Satelliet surveillance vindt Iraanse raketbasis in Syrië

De aanwezigheid van Iran in Syrië kan niet langer worden afgedaan als betrokkenheid bij de voortdurende burgeroorlog van zijn bondgenoot. Fox News (video) berichtte deze week dat satellietbeelden een nieuwe Iraanse militaire faciliteit in de buurt van Damascus hadden onthuld.Afbeelding:: Israëls ijzeren luchtverdedigingssystemen Iron Dome, Patriot en David’s Sling zijn ingezet om de Iraanse dreiging tegen te gaan. Op de foto onderschept een Iron Dome-batterij een Hamas-raket afgevuurd vanuit Gaza. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

De grootte en positie van twee grote hangars geven aan dat de basis dient voor uit raketten met een kort en middelgroot bereik, die geheel Israël zouden kunnen treffen. Een vergelijkbare basis die vorig jaar ten zuiden van Damascus door Iran werd gebouwd, werd vorig jaar december door Israël gebombardeerd en vernietigd.

Voor de bestrijding van de rebellie tegen de Syrische dictator Bashar Assad is het niet nodig dat Iran raketten met middelgroot bereik naar het land zou sturen, temeer daar de Russische luchtmacht ook aan hun kant strijdt. De enige redelijke aanname is dat deze raketten voor Israël zijn bestemd.