke lava gebied. Ons wacht een rit van ruim acht uur naar Moraga. Vanavond op tijd naar bed en morgen een lange reis naar huis.

Maandag 28 november 2022.

De eerste vlucht is naar Frankfurt met eenBoeing 777-300 en elf uur en tien minuten vliegen.

Dinsdag 29 november 2022.

Het tweede deel van de reis is een vlucht van Frankfurt naar Schiphol met een Airbus A319 die er één uur en vijftien minuten over doet. In Frankfurt hebben we twee en een half uur overstaptijd. We landen om 13:35 uur.

We hebben weer een bijzonder mooi verblijf in de Verenigde Staten gehad.