Dode Zee manuscript samengesteld en ontcijferd

 
 
Geleerden van de universiteit van Haifa hebben een van de twee tot nu toe ongelezen manuscripten van de Dode Zee rollen samengesteld en ontcijferd, meer dan een halve eeuw na hun ontdekking. Aanvankelijk werd gedacht dat de meer dan 60 kleine fragmenten van perkament met versleutelde Hebreeuwse lettertekens uit verschillende rollen zouden komen.

Afbeelding: Fragmenten van de Dode Zee rollen in het Israël Museum (Archieffoto: Mirjam Alster/Flash90)

Na een jaar studie ontdekten Eshbal Ratson en Jonathan Ben-Dov van de afdeling Bijbelstudie van de Universiteit dat al deze stukken bij elkaar passen. ‘Nadat alle stukken bij elkaar gevoegd waren, bleek het een enkele rol te zijn,’ verklaarde een woordvoerder van de universiteit. Nu zouden de twee Bijbelonderzoekers werken aan het eveneens ontcijferen van de tweede rol.

De Dode Zee­rollen, waaronder de oudste bekende manuscripten van de Hebreeuwse Bijbel, dateren van de 3e eeuw voor Christus tot de 1e eeuw na Christus. De ongeveer 900 rollen werden tussen 1947 en 1956 ontdekt in de Qumran grotten boven de Dode Zee. De perkamenten en papyrus rollen bevatten Hebreeuwse, Griekse en Aramesche teksten en bevatten enkele van de vroegst bekende teksten uit de Bijbel, waaronder de oudste bewaard gebleven kopie van de Tien Geboden.

Veel experts geloven dat de manuscripten van de Dode Zee werden geschreven door de Essenen, een Joodse sekte die zich had teruggetrokken naar de Judese woestijn rond Qumran en zijn grotten. De Israëlische onderzoeker Rachel Elior gelooft echter dat de Essenen niet echt bestonden, omdat ze anders een plaats zouden hebben gekregen in andere teksten.

De nu ontcijferde rol bevat verwijzingen naar de 364-daagse kalender die door de sekte wordt gebruikt, in tegenstelling tot de maankalender die vandaag in de Joodse religieuze praktijk wordt gebruikt. Het verwijst ook naar jaarlijkse wijn- en olijvenoogstfeesten die niet meer in het Jodendom worden beoefend.