Schietpartij in Samaria – Rabbi Raziel Shevach gedood

 
 
Een 35-jarige Israëli werd gisteravond vanuit een passerend voertuig door terroristen doodgeschoten. Dat gebeurde op het kruispunt van de nederzetting Chavat Gilead, niet ver van Nablus. Het slachtoffer is Rabbi Raziel Shevach, die een vrouw en zes kinderen, waarvan de jongste nog maar 10 maanden oud is, achterlaat. Raziel Shevach was een mohel en vrijwilliger bij de ambulancedienst Rode Davidsster (Magen David Adom).

Rabbi Raziel Shevach was als vrijwilliger actief bij de Rode Davidsster.

De aanval vond gisteravond plaats toen Raziel Shevach met zijn auto onderweg was in de buurt van zijn huis. Vanuit een voorbijrijdende auto werden er schoten op hem afgevuurd. Kort lukte het hem zijn vrouw te bellen en haar over de aanval vertellen. ‘Ze hebben op me geschoten, besteld een ambulance,’ zei hij via de telefoon. Hij stierf later in het ziekenhuis aan zijn ernstige verwondingen.

Jehuda Cohen, die als eerste ter plaatse was, zei dat de auto volledig doorzeefd was door de schoten. Het slachtoffer zou nog hebben gesproken, maar kort daarna verloor hij het bewustzijn.

De veiligheidstroepen zijn al sinds de nacht op zoek naar de terroristen, dorpen en de stad Nablus zijn gedeeltelijk afgesloten, voertuigen worden gecontroleerd. Ook stafchef Gadi Eisenkot informeerde ter plekke naar de voortgang van de zoektocht naar de terroristen.

Stafchef Gadi Eisenkot op de plaats van de aanval (Foto: Legerwoordvoerder)

De voorzitter van het district Samaria, Yossi Dagan, riep premier Netanyahu en minister van Defensie op om de familie van het slachtoffer toe te staan de begrafenis in Chavat Gilead te houden en de nederzetting te erkennen. Die werd gebouwd zonder toestemming. ‘Op deze moeilijke dag voor het gezin, voor Samaria en het hele volk Israël is het juiste antwoord op de aanval de planning van de nederzetting en de noodzakelijke infrastructuur goed te keuren’.

Raziel Shevah wordt woensdagmiddag begraven in Chavat Gilead. Zijn weduwe riep de burgers van Israël op hem mee te nemen op zijn laatste reis.