Techniek: TIPA maakt biologisch afbreekbare plastics

 
 
De Israëlische startup TIPA maakt plastic-achtige zakken en verpakkingen van biomaterialen, die na gebruik desintegreren en zelfs gebruikt kunnen worden voor compost in de tuin. Plastic afval is al vele jaren een groot probleem in Israël en daarbuiten.Zoekend naar een manier om het plastic voor voedsel- en drankverpakkingen, dat tweederde van het plastic afval in de wereld uitmaakt, te vervangen, hebben wetenschappers van TIPA Corp Ltd een materiaal ontwikkeld met een plastic-achtige duurzaamheid, flexibiliteit en transparantie, maar in tegenstelling tot plastic is het volledig compos­teerbaar binnen een half jaar.

De startup zegt dat zijn technologie geïnspireerd is door de natuur. Zoals de schil van een sinaasappel, die het fruit binnenin perfect beschermt en die na het weggooien van het fruit tot ontbinding overgaat.

De verpakkingen van TIPA zijn volgens de verklaringen van het bedrijf bruikbaar voor een grote verscheidenheid aan producten, zoals verse producten, diep­vries­produc­ten en kleding,. De compos­teerbare materialen zijn gedeeltelijk gemaakt van plantaardige ingrediënten zoals maïs.

Een aantal supermarkten in Europa hebben de innovatieve verpakkingen voor vers fruit geïntroduceerd en enkele grote kleding­ontwerpers sturen nu hun online verkopen in de afbreekbare verpakking van TIPA. De nieuwe technologie heeft volgens schattingen al het gebruik van 100 ton plastic voorkomen, dat de aarde zou hebben vervuild.

Google maakte vorige week bekend, dat het bedrijf de verpakking van TIPA zal gaan gebruiken om zijn producten te verschepen die op de shopping site van Google worden gekocht.

TIPA is gevestigd in Hod Hasharon, een stad in centraal Israël, heeft ongeveer 40 medewerkers en heeft tot op heden bijna $ 24 miljoen aan investeringen opgehaald, volgens een gesprek van de handelsnieuws-website Calcalist met Merav Koren, de marketing onderdirecteur van TIPA van opgeheven.

Israël blijft nog steeds achter bij veel landen bij het verminderen van het gebruik van plastics en hun schadelijke effecten op het milieu. In Israël betalen de klanten NIS 0,3 (ongeveer 9 cent) statiegeld voor kleine het drankflessen en blikjes, die kunnen worden teruggebracht voor recycling. Bij flessen van meer dan 1 liter zijn er geen kosten aan verbonden, en hoewel er in elke stad in het hele land recycling­bakken staan (zie foto), nemen de meeste mensen niet de moeite om ze te gebruiken.

In 2017 werd een nieuwe wet aangenomen die supermarkten verplicht om ₪ 0,1 (ongeveer drie cent) in rekening te brengen voor plastic zakken die worden gebruikt voor het verpakken van boodschappen. Hoewel deze inspanningen het gebruik van plastic in Israël gedeeltelijk hebben verminderd, komen de meeste kunststoffen die worden gebruikt voor verpakkingen en andere producten, die bijna 70 procent van alle kunststoffen uitmaken, nog steeds terecht in de parken, waterwegen en vuilnisbelten in het hele land.

Misschien zal het internationale succes van TIPA de lokale bevolking en zakenmensen inspireren dat er een betere manier is om van de praktische voordelen van plastic te genieten en tegelijkertijd ons kostbare en kwetsbare milieu te beschermen.