Inhoudsopgave
Nog een keer naar Groningen !
Vorig jaar zijn we in augustus een paar dagen in Delfzijl geweest en omdat dat zo goed bevallen is en omdat we meer wilden zien gaan we dit voorjaar nog een keer om daar wat rond te neuzen. Omdat het hotel “De Boegschroef” ook goed bevallen is boeken we hier opnieuw.
Dinsdag 11 april 2023.
In de loop van de ochtend vertrekken we naar ons vakantie adres, omdat we alle tijd hebben, besluiten we om via de Achterhoek en langs de Duitse grens naar Delfzijl te gaan. We hebben redelijk weer, maar onderweg in Duitsland krijgen we een zware regenbui. Het plan is om via “Bourtange” te rijden om daar wat rond te kijken. Als we in Bourtange aankomen regent het nog steeds dus gaan we daar rechtstreeks naar een Café om wat warms te drinken. Na de warme chocolademelk en de bitterbalken is het inmiddels droog en gaan we Bourtange bekijken.
Bourtange is een vestingdorp in de Nederlandse provincie Groningen, dat tussen 1580 en 1593 tijdens de tachtig jarige oorlog in opdracht van de Prins van Oranje is aangelegd. Bourtange ligt in de gemeente Westerwolde, in de gelijknamige streek. Het vestingdorp is een beschermd dorpsgezicht.
Rond 1960 liep het dorp leeg. Bourtange was niet met de tijd meegegaan en was geen plaats waar jongeren zich vestigden. De gemeente Vlagtwedde liet in de jaren ’70 en ’80 de vesting herbouwen in de staat zoals die in 1742 geweest was. Op 14 september 1968 werden de plannen gepresenteerd voor het herstel van de vestingwerken. Deze werden geraamd op 5,5 miljoen gulden.
De werkzaamheden omvatten de sloop van verschillende woningen en de opbouw van enkele historische panden, zoals de Vestingmolen en de bouw van drie bruggen. De doorgaande weg door het dorp moest worden omgelegd en de wallen werden in oorspronkelijke staat hersteld.
De vesting is tegenwoordig een toeristische attractie van betekenis. Naast de volledig gereconstrueerde vestingwerken vindt je er diverse bezienswaardigheden: het Marktplein met eeuwenoude lindebomen, zes musea, een kaarsenmakerij, winkels en restaurants, een historisch hotel (de kamers zijn voorzien van een bedstede). Daarnaast is de vestingmolen herbouwd en is de rosmolen gereconstrueerd.
De kerk van Bourtange bevat diverse overblijfselen van de oorspronkelijke vestingkerk. De synagoge, die dateert van 1842, werd in 1974 gerestaureerd en herbergt thans het Joods Synagogaal Museum.
Na het bezoek aan Bourtange gaan we naar ons hotel “De Boegschroef” waar we onze kamer opzoeken en daarna voor een welkoms hapje en drankje krijgen.
Woensdag 12 april 2023.
Bij het wakker worden merken we dat het regent met een somber grijze lucht. Het ziet er niet naar uit dat het vandaag droog wordt. Eerst gaan we genieten van een uitgebreid ontbijt. Na het ontbijt regent het nog steeds, maar op de kamer blijven is ook niet alles, dus gaan we een rondrit maken.
We maken een route via Loppersum, Leermens, Uithuizen, Warffum, baflo, Onderdendam, Middelsum en dan via Huizinge terug naar ons hotel in Delfzijl.
We rijden door leuke kleine dorpjes met grote wat sober gebouwde kerken. In het bijzonder de kerk in Leermens.
Geschiedenis van de St. Donatuskerk
Deze kerk gebouwd rond circa 1050, is de zaalkerk van Leermens op een van de hoogste wierden van de provincie, waarschijnlijk is dit één van de oudste kerken in Noord-Nederland.
De oorspronkelijke westtoren uit de 11e eeuw werd in 1190 vervangen door een breed bakstenen westfront met twee smalle torens. Het westfront was in de loop der eeuwen echter zo bouwvallig geworden, dat deze in 1822 werd vervangen door een houten dakruiter. De huidige dakruiter is na de brand van 1957 geplaatst. Deze brand, waarbij ook het Van Oeckelen-orgel verloren ging, zette aan tot een algehele restauratie.
Onder de kansel is een luik naar een lage, ruime kelder, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst heeft gedaan als schuilkelder voor onderduikers.
Onderweg in Onderdendam zien we een leuk standbeeld van een vrouw die een trekschuit trekt.
Op de trekband staat: “WIE ZIEN VRAAUW LAIF HET, HOLDT HEUR VEUR OGEN” ZEE SCHIPPER EN DEE HEUR IEN LIEN.
As we weer in het hotel arriveren besluiten we even te rusten, om wat later uitgerust wat in Delfzijl rond te lopen. Natuurlijk doen we wat noodzakelijke boodschappen en dan terug naar het hotel.
Even opfrissen en dan naar het restaurant waar we ons laten vermelden met een heerlijk diner. tijdens het diner hebben we uitzicht op de haven van Delfzijl tijdens de zonsondergang.
Donderdag 13 april 2023.
Na het ontbijt is het gelukkig droog, dus besluiten we naar de stad Groningen te gaan. Bij aankomst miezerde het licht, dus met één paraplu de stad in. Bij het centrum, het is inmiddels gaan regenen, lopen we bijna tegen een kerk aan, “de Akerk”.
Rondom de kerk lopend vinden we de ingang waar we om om droog te blijven naar binnen gaan. De kerk draagt de naam “Akerk” omdat deze kerk bij de rivier de Aa is gebouwd. Binnen is een tentoonstelling over de kerken in de provincie Groningen. Het is binnen een wat sobere kerk maar mooi om te bekijken.
Als we de kerk verlaten begint het pas echt te regenen, zo hard dat we in café “De Beurs” aan het “Akerkhof” koffie en thee gaan drinken.
Als het dan eindelijk droog wordt starten we dan met de wandeling door de stad. Weer valt het net als vorig jaar op dat er als gevolg van de universiteit veel jongelui zijn. Het is een gezellige stad. Als het tijd wordt om terug naar het hotel te gaan bezoeken we als laatste de Synagoge in Groningen. Deze mooie goed onderhouden Synagoge is te bezoeken en heeft een mooie tentoonstelling die een beeld geeft van het Jodendom in Groningen. Binnen krijg je door middel van multimedia een beeld van joodse families die van betekenis waren voor de stad.
Via een alternatieve route door het Groningse land weer terug naar ons hotel.
Tijdens het diner zien we dat de weersverwachting voor morgen beter is, wat fris maar wel droog. We besluiten om morgen met een veerboot naar het Duitse waddeneiland Borkum te gaan. Op onze kamer boeken we de overtocht.
Vrijdag 14 april 2023.
We staan bijtijds op, ontbijten zoals gebruikelijk uitgebreid en dan naar de Eemshaven waar we de boot zien aankomen. We kunnen vlot aan boord en varen dan binnen het uur naar Borkum.
Het Duitse eiland Borkum is het meest westelijke en grootste eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden. Het eiland ligt voor de kust van de Nederlandse provincie Groningen en maakt deel uit van het landkreis Leer in Oost-Friesland in Nedersaksen.
Het eiland is iets kleiner dan Schiermonnikoog, het kleinste bewoonde Nederlandse waddeneiland. Volgens de deelstaat Nedersaksen had Borkum ultimo 2020 5.002 inwoners.
De haven van Borkum ligt aan de zuidkant van het eiland en met een trein gaan we naar het stadje.
Het is een aardige stad die is ingesteld op het strand leven. Omdat het nu buiten het seizoen is, is het er rustig. We wandelen door het centrum en natuurlijk een stuk langs het strand. Er zijn een aantal terrasjes waar we op ons gemak wat drinken.
Aan het einde van de middag hebben we het wel gezien en gaan weer met de trein en de veerboot terug naar de Eemshaven waar de auto op ons wacht.
Zaterdag 15 april 2023.
Omdat we toch in de buurt zijn besluiten we om op de terugweg via Holwerd in Friesland te rijden en daar de broer en schoonzus van Janny op te zoeken.
Na een uiteraard overvloedig ontbijt vertrekken we via een toeristische route naar Holwerd waar ze wonen. We praten gezellig wat bij en gaan dan weer verder naar huis.