Netanyahu: Indien nodig bombarderen we Syrië weer

 
 
 
Premier Benjamin Netanyahu verwierp donderdag het idee van internationaal opgelegde beperkingen op Israëlische militaire acties in Syrië na een ernstige botsing met Iraanse en Syrische troepen eerder deze week.Israël heeft de afgelopen jaren een aantal malen het Syrische regime, doelen en faciliteiten van Iran en Hezbollah in het door oorlog verscheurde Syrië gebombardeerd, meestal om de overdracht van spel-veranderende wapens aan terreurgroepen te voorkomen.

Maar vorig weekeinde was het de Iraanse provocatie die resulteerde in een aanzienlijke confrontatie, waarbij talloze bases in Syrië werden verwoest en Israël in bijna 35 jaar tijd zijn eerste militaire vliegtuig verloor door vijandelijk vuur.

Enkele minuten nadat een Iraanse drone het Israëlische luchtruim was binnengedrongen, werd hij vernietigd door helikopters van de Israëlische luchtmacht. De luchtmacht lanceerde een onmiddellijke vergeldingsacties tegen de faciliteit van waaruit de drone werd bestuurd, diep in Syrië. Een Israëlische F-16 werd getroffen door luchtafweer­geschut en stortte neer, kort na terugkeer in het Israëlische luchtruim.
Israël reageerde opnieuw met een massale luchtaanval op Syrische luchtafweerbatterijen en geheime Iraanse bases in het hele land.

Netanyahu is op weg naar de veiligheidsconferentie in München, die hij ‘de belangrijkste veiligheidsconventie ter wereld’ noemde. Naar verwachting zal de premier daar onder zware druk komen te staan om Israëlische militaire reacties op wat er in Syrië gebeurt, te beperken.

Netanyahu sprak met verslaggevers voordat hij uit Israël vertrok, en zei dat dit niet zal gebeuren.
‘Ik wil nogmaals benadrukken, dat we vastbesloten zijn om onszelf, op eigen kracht, zonder enige beperking te verdedigen’, zei hij tijdens het instappen in zijn vliegtuig op de luchthaven Ben Goerion.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.