Rondreis USA 2023 voorjaar.

Rondreis 2023 door het noordwesten van Amerika.

Klik hier voor de routekaart.

Dit voorjaar vertrekken we weer naar de Verenigde Staten. Janny is 26 april al vertrokken om aanwezig te zijn bij Yifat als daar de baby wordt geboren, de vierde zoon. Deze zoon is gezond op 29 april op de wereld gekomen. Ik ben zelf op 27 april voor een trip naar Marokko gegaan om het huwelijk van mijn nicht Miranda met Yassine bij te wonen (Klik hier voor het verslag van Marokko). 

Maandag 22 mei 2023.

Vandaag vertrek ik om 14:35 uur met een Airbus A330 van Delta Airline naar Seattle. Na een voorspoedige vlucht land ik tegen vier uur in Seattle waar Janny in de aankomsthal op mij staat te wachten. Als we bij Dolev en Yifat thuis komen eten we wat en dan duik ik vroeg in bed om bij te slapen.

Dinsdag 23 t/m 25 mei 2023.

Wij blijven wat rond het huis, boodschappen doen, luieren, enz. Dolev vraagt mij of ik een tuinset wil opknappen, deze hebben ze ergens op de kop getikt en ziet er verweerd uit. Dit is leuk om te doen, succes verzekerd.

Vrijdag 26 mei 2023.

Ook hier gebeurt het dat de leraren een vergaderdag hebben, en vandaag is het zo’n dag. De kinderen hebben vrij, dus kunnen we wat ondernemen.

Dolev en Yifat besluiten om een stukje te rijden naar een oesterrestaurant, dus na een rit van bijna twee uur arriveren we bij het restaurant “Taylor Shellfish Farms” in het Samish land. Het is aan zee en de verse oesters worden hier ter plekke geopend en geserveerd.

Er worden verschillende soorten oesters geserveerd op een bed van ijs. Niet iedereen houdt van oesters, maar voor de liefhebber smaken ze heerlijk. Janny, die geen liefhebber is, probeert er één en ook zij vindt het lekker.

Als we weer thuis zijn besluiten Dolev en Yifat samen naar het vliegveld te gaan, hier komen vanavond Miki en Yonit aan voor een kraambezoek en natuurlijk bijpraten.

Zaterdag 27 mei 2023.

We staan wat later op en ontbijten op ons gemak. Inmiddels is de halve dag is voorbij als we in een park de hond gaan uitlaten. Omdat het vandaag “Shavuot” (Wekenfeest) is wordt er uitgebreid gekookt en lang getafeld. Als alles opgeruimd is gaan we naar de tuin waar Dolev op de vuurplaats een vuur heeft gemaakt, hier drinken we nog gezellig wat.

Zondag 28 mei 2023.

Vandaag vertrekken Miki, Yonit met de kinderen weer naar Moraga. In de namiddag worden ze naar het vliegveld in Seattle gebracht voor een vlucht van anderhalf uur naar huis.

Start van onze trip.

Dinsdag 6 juni 2023.

Vandaag beginnen we aan onze trip door het Noord Westen van de Verenigde staten die eindigt bij Miki en Yonit. Op advies van Miki en Dolev gaan we via highway 20 door het “North Cascades” state park. Dit is één van de mooiste routes van noord Amerika.

Rit naar Winthrop, Washington. 353 km. 3:45 uur. Via weg nr.: Hw 5 voorbij Burlington neem Cook road en dan verder road nr.: 20

The Abby Creek Inn, Winthrop, WA 98862, Verenigde Staten

Tel.: +1

Hotel is met ontbijt.

Woensdag 7 juni 2023.

Rit naar Spokane. 295 km. 3:30 km. Via U.S. Rte 2 E

La Quinta Inn & Suites by Wyndham Spokane Downtown, 211 S. Division St., Spokane, 99202

Donderdag 8 juni 2023.

Rit naar Saint Regis. 204 km. 1:15 uur.

Little River Motel Saint Regis, 424 Little River Lane, Saint Regis, MT 59866, Verenigde Staten

Te.: +1 406 649 2713

Ontbijt niet inbegrepen.

Voordat we naar Coeur d’ Alene vertrekken kunnen we als willen eerst de Grand Coulee Dam bezichtigen.

Grand Coulee Dam is een enorme stuwdam die oorspronkelijk gebouwd werd om water te kunnen opslaan voor irrigatie. Pas later werd elektriciteitsopwekking als functie toegevoegd. Verder controleert deze dam, samen met andere, de waterstand in de Columbia River. Er is een bezoekerscentrum met informatie over de bouw en het gebruik van de dam. Negatieve neveneffecten worden niet verzwegen. Aan de andere kant van de dam kun je mee met een gratis tour. Na een grondige securitycheck rijd je met busjes naar de andere kant van de dam, waar je even naar binnen mag om de pompen te zien die het water in het Banks Lake op peil houden. Daarna mag je even bovenop de dam kijken. Als je geen uur over hebt voor de tour kun je deze gerust overslaan.

Ingeklemd tussen rivier, bossen en tientallen meren ligt de stad Coeur d’Alene. Aan het zuiden van de stad grenst het veertig kilometer lange Coeur d’Alene Lake. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is coeur-d-alene-lake.6.b958.jpg

Vrijdag 9 juni 2023.

Rit naar Columbia Falls Montana. 237 km. bij Glacier National Park. 2:34 uur.

Cedar Creek Lodge & Conference Center. 930 Second Avenue West, Columbia Falls, MT 59912, Verenigde Staten Annuleren t/m 30-09-2022

Tel.: +1 406 897 7070

Incl. ontbijt.

Zaterdag 10 juni 2023.

Verblijf in Glacier National park. 

Glacier National Park beschermt bossen, bergweiden, meren en ruige bergpieken. Het meest kenmerkend zijn de door gletsjers uitgesleten valleien en de gletsjers uit de ijstijd van 10.000 jaar geleden. Je verkent Glacier via de Going-to-the-Sun Road. Topbezienswaardigheden zijn St. Mary Lake in het oostelijke parkdeel en Lake McDonald in het westen. Wegens sneeuw en lawinegevaar is de Sun Road geopend van eind juni/begin juli tot half/eind september. De Going-to-the-Sun Road is een aanrader, van Columbia alls naar St. Mary, zie kaart.

Reis je in 2020 of 2021 naar de Many Glacier Valley in het noordoosten van het park, dan zijn er een paar dingen die je vooraf moet weten. T/m 17 mei 2020 en vanaf 21 september t/m 16 december 2020 is de Many Glacier Road gesloten wegens werkzaamheden. Van 18 mei t/m 20 september 2020 is de weg geopend, maar zijn er grootschalige wegwerkzaamheden die tot vertragingen zullen leiden.

Let op: campers langer dan 21 ft zijn niet toegestaan op grote delen van de Sun Road. Je kunt een camping aan de oost-/westzijde nemen en per shuttlebus het park in gaan of omrijden om St. Mary Lake en Lake McDonald te bezoeken. 

Glacier Montana

Er zijn zo’n tweehonderd watervallen in Glacier National Park. Een van de indrukwekkendste is de 152 meter hoge Bird Woman Falls. Vane en heel ander kaliber is de Weeping Wall: een huilende muur waar je een gratis carwash krijgt. Een letterlijk hoogtepunt van Glacier is de Logan Pass; een geschikte plaats voor wandelroutes en wildlife spotten. Als je gletsjers wil spotten, ga je naar Jackson Glacier Overlook.

Zondag 11 juni 2023.

Verblijf in Glacier National park. 

Maandag 12 juni 2023.

Rit naar Helena Montana, hoofdstad van Montana. 324 km. 3:30 uur.

Baymont by Wyndham Helena. 750 Fee Street, Helena, MT 59601, Verenigde Staten

Tel.: +1 406 443 1000

Incl. ontbijt.

Tijdens het goudzoekerstijdperk ontstond Helena, tegenwoordig de hoofdstad van Montana. Bezoek hier het Capitoolgebouw of vaar over de Missouri-rivier naar de Rocky Mountains. Bezoek ook eens het ExplorationWorks Museum of een van de spookstadjes uit het mijnverleden zoals Elkhorn of Marysville. Helena dient vaak als overnachtingsplaats tussen Glacier en Yellowstone National Parks.

Earthquake Lake, zie kaart Paragraaf

Dinsdag 13 juni 2023.

Rit naar West Yellowstone Montana. 330 km. 3:31 uur.

Motel City Center, 214 Madison Avenue West Yellowstone, MT 59758, Verenigde staten

Tel.: +1 406 646 7337

Halverwege gaan we even van de route af naar Virginia city.

We bezoeken Virginia City, een bijzonder leuk oud stadje. Verlaten door de goudzoekers, nog bewoond in de Victoriaanse tijd. En uit die laatste periode is heel veel bewaard gebleven. Je kunt in vele huizen binnen kijken en hier heeft de tijd stil gestaan. Zo zie je winkels waar men kleding kon kopen, schoenen, speelgoed , etc, maar ook de drukkerij, de kapper , enz. Het hotel wordt gerestaureerd.
Een aantal van deze oude huizen zijn nu winkels van nu, ingericht als toen. Ook de saloon en café ’s . Ontzettend leuk om door deze Main Street te lopen en te kijken. Dit is vlakbij Earthquake lake

Woendag 14 juni 2023.

Verblijf in Yellowstone Park.

Yellowstone National Park bevat de helft van de geisers op aarde. De meeste geisers vind je in het parkdeel ‘Geyser Country’. Hier liggen 150 stuks op anderhalve vierkante kilometer. Old Faithful is de beroemdste. Hij laat ongeveer elk anderhalf uur een krachtige stroom water en stoom de lucht in spuiten. Je kunt er letterlijk op wachten. Naast geisers en warmwaterbronnen heeft Geyser Country aardspleten waaruit gassen ontsnappen en modderpoelen. Afbeelding

Old Faithful Yellowstone

Donderdag 15 juni 2023.

Verblijf in Yellowstone Park.

Warmwaterbronnen in alle kleuren van de regenboog, pruttelende poelen, zwaveldampen en geisers; Yellowstone National Park bestaat uit een indrukwekkende verzameling geologische verschijnselen. Je kunt alle bezienswaardigheden bereiken via de 229 kilometer lange Grand Loop Road, deze loopt in een 8-vorm door het park. Een bezoek aan Yellowstone is extra bijzonder als je een zwarte beer, grizzly, bizon of wolf ziet. Een vaak geziene inwoner is de elk (wapitihert). In Yellowstone leven maar liefst 35.000 herten; het is de grootste populatie elks ter wereld. In 2020 zijn er op drie plekken grootschalige wegwerkzaamheden. De weg tussen Tower Fall en Chittenden Road (de weg naar Mount Washburn) is afgesloten tot en met april 2022. Kijk op ttps://www.nps.gov/yell/planyourvisit/road-construction.htm voor meer info.

Yellowstone bizons

Vrijdag 16 juni 2023.

Rit via Beartooth highway naar Cody Wyoming. 271 km. 3 uur. Weg nr. 212 via Red Lodge is de mooiste route.

Vanuit West Yellowstone weg 191 naar het oosten, weg nr.: 86 Gardiner, Bij Mammoth Hot Springs weg 212 richting Cooke City en Red Lodge. dan weg nr.: 308 naar Belfry en daarna weg nr.: 82 naar Cody.

Motel Buffalo Bill’s Antlers Inn. 1213 17th Street, Cody, WY 82414, Verenigde Staten.

Tel.: +1 307 587 2084

Beartooth Highway, de mooiste rit in Amerika 

De Beartooth Highway, aangekondigd als een van de mooiste autoroutes in de Verenigde Staten , is een 107 mijl lange strook van US Highway 212 met een adembenemend uitzicht op de Absaroka en Beartooth Mountains, in Wyoming en Montana, en klimt naar een verbazingwekkende 10.947 voet boven zeeniveau. Met 10.000 bergmeren, 20 toppen die meer dan 12.000 voet hoog zijn en 12 nationale boscampings, is de Beartooth Highway een van Amerika’s mooiste autoroutes.

De weg is volledig geasfalteerd . Deze schilderachtige rit wordt “de mooiste rit in Amerika” genoemd. Het maakt deel uit van de National Scenic Byways All-American Road, het is een kronkelende en hoge weg met veel fotoplekken die zich een weg baant door het zuidwesten van Montana en het noordwesten van Wyoming en leidt naar Yellowstone National Park bij de noordoostelijke ingang. Het is een van de hoogste wegen van Wyoming.  In de loop der jaren is Beartooth Highway een vaste waarde geworden voor motorrijders en avontuurlijke fietsers.  De Beartooth Highway is een gemakkelijke toegang tot Yellowstone National Park bij De Beartooth Highway volgt de grens tussen Montana en Wyoming in de Beartooth Mountains en loopt van Red Lodge, Montana naar Cooke City langs US Route 212.
De snelweg heeft bezoekers van over de hele wereld. Vrijwel langs de hele route zijn er steile hellingen en genoeg haarspeldbochten om een ​​wervelende derwisj duizelig te maken. Het wordt ’s nachts niet aanbevolen. De weg eindigt bij  Beartooth Pass , op een hoogte van 3,342 m (10.964 ft) boven de zeespiegel. Sneeuwstormen kunnen zelfs tijdens de zomermaanden voorkomen, en zware sneeuwval in de winter betekent dat de pas meestal gesloten is van oktober tot mei.

Wanneer werd de Beartooth Highway gebouwd?

De Beartooth Highway werd geopend op 14 juni 1936 . Dit gedeelte van US Route 212 tussen Red Lodge, Montana en Cooke City, Montana, is de hoogste snelweg in Wyoming (10.947 voet) en Montana (10.350 voet), en is de hoogste snelweg in de Northern Rockies. In de omliggende bergen zijn gletsjers te vinden op de noordflank van bijna elke bergtop van meer dan 11500 voet hoog. De weg zelf is de hoogste snelweg in Wyoming (10.964 voet) en Montana (10.350 voet), en is de hoogste snelweg in de Northern Rockies.

Is de Beartooth Highway schilderachtig?

Het rijden is zeker de moeite waard. Er zijn veel uitstekende fotomomenten. Vergeet je fototoestel niet! De weg biedt kilometerslange adembenemende uitzichten door kronkelige haarspeldbochten, grote hoogten en steile hellingen. Met 10.000 bergmeren, 20 toppen die meer dan 12.000 voet hoog zijn en 12 nationale boscampings, is de Beartooth Highway een van Amerika’s mooiste autoroutes. Wees getuige van de zeldzame overgang van het weelderige bosecosysteem naar de alpiene toendra in slechts een paar kilometer op de hoogste weg in de noordelijke Rockies, en krijg toegang tot de noordoostelijke ingang van Yellowstone National Park. De Beartooth Highway, een National Scenic Byways All-American Road, wordt aangekondigd als een van de mooiste autoroutes in de Verenigde Staten en biedt adembenemende uitzichten op de Absaroka- en Beartooth-bergen, en open hoge alpenplateaus bezaaid met talloze gletsjermeren, beboste valleien, watervallen en dieren in het wild.

Zaterdag 17 juni 2023.

Rit naar Rock Springs. 447 km 4:36 uur.

Zondag 18 juni 2023.

Rit naar Moab Utah. 518 km. 5 uur.

Motel: Inca Inn Moab, 570 North Main Street, Moab, UT 84532, Verenigde Staten.

Tel.: +1 435 259 7261

Maandag 19 juni 2023.

Verblijf in Moab.

Dead Horse Point State Park, 32 mijl (51,5 km) van Moab, is een van de meest spectaculaire staatsparken van Utah. Het uitzicht vanaf Dead Horse Point is een van de meest gefotografeerde schilderachtige vergezichten ter wereld. Het uitkijkpunt torent 2000 voet boven de Colorado-rivier uit en biedt een adembenemend panorama van de gebeeldhouwde pinakels en buttes van Canyonlands. Miljoenen jaren van geologische activiteit creëerden het spectaculaire uitzicht vanaf Dead Horse Point State Park. Afzetting van sedimenten door oude oceanen, zoetwatermeren, beken en door de wind geblazen zandduinen creëerden de rotslagen van het canyonland. Stollingsactiviteit vormde de hoge bergen die als koele blauwe eilanden uit de woestijn eronder oprijzen.

De legende van Dead Horse Point stelt dat het punt aan het einde van de 19e eeuw werd gebruikt als een kraal voor wilde mustangs die over de mesa-top zwierven. Cowboys dreven hen door de smalle landhals naar de punt. De hals werd vervolgens omheind met takken en borstel. Op een keer, om een ​​onbekende reden, werden paarden opgesloten achtergelaten op het waterloze punt waar ze stierven van de dorst in het zicht van de Colorado-rivier, 2000 voet lager.

Er zijn kilometerslange wandelpaden in het park, waaronder een verhard pad dat gemakkelijke toegang biedt tot enkele van de meest schilderachtige uitzichten. Mountainbikers zullen dol zijn op het nieuwe Intrepid Trail-systeem op Dead Horse Point.  Dit is de perfecte rit voor gezinnen en biedt een spectaculair uitzicht op de Colorado-rivier en het Canyonlands National Park.Afstand van Moab32 mijl (51,5 km)Routebeschrijving vanaf MoabRijd 9 mijl (14,5 km) ten noordwesten van Moab op de US 191 en vervolgens 23 mijl (37 km) ten zuidwesten van Utah 313. De rijtijd naar het bezoekerscentrum vanuit Moab is ongeveer 45 minuten.Park uren6:00 – 22:00 uurVergoedingenKosten voor daggebruik (geldig gedurende 2 opeenvolgende dagen vanaf de aankoopdatum):

  • $ 20 per voertuig (maximaal 8 passagiers)
  • $ 15 voor Utah Seniors (inwoners van Utah 62 of ouder)
  • $ 10 per motorfiets
  • $ 4 voetganger of fietser (fietsen naar het park)
  • Kosten voor commercieel gebruik per dag: $ 4 per persoon

Bezoek aan Canyon National park.

Island in the Sky: Island in the Sky is het best bereikbare en daarom populairste gebied van Canyonlands National Park. Het ‘Island’ is een 300 meter hoge mesa (tafelberg) die op steile zandstenen kliffen rust. Langs de verharde weg liggen meerdere stopplaatsen. Vanaf Grand View Point Overlook kijk je bij helder weer meer dan honderd kilometer ver. Green River Overlook is een ander prachtig uitzichtpunt. Je bereikt Island in the Sky via Highway 313 en de Island in the Sky Road. 

Mesa Arch: Het allermooiste in het Island in the Sky-gebied is misschien wel de Mesa Arch. Het populairste dagdeel voor een bezoek aan deze schitterende boog is de vroege ochtend. Wandel bij zonsopgang naar deze boog (800 m round trip) voor een prachtige zonsopkomst. De zon piept dan onder de boog door. 

The Needles: In het zuidoosten van Canyonlands staan The Needles (niet te verwarren met het plaatsje Needles in Californië); massieve rechtopstaande zandstenen rotspilaren met een gele, oranje of roestachtige kleur. In het grootste deel is vierwielaandrijving absoluut noodzakelijk. Tot Soda Spring kun je komen met de auto. Hier starten verschillende wandelingen van diverse niveaus. In het Needles-gebied zie je ook woestijngraslanden, petrogliefen (rotstekeningen), restanten van kleine nederzettingen en natuurlijke bogen met welsprekende namen als Angel Arch, Castle Arch, Fortress Arch en Wooden Shoe. De meeste bogen liggen ver in het achterland, in tegenstelling tot Wooden Shoe, die vanaf de weg te zien is. Je kunt helaas niet dwars door het Canyonlands van Island in the Sky naar The Needles rijden. Je moet omrijden via Highways 191 en 121. Vergis je niet, deze tocht is circa 200 kilometer lang.

The Maze en Rivers: In het uiterste westen van Canyonlands National Park vind je The Maze. Dit gebied is erg ruig en moeilijk begaanbaar. Het wordt wel eens het meest afgelegen en onbekendste gebied van Amerika genoemd. Als je dit gebied helemaal wilt verkennen, neemt dat enkele dagen in beslag. Bovendien heb je een four wheel drive nodig, die je in Moab zou kunnen huren. Ook vertrekken er vanuit Moab diverse jeep- en kanotours door Canyonlands. De Colorado- en Green-rivier komen samen in het Rivers-gebied in het hart van Canyonlands. Ze banen zich een weg door het gelaagde zandsteen en vormen twee diepe canyons. De rivieren zijn stroomopwaarts vrij rustig, waardoor kanoën en andere watersporten tot de mogelijkheden behoren.

Dinsdag 20 juni 2023.

Rit naar Ely Nevada. 611 km 6 uur. Via weg nr.: 50

Woensdag 21 juni 2023.

Rit naar Lake Tahoe Nevada. 547 km. 5:30 uur. Weg nr.: 50

De naam van de weg doet het onrecht. Ja, er is nauwelijks verkeer op dat stuk van de weg, maar de gehele rit is uiterst pittoresk, adembenemend, en een volslagen genot om te rijden. Hou je van bergketens? Hou je van landschappen met slechts één weg slingerend hierdoor ? Dan is dit het!
We beginnen bij South Lake Tahoe en rijden het hele stuk naar Ely, Nevada. Maar de meest schilderachtige delen liggen tussen Fallon en Ely, NV. Er zijn twee steden op de route om te tankenindien nodig : Middlegate en Austin. Wij tankten in Austin.

De lonely road heeft een klein aantal reizigers. Het is niet druk of overbelaste en er waren stukjes van 10 tot 20 minuten dat we geen één auto zagen , maar het verkeer was consequent.

Donderdag 22 juni 2023.

Rit naar Moraga Californië. 316 km. 3:30 uur.

Vrijdag 23 juni 2023.

Verblijf bij Miki en Yonit.

Zaterdag 24 juni 2023.

Zondag 25 juni 2023.

Maandag 26 juni 2023.

Dinsdag 27 juni 2023.

Woensdag 28 juni 2023.

Dinsdag 6 juli 2023.

Rit naar Oregon.

Donderdag 20 juli 2023.

Vlucht naar Nederland.