Corruptie bij leiding vluchtelingen-organisatie UNRWA

Een intern onderzoek beschuldigt de leiding van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA van corruptie en wanbeheer bij het uitvoeren van hun functie en eist het ontslag van de leiding van de organisatie.Zo zou het hoofd van de UNRWA, Pierre Krahenbuhl (foto), een persoonlijke relatie hebben gehad met een hooggeplaatste vrouwelijke adviseur, die hij heeft gepromoveerd. Volgens het rapport promoveerde Krahenbull ook andere mensen uit zijn omgeving naar hoge posities.

Uit het onderzoek bleek ook dat de UNRWA-leider gemiddeld 28 dagen per maand niet aanwezig was in zijn kantoor. Op basis van deze en andere bevindingen beveelt het rapport het ontslag van Krahenbuhl en de door hem gepromoveerde personen aan. Dit gedrag zou de reputatie van de UNRWA hebben geschaad.

Het resultaat van het onderzoek is meer dan zes maanden geleden overhandigd aan de secretaris-generaal van de VN. Er werd een onderzoek geopend, ook in Israël, maar dat had geen enkele consequentie. Het hoofd van UNRWA zei dat hij bereid was om de fouten die in het onderzoek werden gevonden te corrigeren, maar het rapport zou onjuiste gegevens bevatten.

De speciale gezant van de V.S. Jason Greenblatt, reageerde maandag op zijn Twitter-account op de publicatie van het onderzoek, waar hij schreef: ‘Wij zijn zeer bezorgd over de beschuldigingen van de UNRWA. Wij eisen een uitgebreid en transparant onderzoek door de Verenigde Naties. Het UNRWA-model is gebroken / onhoudbaar en gebaseerd op een eindeloos groeiend aantal begunstigden. Palestijnen die in vluchtelingen­kampen leven verdienen het veel beter.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.