Heilig Grafkerk blijft gesloten, toeristen gefrustreerd

De Heilig Grafkerk in Jeruzalem zal gesloten blijven, zo verklaarden de leiders van de twee grootste kerken in Jeruzalem, de Grieks-orthodoxe en de katholieke kerk, dinsdag. De kerk werd zondag verrassend gesloten als protest tegen de plannen van de stad Jeruzalem om de eigendommen van de kerken, die eigenlijk bedrijven zijn, te belasten.

Afbeelding: Teleurgestelde bezoekers voor de gesloten kerk (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Beide kerkleiders zeiden dat zij teleurgesteld zijn over het besluit van de stad Jeruzalem en beschuldigden de burgemeester van de stad, Nir Barkat, ervan een langdurige status quo te schenden.

‘Alle kerkgenootschappen zijn verenigd in hun verzet tegen de plannen van Israël,’ zei Anna Koulouris van het Secretariaat van het Grieks-Orthodoxe Patriarchaat, ‘Ze menen het serieus,’ zei ze. ‘Ze willen iets zien gebeuren voordat de deuren van de kerk worden heropend.’

Burgemeester Nir Barkat legde nogmaals uit dat de belastingen geen betrekking hebben op de kerken zelf, het gaat alleen over zakelijke bezittingen, zoals hotels en kantoren. Hij legde uit dat de belastingschulden van de kerken ongeveer 150.000 euro zouden bedragen.

‘We zullen de burgers van Jeruzalem niet langer belasten met het betalen van deze schulden,’ zei Barkat, en benadrukte daarbij de goede en respectvolle relaties van Jeruzalem met de kerken van de stad.

Vertegenwoordigers van de kerken verklaarden, dat deze plotselinge stap van de burgemeester deze goede betrekkingen in gevaar kunnen brengen. Belastingen zouden scholen, klinieken en andere belangrijke diensten van de kerken voor hun gemeenschappen in gevaar brengen. Het is hen ook niet duidelijk hoe de stad de vermeende belastingschuld heeft berekend.

Farid Jubran, een juridisch adviseur van de heheerders van de heilige plaatsen van de rooms-katholieke kerk, zei dat Nir Barkat’s beweging misschien zelfs politieke redenen kan hebben, na de strijd in het begin van het jaar met minister van Financiën Moshe Kachlon over de speciale betalingen aan de stad. Het is mogelijk dat hij zich nu tot de kerken wendt om druk uit te oefenen op de regering om financiële steun voor zijn stad te verkrijgen.

De slachtoffers van dit geschil zijn de talrijke toeristen en gelovigen die gefrustreerd voor de gesloten deur van de kerk staan. Een toerist uit de Filipijnen zei dat ze voor de tweede keer in Israël was om de kerk te bezoeken. ‘Ik was erg verdrietig toen ik de gesloten kerk zag en ik hoop dat die voor ons weer worden geopend,’ zei ze verdrietig.