Analyse: Hamas en Israël dichter bij een totale oorlog

Dinsdagnacht kwamen Hamas en Israël een stap dichter bij een totale oorlog, nadat twee verbeterde Grad-rakettenvanuit de Gazastrook werden gelanceerd in de richting van belangrijke Israëlische bevolkingscentra.

Afbeelding: In de zuidelijke stad Be’er Sheva werd een huis getroffen en zwaar beschadigd door een raket uit Gaza. Een moeder en drie kinderen raakten in shock en moesten daarvoor worden behandeld. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Een tweede raket viel in zee, in de buurt van een strand van een belangrijk bevolkingscentrum in centraal Israël, waarschijnlijk Tel Aviv.
Woensdagochtend klonk het Code Rood-alarm opnieuw in het gebied nabij de noordelijke grens van Gaza.

Het Israëlische leger bombardeerde verschillende doelen van Hamas in Gaza na de nachtelijke raketlanceringen. Volgens Palestijnse media werden door die bombardementen minstens zeven Palestijnse Arabieren gedood.

De recentste escalatie kwam nadat de Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, aangaf dat hij genoeg had van het gestage geweld langs de grens met Gaza, evenals van de significante verhoging van infiltratiepogingen vanuit de kustenclave.
Lieberman vertelde verslaggevers dat het Israëlische kabinet moet beslissen of het een grootschalige militaire operatie tegen de Palestijnse terreurbewegingen in Gaza zal starten in het licht van de golf van aanvallen tegen IDF-militairen en burgers in zuidelijk Israël. Het veiligheidskabinet besprak woensdagochtend de verslechterende situatie in zuidelijk Israël.
‘Mijn mening is heel duidelijk,’ zei Lieberman. ‘We moeten Hamas een harde klap toedienen. Dat is de enige manier om het niveau van geweld te verlagen tot nul, of bijna nul.’

De Israëlische minister van Defensie onthulde dat hij van gedachten was veranderd over een grootschalige militaire operatie tegen Hamas en de andere terreurgroepen in Gaza na de gewelddadige rellen die afgelopen vrijdagavond langs de grens van Gaza plaatsvonden. Die rellen vonden plaats nadat Israël een grote hoeveelheid brandstof in Gaza had toegelaten die Qatar, Hamas’ belangrijkste sponsor, van een Israëlische bedrijf had gekocht.
‘Wij hebben alle andere opties in Gaza uitgeput,’ zei Lieberman dinsdagochtend tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de Gaza-divisie van de IDF, enkele dagen nadat hij tot volledige stopzetting van de brandstoflevering had bevolen.
‘Ik heb een aantal ontmoetingen gehad met het hoofd van het Zuidelijk Commando, het hoofd van de [Gaza]-divisie, de brigadecommandanten, de bataljonscommandanten, ook met militairen. Mijn indruk is dat ze allemaal tot het inzicht zijn gekomen dat de situatie zoals die nu is, niet kan voortduren,’ vervolgde Lieberman.

Hamas heeft de gewelddadige rellen langs het grenshek opgevoerd om te proberen de zogenaamde Israëlische ‘blokkade’ of ‘bezetting’ volledig op te heffen.
Ismail Haniyeh, het hoofd van de politieke tak van Hamas, beloofde vorige week door te gaan met wat de soennitisch-islamitische terreurgroep ‘De Grote Mars van Terugkeer’ noemt, totdat ‘de bezetting van Gaza wordt stopgezet.’

Sinds Hamas de controle over de Gazastrook met geweld heeft overgenomen van de Palestijnse Autoriteit, heeft Israël – met enkele korte onderbrekingen – gemiddeld honderd vrachtwagens per dag met allerlei essentiële goederen en brandstof Gaza binnengelaten.
Een week geleden kondigde Israël bovendien aan dat het bereid was om visa voor zakelijke doeleinden af te geven aan vijfduizend kooplieden uit Gaza, terwijl Qatar de salarissen van ambtenaren in Gaza zou mogen betalen en humanitaire projecten in de door armoede getroffen enclave zou mogen financieren.

Poging tot ontvoering
Afgelopen vrijdag verslechterde de situatie in zuidelijk Israël nog verder, toen naar schatting 15.000 Palestijnse Arabieren deelnamen aan een orgie van geweld langs de grens met Israël. Ondertussen gebruikte Hamas de chaos door een nieuwe poging te lanceren om te infiltreren in de Joodse Staat en om IDF-militairen te ontvoeren.
Nadat Hamas een groot explosief tot ontploffing had gebracht dat een gat in het veiligheidshek blies, probeerden zo’n twintig terroristen Israël te infiltreren onder dekking van een dichte zwarte wolk die door het verbranden van banden was ontstaan. Een IDF-eenheid probeerde het Hamasteam terug te dringen door gebruik van geweervuur, waarbij drie terroristen werden gedood en verschillende anderen gewond raakten.
De IDF zei later dat de infiltratiepoging bedoeld was om een aantal IDF-militairen te ontvoeren. Hamas was van plan om vervolgens een volledige opheffing te eisen van het verbod op goederen die het gebruikt om wapens, raketten en terreurtunnels te produceren.
Hamas interpreteerde de bereidheid van Israël om de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren duidelijk verkeerd en dacht blijkbaar dat het een begin was van de capitulatie van Israël.

Sinds eind maart organiseert de islamitische terreurorganisatie wekelijks geweld langs de grens tussen Gaza en Israël. Ook valt Hamas nabijgelegen Israëlische gemeenschappen aan met brandballonnen en brandende vliegers.
Het ‘offensief’ veroorzaakte een ecologische ramp in Zuid-Israël, maar slaagde er niet in om de Joodse Staat op de knieën te krijgen.
Hierom heeft Hamas onlangs besloten om de druk op Israël op te voeren door nachtelijke aanvallen op IDF-posities met granaten, geïmproviseerde explosieven en lasers om IDF-militairen te verblinden.
Tegelijkertijd heeft de terreurgroep haar inspanningen opgevoerd om Israël te infiltreren en Israëlische militairen of burgers te ontvoeren, terwijl ze doorgaat met het graven van terreurtunnels onder de Israëlische grens door.
Op 11 oktober blies de IDF een van deze tunnels op, die tweehonderd meter Israël binnendrong en uitgerust was met elektriciteit en communicatie-apparatuur.

Het doel van Hamas om de Israëlische ‘bezetting’ volledig op te heffen, werd er niet mee bereikt. Integendeel; zoals de zaken er nu voorstaan, kan de terreurgroep opnieuw een verwoestende nederlaag door de IDF tegemoet zien.
De Israëlische premier Benyamin Netanyahu vertelde zijn ministers zondag dat als Hamas niet tot zijn zinnen komt, ‘zij op een andere manier stopgezet zullen worden.’