Klachten over Internationale ‘waarnemers’ in Hebron


Al 25 jaar lang patrouilleren de medewerkers van TIPH (Temporary International Presence in Hebron) in de stad Hebron om de situatie in de stad Hebron te observeren. Zij willen waarborgen dat de overeenkomsten tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit en de mensenrechten worden gerespecteerd.

De organisatie is opgericht door een overeenkomst tussen de PLO en Israël met de landen Italië, Zwitserland, Turkije, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Het verdrag bepaalt dat deze landen waarnemers naar Hebron sturen. Hun rapporten gaan dan naar hun landen van herkomst, Israël en de Palestijnse Autoriteit.

De TIPH-missie is, zoals de naam al aangeeft, beperkt in duur en wordt om de zes maanden verlengd. De laatste tijd zijn er steeds meer klachten over het personeel van de buitenlandse missie. In de zomer werd een Zwitserse TIPH-medewerker gefilmd, die een 10-jarige Joodse jongen in Hebron sloeg. In een ander geval werd een werknemer betrapt door een beveiligingscamera, toen hij de banden van een auto van een Joodse burger van Hebron doorprikte.

Een TIPH-medewerker bezig met de auto van een Joodse inwoner van Hebron.

Israëlische soldaten klaagden ook dat het TIPH-personeel zich zou mengen in hun werk bij de controlepost en doelbewust onrust en ruzie zou veroorzaken om hun aanwezigheid ter plaatse te rechtvaardigen.

De minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilad Erdan, heeft zijn bureau opgedragen een verslag op te stellen over de activiteiten van de organisatie. De resultaten zijn nu gepubliceerd en bevestigen de klachten over het personeel van TIPH:
‘Het personeel van de missie stoort en ruziet met de soldaten bij de controleposten over de benadering van de Palestijnse bevolking. Ze proberen hun hoge salarissen te rechtvaardigen door het scheppen van confronterende situaties op de contactpunten,’ zegt het rapport.

De Joodse inwoners strijden al lange tijd tegen de organisatie. De geldigheid van de overeenkomst tussen de organisatie en Israël verstrijkt aan het einde van deze maand. Minister Gilad Erdan heeft premier Benjamin Netanyahu nu gevraagd de overeenkomst niet met nog zes maanden te verlengen.
‘Men moet zich niet verbazen dat een groep, samengesteld uit politieagenten uit islamitische landen zoals Turkije en pro-Palestijnse landen, de Israëlische soldaten en de politie in hun werk stoort. De regering moet een voortzetting van de activiteiten van deze groep verhinderen, die schadelijk is voor Israël’, aldus de minister.

TIPH is echter niet de enige internationale organisatie die waarnemers naar Hebron stuurt. Zo kun je in Hebron ook mensen met een vest met de inscriptie ‘EAPPI‘ door de straten zien lopen. Dit is de afkorting voor ‘Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel’, opgericht door de Wereldraad van Kerken. Op haar Duitse website beschrijft het EAPPI (oecumenisch begeleidingsprogramma in Palestina en Israël) de missie van haar missie, ‘om Palestijnen en Israëliërs te begeleiden in hun geweldloze acties en de gezamenlijke inspanningen om een einde te maken aan de bezetting’.

De Israëlische niet-gouvernementele organisatie Im Tirtzu strijdt tegen de medewerkers van deze organisatie, die officieel toerist zijn in Israël en daarom niet mogen deelnemen aan activiteiten zoals patrouilleren in Hebron en het werk van Israëlische soldaten verstoren. Elke ochtend kwamen vrijwilligers van EAPPI bij de controleposten bijeen om de Israëlische soldaten te storen in hun werk en hen internationaal aan de schandpaal te nagelen.

Vertegenwoordigers van Im Tirtzu gaan ook al enige tijd naar deze plaatsen om zelf de activiteiten van de EAPPI-toeristen te filmen, wat ze helemaal niet leuk vinden. Zo meldde Im Tirtzu zijn eerste succes toen de verspreiding van een opname van een vrijwilliger ertoe leidde dat zij Hebron en haar organisatie verliet.

EAPPI vrijwilligers in Hebron

Als TIPH niet langer in Hebron mag werken, zijn er nog steeds vrijwillige toeristen van EAPPI. Overigens adverteert de organisatie nu ook op haar website voor vrijwilligers die willen deelnemen aan de komende ‘drie maanden durende missies op de Westelijke Jordaanoever of Jeruzalem’, zoals de uitnodiging zegt