Rondreis USA 2022 herfst

Rondreis 2022 door het noordwesten van Amerika

Klik hier voor de routekaart.

Plannen maken.

We wilden in het najaar van 2020 naar de Verenigde Staten gaan om de dochters van Janny te bezoeken en om weer een nieuwe rondrit te maken. Als gevolg van de pandemie veroorzaakt door het Covid-19 was dit niet mogelijk en hebben we ruim twee jaar moeten wachten om onze trip naar de Verenigde Staten kunnen maken. Eerst moesten we worden gevaccineerd, daarna nog een booster. Omdat ik in 2021 nog geen toestemming kreeg om naar de Verenigde Staten te gaan is Janny in juni al alleen een paar weken bij haar dochters geweest. Nu kunnen we eindelijk vertrekken voor een nieuwe trip, eerst naar Dolev en Yifat en daarna een rondreis die eindigt bij Miki en Yonit. 

Maandag 26 september 2022 .

Vlucht van Tel Aviv naar Amsterdam.

Vrijdag 30 september 2022.

Vlucht naar Seattle.

Zaterdag 1 oktober 2022 t/m zondag 2 oktober 2022.

Verblijf bij Dolev en Yifat. Hier treffen we de laatste voorbereidingen om met de auto van Dolev en Yifat aan onze trip te beginnen.

Maandag 3 oktober 2022.

Vandaag beginnen we aan onze trip door het Noord Westen van de Verenigde staten die eindigt waar we gestart zijn bij Yifat en Dolev. Tijdens deze trip zullen we een paar plaatsen bezoeken waar we al eerder zijn geweest, maar ook zullen een aantal nieuwe hoogtepunten bekijken.

Start van onze rondreis.

Rit naar Electric City Washington. 344 km. 4:45 uur. Via weg nr.: 2

Dinsdag 4 oktober 2022.

Rit naar Coeur d’ Alene Idaho. 192 km. 2:15 uur.

Voordat we naar Coeur d’ Alene vertrekken kunnen we als willen eerst de Grand Coulee Dam bezichtigen.

Grand Coulee Dam is een enorme stuwdam die oorspronkelijk gebouwd werd om water te kunnen opslaan voor irrigatie. Pas later werd elektriciteitsopwekking als functie toegevoegd. Verder controleert deze dam, samen met andere, de waterstand in de Columbia River. Er is een bezoekerscentrum met informatie over de bouw en het gebruik van de dam. Negatieve neveneffecten worden niet verzwegen. Aan de andere kant van de dam kun je mee met een gratis tour. Na een grondige securitycheck rijd je met busjes naar de andere kant van de dam, waar je even naar binnen mag om de pompen te zien die het water in het Banks Lake op peil houden. Daarna mag je even bovenop de dam kijken. Als je geen uur over hebt voor de tour kun je deze gerust overslaan.

Ingeklemd tussen rivier, bossen en tientallen meren ligt de stad Coeur d’Alene. Aan het zuiden van de stad grenst het veertig kilometer lange Coeur d’Alene Lake. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is coeur-d-alene-lake.6.b958.jpg

Woensdag 5 oktober 2022.

Rit naar Columbia Falls Montana. 364 km. bij Glacier National Park. 4 uur.

Donderdag 6 oktober 2022.

Verblijf in Glacier National park. 

Rit naar St Mary via de Going ton the sun route met halverwege de Logan paas

Glacier National Park beschermt bossen, bergweiden, meren en ruige bergpieken. Het meest kenmerkend zijn de door gletsjers uitgesleten valleien en de gletsjers uit de ijstijd van 10.000 jaar geleden. Je verkent Glacier via de Going-to-the-Sun Road. Topbezienswaardigheden zijn St. Mary Lake in het oostelijke parkdeel en Lake McDonald in het westen. Wegens sneeuw en lawinegevaar is de Sun Road geopend van eind juni/begin juli tot half/eind september. De Going-to-the-Sun Road is een aanrader, van Columbia alls naar St. Mary, zie kaart.

Reis je in 2020 of 2021 naar de Many Glacier Valley in het noordoosten van het park, dan zijn er een paar dingen die je vooraf moet weten. T/m 17 mei 2020 en vanaf 21 september t/m 16 december 2020 is de Many Glacier Road gesloten wegens werkzaamheden. Van 18 mei t/m 20 september 2020 is de weg geopend, maar zijn er grootschalige wegwerkzaamheden die tot vertragingen zullen leiden.

Let op: campers langer dan 21 ft zijn niet toegestaan op grote delen van de Sun Road. Je kunt een camping aan de oost-/westzijde nemen en per shuttlebus het park in gaan of omrijden om St. Mary Lake en Lake McDonald te bezoeken. 

Glacier Montana

Er zijn zo’n tweehonderd watervallen in Glacier National Park. Een van de indrukwekkendste is de 152 meter hoge Bird Woman Falls. Vane en heel ander kaliber is de Weeping Wall: een huilende muur waar je een gratis carwash krijgt. Een letterlijk hoogtepunt van Glacier is de Logan Pass; een geschikte plaats voor wandelroutes en wildlife spotten. Als je gletsjers wil spotten, ga je naar Jackson Glacier Overlook.

Vrijdag 7 oktober 2022.

Verblijf in Glacier National park. 

Zaterdag 8 oktober 2022.

Rit naar Helena Montana, hoofdstad van Montana. 324 km. 3:30 uur.

Tijdens het goudzoekerstijdperk ontstond Helena, tegenwoordig de hoofdstad van Montana. Bezoek hier het Capitoolgebouw of vaar over de Missouri-rivier naar de Rocky Mountains. Bezoek ook eens het ExplorationWorks Museum of een van de spookstadjes uit het mijnverleden zoals Elkhorn of Marysville. Helena dient vaak als overnachtingsplaats tussen Glacier en Yellowstone National Parks.

Earthquake Lake, zie kaart Paragraaf

Zondag 9 oktober 2022.

Rit naar West Yellowstone Montana. 285 km. 3:20 uur.

Maandag 10 oktober 2022.

40 km ten NW van het Yellowstone NP vond op 17/8/1959 een krachtige aardbeving plaats. De gevolgen ervan zijn tot op de dag van vandaag goed te zien. Die nacht kwam een complete bergwand naar beneden en veranderde de aanblik van het landschap totaal. Wie interesse heeft in geologie kan hier een paar welbestede uurtjes doorbrengen. U volgt vanaf West-Yellowstone de US 287/191 in noordelijke richting. Na circa 20 km gaat u op de US 287 links af. 10 km verderop staat langs het Heber Lake het eerste bord van de ‘Earthshaking tour’: een parkeerplaats links van de weg, een bord met duidelijke uitleg en twee korte wandelingen. De rest van de route wijst zichzelf. Het Earthquake Lake Visitor Center is de 8ste en laatste stop.

We bezoeken Virginia City, een bijzonder leuk oud stadje. Verlaten door de goudzoekers, nog bewoond in de Victoriaanse tijd. En uit die laatste periode is heel veel bewaard gebleven. Je kunt in vele huizen binnen kijken en hier heeft de tijd stil gestaan. Zo zie je winkels waar men kleding kon kopen, schoenen, speelgoed , etc, maar ook de drukkerij, de kapper , enz. Het hotel wordt gerestaureerd.
Een aantal van deze oude huizen zijn nu winkels van nu, ingericht als toen. Ook de saloon en café ’s . Ontzettend leuk om door deze Main Street te lopen en te kijken. Dit is vlakbij Earthquake lake

Dinsdag 11 oktober 2022.

Verblijf in Yellowstone Park.

Yellowstone National Park bevat de helft van de geisers op aarde. De meeste geisers vind je in het parkdeel ‘Geyser Country’. Hier liggen 150 stuks op anderhalve vierkante kilometer. Old Faithful is de beroemdste. Hij laat ongeveer elk anderhalf uur een krachtige stroom water en stoom de lucht in spuiten. Je kunt er letterlijk op wachten. Naast geisers en warmwaterbronnen heeft Geyser Country aardspleten waaruit gassen ontsnappen en modderpoelen. Afbeelding

Old Faithful Yellowstone

Woensdag 12 oktober 2022.

Verblijf in Yellostone Park.

Warmwaterbronnen in alle kleuren van de regenboog, pruttelende poelen, zwaveldampen en geisers; Yellowstone National Park bestaat uit een indrukwekkende verzameling geologische verschijnselen. Je kunt alle bezienswaardigheden bereiken via de 229 kilometer lange Grand Loop Road, deze loopt in een 8-vorm door het park. Een bezoek aan Yellowstone is extra bijzonder als je een zwarte beer, grizzly, bizon of wolf ziet. Een vaak geziene inwoner is de elk (wapitihert). In Yellowstone leven maar liefst 35.000 herten; het is de grootste populatie elks ter wereld. In 2020 zijn er op drie plekken grootschalige wegwerkzaamheden. De weg tussen Tower Fall en Chittenden Road (de weg naar Mount Washburn) is afgesloten tot en met april 2022. Kijk op ttps://www.nps.gov/yell/planyourvisit/road-construction.htm voor meer info.

Yellowstone bizons

Donderdag 13 oktober 2022.

Verblijf in Yellowstone Park.

Een bijzonder gezicht vormen de heetwaterbronnen die travertin naar boven brengen, een zachte witte substantie. De bronnen zorgen ervoor dat er dagelijks twee ton gesteente aan de tientallen meters hoge kalkstenen terrassen bij Mammoth Hot Springs wordt toegevoegd. Een andere opvallende verschijning in Yellowstone National Park is de felgekleurde Grand Prismatic Spring. Dit is de grootste warmwaterbron van het park, met een diameter van 113 meter en een diepte van 37 meter. 

Grand Prismatic Spring

Vrijdag 14 oktober 2022.

Rit via Beartooth highway naar Cody Wyoming. 271 km. 3 uur. Weg nr. 212 via Red Lodge is de mooiste route.

Beartooth Highway, de mooiste rit in Amerika 

De Beartooth Highway, aangekondigd als een van de mooiste autoroutes in de Verenigde Staten , is een 107 mijl lange strook van US Highway 212 met een adembenemend uitzicht op de Absaroka en Beartooth Mountains, in Wyoming en Montana, en klimt naar een verbazingwekkende 10.947 voet boven zeeniveau. Met 10.000 bergmeren, 20 toppen die meer dan 12.000 voet hoog zijn en 12 nationale boscampings, is de Beartooth Highway een van Amerika’s mooiste autoroutes.

De weg is volledig geasfalteerd . Deze schilderachtige rit wordt “de mooiste rit in Amerika” genoemd. Het maakt deel uit van de National Scenic Byways All-American Road, het is een kronkelende en hoge weg met veel fotoplekken die zich een weg baant door het zuidwesten van Montana en het noordwesten van Wyoming en leidt naar Yellowstone National Park bij de noordoostelijke ingang. Het is een van de hoogste wegen van Wyoming.  In de loop der jaren is Beartooth Highway een vaste waarde geworden voor motorrijders en avontuurlijke fietsers.  De Beartooth Highway is een gemakkelijke toegang tot Yellowstone National Park bij De Beartooth Highway volgt de grens tussen Montana en Wyoming in de Beartooth Mountains en loopt van Red Lodge, Montana naar Cooke City langs US Route 212.
De snelweg heeft bezoekers van over de hele wereld. Vrijwel langs de hele route zijn er steile hellingen en genoeg haarspeldbochten om een ​​wervelende derwisj duizelig te maken. Het wordt ’s nachts niet aanbevolen. De weg eindigt bij  Beartooth Pass , op een hoogte van 3,342 m (10.964 ft) boven de zeespiegel. Sneeuwstormen kunnen zelfs tijdens de zomermaanden voorkomen, en zware sneeuwval in de winter betekent dat de pas meestal gesloten is van oktober tot mei.

Wanneer werd de Beartooth Highway gebouwd?

De Beartooth Highway werd geopend op 14 juni 1936 . Dit gedeelte van US Route 212 tussen Red Lodge, Montana en Cooke City, Montana, is de hoogste snelweg in Wyoming (10.947 voet) en Montana (10.350 voet), en is de hoogste snelweg in de Northern Rockies. In de omliggende bergen zijn gletsjers te vinden op de noordflank van bijna elke bergtop van meer dan 11500 voet hoog. De weg zelf is de hoogste snelweg in Wyoming (10.964 voet) en Montana (10.350 voet), en is de hoogste snelweg in de Northern Rockies.

Is de Beartooth Highway schilderachtig?

Het rijden is zeker de moeite waard. Er zijn veel uitstekende fotomomenten. Vergeet je fototoestel niet! De weg biedt kilometerslange adembenemende uitzichten door kronkelige haarspeldbochten, grote hoogten en steile hellingen. Met 10.000 bergmeren, 20 toppen die meer dan 12.000 voet hoog zijn en 12 nationale boscampings, is de Beartooth Highway een van Amerika’s mooiste autoroutes. Wees getuige van de zeldzame overgang van het weelderige bosecosysteem naar de alpiene toendra in slechts een paar kilometer op de hoogste weg in de noordelijke Rockies, en krijg toegang tot de noordoostelijke ingang van Yellowstone National Park. De Beartooth Highway, een National Scenic Byways All-American Road, wordt aangekondigd als een van de mooiste autoroutes in de Verenigde Staten en biedt adembenemende uitzichten op de Absaroka- en Beartooth-bergen, en open hoge alpenplateaus bezaaid met talloze gletsjermeren, beboste valleien, watervallen en dieren in het wild.

Cody

Zaterdag 15 oktober 2022.

Rit naar Buffalo Wyoming. 269 km. 3:10 uur. 

Buffalo, Wyoming ligt verscholen tussen de glooiende vlaktes van het Oude Westen en de torenhoge toppen van de Bighorn Mountains.
Of het nu gaat om een ​​prachtig landschap, grote open ruimtes, openluchtrecreatie of een gevoel voor geschiedenis opdoen via lokale musea, Buffalo en de omliggende gemeenschappen zijn plaatsen die u graag bezoekt. Geniet van de westerse gastvrijheid van restaurants, van familiegerechten tot lekker eten, naast winkels, kunstgalerijen en een ruime keuze aan accommodaties. Ga zitten voor het ontbijt in het Busy Bee Cafe, een naam die je misschien herkent uit het populaire boek en de televisieserie Longmire, die veel van zijn inspiratie haalde uit de omgeving van Buffalo. Verblijf in het historische Occidental Hotel, een westers juweeltje dat ooit Teddy Roosevelt, Calamity Jane en andere iconen uit het Oude Westen verwelkomde. Of ervaar zelf de westerse levensstijl op een van de guest ranches in de omgeving, zoals Paradise Guest Ranch. Ga naar het nabijgelegen Bighorn National Forest om te genieten van visstromen en bergmeren, wandelen door adembenemende landschappen en kamperen in serene gebieden zoals de South Fork Campground. Winteractiviteiten omvatten sneeuwschoenwandelen, langlaufen, alpineskiën en sneeuwscooteren.

Zondag 16 oktober 2022.

Rit naar Rapid City South Dakota, 338 km. 3 uur

Onderweg mogelijk Devils tower bezoeken.

Maandag 17 oktober 2022.

Bezoek aan Mount Ruschmore. Hier zijn de koppen van vier belangrijke presidenten van de Verenigde Staten uitgehouwen.

Constructie van Mount Rushmore

Het duurde jaren om het reusachtige monument te construeren. Van 4 oktober 1927 tot 31 oktober 1941 werd met man en macht gewerkt aan het kunstwerk. Zo’n 400 arbeiders waren 14 jaar in de weer met dynamiet, drilboren en beitels om in totaal zo’n 400 ton graniet van de berg halen. In het begin werd vooral dynamiet gebruikt, maar voor de details moest er handwerk aan te pas komen. Een loodzware taak, want werknemers moesten elke dag 700 trappen beklimmen en extreme weersomstandigheden doorstaan. Al bungelend aan de granieten rotswanden kregen ze te maken met verzengende hitte, harde wind en ijzige kou. Na zeven jaar werd het eerste sculptuur onthuld en in 1941 was het monument voltooid. Beeldhouwer Borlum heeft daar overigens niets meer van meegekregen, hij overleed een half jaar voor de oplevering.

Het monument

Het resultaat van de jarenlange inspanning mag er zijn, want Mount Rushmore wordt gerekend tot een van de grootste iconen binnen de Amerikaanse cultuur. En dat mag je vrij letterlijk nemen, want het monument is reusachtig groot. Elk hoofd heeft een hoogte van zo’n 182 meter en die overweldigende afmetingen dringen pas echt goed tot je door als je er recht voor staat. Vanaf het Grand View Terrace kun je alles perfect zien. George Washington heeft de meest prominente plek op de berg, vanwege zijn rol als grondlegger van de Amerikaanse democratie. Rechts van hem bevindt zich Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ligt wat dieper in de berg en het rijtje wordt afgesloten met Abraham Lincoln. Als je meer wilt weten over de achtergrond van het monument dan kun je een audiotour huren bij het informatiecentrum.

Dinsdag 18 oktober 2022.

Crazy Horse Memorial

Het Crazy Horse Memorial is in feite het antwoord van de Native Americans op Mount Rushmore. Zij waren verbolgen over het feit dat er een groots monument werd gebouwd op hun heilige grond. In 1948 gaven ze daarom opdracht voor een monument voor Crazy Horse, een van hun vroegere leiders. Het beeld is nog altijd in aanbouw en moet uiteindelijk 172 meter hoog worden. Of het ooit zover zal komen, is nog maar de vraag, aangezien men er al meer dan zestig jaar mee bezig is. Als het eenmaal af is zal het het grootste beeldhouwwerk ter wereld zijn.  Crazy Horse zal dan op een paard afgebeeld worden, terwijl hij in de verte wijst. Desalniettemin is het Crazy Horse Memorial ook nu al een indrukwekkende bezienswaardigheid. In het museum staat het voortdurende bouwproces centraal.

Custer State Park

Custer State Park is het grootste natuurreservaat van South Dakota en is gemakkelijk te bereiken vanuit Rapid City. Het park is beroemd vanwege haar vergezichten en een kudde van 1.400 bizons. De grootste kans om de bizons te zien is ‘s morgens of ‘s avonds op de Wildlife Loop Road in het zuiden van het park. Verder leven er elanden, muildierherten, berggeiten en poema’s. Het park is genoemd naar generaal George Custer, die vooral bekend is van zijn nederlaag tegen de Native Americans in de Slag bij Little Bighorn.

Wind Cave National Park

Het Wind Cave National Park, dat grenst aan Custer, is een heuvelachtig gebied met veel wild. Een aanrader is de Natural Entrance Tour, een anderhalf uur durende wandeltour door het uitgebreide grottenstelsel van het park. De tour vertrekt van eind april tot begin oktober vanaf het bezoekerscentrum. Deelname is op basis van first-come, first-served.

Badlands National Park

Dit nationale park wordt gekenmerkt door bijzondere canyons en geërodeerde rotsformaties. Badlands beschermt een groot stuk prairie, dat het leefgebied vormt van bizons, dikhoornschapen, prairiehonden en de bedreigde zwartvoetige fretten. De Badlands Loop Road vormt de hoofdweg door het park.

Jewel Cave National Monument

Op ongeveer een uur rijden van Rapid City vind je de Jewel Cave. Met ongeveer 300 kilometer aan ontdekte paden is dit de op twee na grootste grot ter wereld. Bewonder de ‘hydromagnesiet ballonnen’, stalactieten (plafondpegels) en stalagmieten (druipsteenpilaren) via een van de mogelijke tours. Deze variëren van twintig minuten tot drie uur. De Discovery Talk is geschikt voor gezinnen met jonge kinderen en/of mensen die slecht ter been zijn: je leert van alles over de natuurlijke en culturele historie van de grot en bezoekt één ruimte, met de lift en slechts vijftien traptreden. De Lantern Tour is een stuk avontuurlijker: gedurende 1 uur en 45 minuten klauter je met een lantaarn over smalle, steile trappen en avontuurlijke paden. Omdat je regelmatig moet afdalen, klimmen en bukken is een goede conditie vereist. Tickets voor alle tours zijn verkrijgbaar bij de ingang. Er geldt een wie-het-eerst-komt-principe, dus zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent. Het bezoekerscentrum opent om 08.00, de eerste tour start om 09.00. Breng een warme trui of jas mee; in de grot is het slechts negen graden. 

Deadwood

Op zo’n 45 minuten rijden van Rapid City, op de route richting Devils Tower, kom je langs het typische cowboystadje Deadwood. Alles ademt hier de sfeer van het Wilde Westen en de goudkoorts. Zo is Deadwood de plaats waar de legendarische ‘Wild Bill Hickok’ werd doodgeschoten. Deze revolverheld was bevriend met ‘Buffalo Bill’ en de inspiratiebron voor veel personages in westerns. Zijn schietpartijen en duels werden veelvuldig nagespeeld en verfilmd, zoals een schietpartij die ontstond na een potje poker. Wild Bill Hickok werd al snel een legende, die hij zelf maar al te graag in stand hield. Bezoek, voordat je Main Street inloopt, het Adams Museum waar je alles te weten komt over Deadwood, haar geschiedenis en haar inwoners. Stap terug in de tijd en neem een kijkje bij Nuttal & Mann’s (of Saloon #10), een saloon waar goudzoekers in de tijd van de goudkoorts kwamen om te gokken en te drinken. Een bezoek aan het Mount Moriah Cemetery mag ook niet ontbreken: hier liggen veel personen uit het Wilde Westen begraven zoals Wild Bill Hickok, Seth Bullock en Calamity Jane.

Woensdag 19 oktober 2022.

Rit naar Cheyenne Wyoming. 471 km. 4:45 uur.

Vanaf Boulder weg nr.: 119 naar nederland en vandaar naar Idaho springs.

Donderdag 20 oktober 2022.

Rit naar Idaho Springs Colorado. 208 km. 2 uur rijden.

Vrijdag 21 oktober 2022.

Bezoek aak het Summit Lake. De rit daar naartoe is via de Mount Evans Road, de hoogste verharde weg van de Verenigde Staten. De weg ligt op 4350 meter hoog en geeft prachtige uitzichten.

Zaterdag 22 oktober 2022.

Rit naar Moab Utah. 518 km. 5 uur.

Zondag 23 oktober 2022.

Bezoek aan Dead Horse Point.

Dead Horse Point State Park, 32 mijl (51,5 km) van Moab, is een van de meest spectaculaire staatsparken van Utah. Het uitzicht vanaf Dead Horse Point is een van de meest gefotografeerde schilderachtige vergezichten ter wereld. Het uitkijkpunt torent 2000 voet boven de Colorado-rivier uit en biedt een adembenemend panorama van de gebeeldhouwde pinakels en buttes van Canyonlands. Miljoenen jaren van geologische activiteit creëerden het spectaculaire uitzicht vanaf Dead Horse Point State Park. Afzetting van sedimenten door oude oceanen, zoetwatermeren, beken en door de wind geblazen zandduinen creëerden de rotslagen van het canyonland. Stollingsactiviteit vormde de hoge bergen die als koele blauwe eilanden uit de woestijn eronder oprijzen.

De legende van Dead Horse Point stelt dat het punt aan het einde van de 19e eeuw werd gebruikt als een kraal voor wilde mustangs die over de mesa-top zwierven. Cowboys dreven hen door de smalle landhals naar de punt. De hals werd vervolgens omheind met takken en borstel. Op een keer, om een ​​onbekende reden, werden paarden opgesloten achtergelaten op het waterloze punt waar ze stierven van de dorst in het zicht van de Colorado-rivier, 2000 voet lager.

Er zijn kilometerslange wandelpaden in het park, waaronder een verhard pad dat gemakkelijke toegang biedt tot enkele van de meest schilderachtige uitzichten. Mountainbikers zullen dol zijn op het nieuwe Intrepid Trail-systeem op Dead Horse Point.  Dit is de perfecte rit voor gezinnen en biedt een spectaculair uitzicht op de Colorado-rivier en het Canyonlands National Park.Afstand van Moab32 mijl (51,5 km)Routebeschrijving vanaf MoabRijd 9 mijl (14,5 km) ten noordwesten van Moab op de US 191 en vervolgens 23 mijl (37 km) ten zuidwesten van Utah 313. De rijtijd naar het bezoekerscentrum vanuit Moab is ongeveer 45 minuten.Park uren6:00 – 22:00 uurVergoedingenKosten voor daggebruik (geldig gedurende 2 opeenvolgende dagen vanaf de aankoopdatum):

  • $ 20 per voertuig (maximaal 8 passagiers)
  • $ 15 voor Utah Seniors (inwoners van Utah 62 of ouder)
  • $ 10 per motorfiets
  • $ 4 voetganger of fietser (fietsen naar het park)
  • Kosten voor commercieel gebruik per dag: $ 4 per persoon

Bezoek aan Canyon National park.

Island in the Sky: Island in the Sky is het best bereikbare en daarom populairste gebied van Canyonlands National Park. Het ‘Island’ is een 300 meter hoge mesa (tafelberg) die op steile zandstenen kliffen rust. Langs de verharde weg liggen meerdere stopplaatsen. Vanaf Grand View Point Overlook kijk je bij helder weer meer dan honderd kilometer ver. Green River Overlook is een ander prachtig uitzichtpunt. Je bereikt Island in the Sky via Highway 313 en de Island in the Sky Road. 

Mesa Arch: Het allermooiste in het Island in the Sky-gebied is misschien wel de Mesa Arch. Het populairste dagdeel voor een bezoek aan deze schitterende boog is de vroege ochtend. Wandel bij zonsopgang naar deze boog (800 m round trip) voor een prachtige zonsopkomst. De zon piept dan onder de boog door. 

The Needles: In het zuidoosten van Canyonlands staan The Needles (niet te verwarren met het plaatsje Needles in Californië); massieve rechtopstaande zandstenen rotspilaren met een gele, oranje of roestachtige kleur. In het grootste deel is vierwielaandrijving absoluut noodzakelijk. Tot Soda Spring kun je komen met de auto. Hier starten verschillende wandelingen van diverse niveaus. In het Needles-gebied zie je ook woestijngraslanden, petrogliefen (rotstekeningen), restanten van kleine nederzettingen en natuurlijke bogen met welsprekende namen als Angel Arch, Castle Arch, Fortress Arch en Wooden Shoe. De meeste bogen liggen ver in het achterland, in tegenstelling tot Wooden Shoe, die vanaf de weg te zien is. Je kunt helaas niet dwars door het Canyonlands van Island in the Sky naar The Needles rijden. Je moet omrijden via Highways 191 en 121. Vergis je niet, deze tocht is circa 200 kilometer lang.

The Maze en Rivers: In het uiterste westen van Canyonlands National Park vind je The Maze. Dit gebied is erg ruig en moeilijk begaanbaar. Het wordt wel eens het meest afgelegen en onbekendste gebied van Amerika genoemd. Als je dit gebied helemaal wilt verkennen, neemt dat enkele dagen in beslag. Bovendien heb je een four wheel drive nodig, die je in Moab zou kunnen huren. Ook vertrekken er vanuit Moab diverse jeep- en kanotours door Canyonlands. De Colorado- en Green-rivier komen samen in het Rivers-gebied in het hart van Canyonlands. Ze banen zich een weg door het gelaagde zandsteen en vormen twee diepe canyons. De rivieren zijn stroomopwaarts vrij rustig, waardoor kanoën en andere watersporten tot de mogelijkheden behoren.

Maandag 24 oktober 2022.

Vertrek naar Salt Lake city 376 km 3:40 uur.

Dinsdag 25 oktober 2022.

Vertrek naar Twin Falls 352 km 3:15 uur.

Woensdag 26 oktober 2022.

Vertrek naar La Grande 477 km 4:23 uur.

Donderdag 27 oktober 2022.

Bezoek aan La Grande en de La Grande tour rijden.

Grande Tour Route

Region: Eastern OregonTags: SightseeingByways-Routes

Length: 80 miles / 128.0 km
Time to Allow: 4 to 5 hours
Fees: Some fees may be charged at some attractions.

Driving Directions
Start at the visitors center in downtown La Grande. From here, follow the signs to Birnie Park. The tour leaves the park and proceeds south the Ladd Marsh Wildlife Refuge overlook. After passing Hot Lake Resort, hook onto route 203 to Union. From Union, the tour goes south on 237, then east on for 15 miles. It then loops back to Union via route 203.

Route 203 climbs to the Catherine Creek Summit and Sno-Park, then follows the creek down to Union. Take route 237 north to Cove. From Cove, the Grande Ronde River escorts you along the Wallowa mountains for a while. After crossing route 82, it’s a straight shot south back to La Grande

Description
‘Grande’ is French for ‘big’; this term elucidates the mountains, farms, and history that compose this byway’s valley. The route sits between the Hells Canyon and Elkhorn byways and is an easy swing-by from these byways.

Grande Tour tracks through pine and fir forests to beautiful Birnie Park, where Oregon Trail travelers camped before climbing over the Blue Mountains. A viewpoint from these same mountains overlooks the Ladd Marsh Wildlife Refuge and the snow-capped Wallowa Mountains on the opposite side of the valley.

It runs through cherry orchards and mint fields at the base of the Wallowa Mountains and also through the ruins of Hot Lake Resort, a spa/hospital that was thought of as the Mayo Clinic of the west in the early 1900s.

Vrijdag 28 oktober 2022.

Rit naar Kirkland 536 km 5:10 uur.

Zaterdag 29 oktober 2022 t/m donderdag 10 november 2022.

Verblijf bij Yifat en Dolev. Op zaterdag 29 oktober is Yifat jarig.

Vrijdag 11 november 2022.

Vlucht naar San Francisco.

Zaterdag 12 november t/m vrijdag 25 november 2022.

Verblijf bij Miki en Yonit.

Zaterdag 26 november 2022.

Vlucht naar huis.

Samenvatting:

Rijafstand ± 5400 km zonder uitstapjes

Aantal rijdagen 14. Gem. afstand per rij dag 385 km.