Analyse: Het geweld op de Tempelberg was georganiseerd en gefinancierd

Het complot van de Palestijnse leiders om nieuw geweld op de Tempelberg aan te wakkeren en een nieuwe oorlog met Israël te beginnen is ontmaskerd. Maar letten we wel op?Door Yochanan Visser.

Terroristen op de Tempelberg. Hamas-vlaggen wapperen boven de heiligste plaats van het Jodendom. Foto: Jamal Awad / Flash90

Het Palestijnse geweld tegen Israël dat in maart begon, richt zich nu op de Tempelberg in Jeruzalem en dreigt uit de hand te lopen. Het is duidelijk geworden dat dit nieuwe geweld op de heiligste plaats van het Jodendom georganiseerd en gefinancierd is, dat er een propagandaoorlog tegen Israël wordt gevoerd om de spanningen aan te wakkeren.

De Tempelberg in Jeruzalem is het middelpunt geworden van de huidige golf van Palestijns geweld dat Israël teistert.

Toen duizenden moslims op 15 april naar het plein waren bij de Al-Aqsa Moskee en de Rotskoepel waren gegaan voor het vrijdaggebed, braken er grootschalige rellen uit. Palestijnse Arabieren sloopten delen van het trottoir op het plein en sloegen de stenen kapot. Israëlische politietroepen werden vervolgens vanuit de moskee aangevallen met stenen, molotovcocktails en vuurwerk.

Joden die beneden bij de Westelijke Muur kwamen, moesten dekking zoeken, waarna de politie ingreep. Agenten van de grenspolitie en de reguliere politie drongen de Al-Aqsa Moskee binnen en vochten met de aanwezige moslims. Ongeveer 150 Palestijnse Arabieren raakten bij de botsingen gewond, terwijl de politie 470 anderen arresteerde. Tegen de middag slaagde de politie erin om de rust gedeeltelijk te herstellen. De 50.000 moslims die het middaggebed bijwoonden, hielden op met geweld te gebruiken.

Israëlische oproerpolitie reageert op moslimgeweld op de Tempelberg in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel / Flash90)

Opruiing

Hamas probeerde ondertussen de spanningen verder aan te wakkeren door de relschoppers te prijzen voor de “heroïsche confrontatie met de zionistische bezettingstroepen.”

“Onze natie zal opstaan en de Al-Aqsa Moskee en haar pelgrims te hulp komen. Net zoals zij alle gevechten tegen dit regime hebben gewonnen, zullen de bezetters ook in deze strijd worden verslagen,” beweerde Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum.

Hamas ziet zichzelf als de beschermheer van de Al-Aqsa Moskee en Haram al Sharif, de Tempelberg.

De terreurorganisatie had al voor het begin van Pesach, het Joodse feest dat vorige week vrijdagavond begon, een ophitsingscampagne gelanceerd. Dit gebeurde nadat een randgroepering Joden opriep om tijdens Pesach massaal naar de Tempelberg te komen. De organisatie beloofde een geldelijke beloning voor iedereen die de Tempelberg beklom. Wie erin slaagde een schaap mee te nemen naar de berg en het daar te offeren, kon zich verheugen op een beloning van 10.000 sjekels (3.200 dollar), beloofde de groep.

De Israëlische premier Naftali Bennett gaf later een verklaring uit waarin hij opriep tot tolerantie en respect voor elk van de drie grote religies in Jeruzalem.

Hij garandeerde ook een veilig bezoek aan de Tempelberg voor elke pelgrim, ongeacht religie.

Oproerkraaiers of gelovigen? De Palestijnen beweerden dat ze reageerden op een complot van een kleine Joodse randgroep. Maar Israël zou deze Joden nooit toestaan een lam te offeren op de Tempelberg. (Foto: Jamal Awad / Flash90)

Buitenlandse inmenging

Maar Bennett’s verklaring was onaanvaardbaar voor het Palestijnse leiderschap, dat deelnam aan de daaropvolgende campagne van ophitsing tegen Israël.

De desinformatiecampagne schilderde Israël af als een “agressor,” terwijl ook ten onrechte werd beweerd dat Israël een nieuwe poging deed om de status quo op de Tempelberg te veranderen.

Nadat het Palestijnse geweld op de Tempelberg vorige week zondag en maandag aanhield, gaf Bennett de Israëlische veiligheidstroepen opdracht alles te doen wat in hun macht lag om een einde te maken aan de onrust.

Anderen begonnen zich vervolgens ook in het conflict te mengen en veroordeelden het “Israëlische geweld” en een vermeende “verandering van het Israëlische beleid ten aanzien van de Al-Aqsa Moskee”.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, bijvoorbeeld, belde PA-leider Mahmoud Abbas en veroordeelde Israëls “interventie en provocaties” op Haram al-Sharif. De Turkse dictator beloofde Abbas ook dat Turkije altijd aan de kant van de Palestijnen zou staan. Uit de woorden van Erdogan bleek dat zijn recente toenaderingen tot Israël zinloos waren en geen enkele waarde hadden.

Ook koning Abdullah II van Jordanië mengde zich in het conflict en gaf zijn regering opdracht regionale en internationale steun te verwerven voor meer druk op Israël.

Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf vervolgens een verklaring uit waarin stond dat “de stap van Israël om de status quo in Haram al-Sharif te veranderen een gevaarlijke escalatie was”. Het ministerie gaf Israël de schuld van het geweld en zei dat de Israëlische regering de volledige verantwoordelijkheid draagt voor deze escalatie.

“De Israëlische politie heeft niet het recht om bezoeken van niet-moslims aan Haram al-Sharif te organiseren. Alleen de Waqf, de islamitische beheerder van Haram al-Sharif kan dat doen,” beweerde het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken hield later een felle anti-Israël toespraak in het Jordaanse parlement en de Israëlische ambassadeur in Jordanië werd ontboden voor een uitbrander.

PA-leider Mahmoud Abbas riep ondertussen de Amerikaanse regering op om in te grijpen en haar stilzwijgen te doorbreken tegenover “de agressie die de hele regio in brand dreigt te zetten.” Abbas eiste dat “De internationale gemeenschap onmiddellijk tussenbeide moet komen om het Palestijnse volk te beschermen”.

De onrust in Jeruzalem leidde ook tot een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Israëlische delegatie bij de VN heeft videobeelden van het Palestijnse geweld naar de 15 leden van de raad gestuurd. Het VN-orgaan onthield zich van een veroordeling van Israël na het zien van deze videobeelden.

Hamas en de Palestijnse Autoriteit zijn erop gebrand de aandacht van de wereld terug te winnen door het kruitvat dat de Tempelberg is, tot ontbranding te brengen. Maar deze keer lijkt de VN-Veiligheidsraad tenminste begrepen te hebben wie werkelijk verantwoordelijk was voor de escalatie. (Foto: Yonatan Sindel / Flash90)

Geen spontane uitbarsting

Er is nu ook vastgesteld dat de gewelddaden die afgelopen vrijdag aan de vooravond van Pesach begonnen, georganiseerd waren.

Nihad Zreiyer, een lid van Abbas’ regerende Fatah-factie,organiseerde de geweldsuitbarsting. Hij bracht honderden jonge Palestijnse Arabieren naar de Al-Aqsa Moskee en beval hen zich voor te bereiden op een confrontatie met de Israëlische politie. De groep jongeren was afkomstig uit Arabisch Jeruzalem en bevatte ook Hamas-leden.

Met megafoons werden andere moslims door de groep opgeroepen om te helpen Al-Aqsa te “beschermen” te midden van de opkomende confrontatie met Israëlische veiligheidstroepen. De groep, die zichzelf de “Al-Aqsa bende” noemde, prees via de megafoons ook “het verzet van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad” en riep de twee terreurgroepen op om een nieuwe oorlog met Israël te beginnen.

De bende ontving financiering van de Palestijnse Autoriteit en van Turkije om zich voor te bereiden op de strijd om de Tempelberg.

Hamas probeert nu de spanningen verder op te voeren door raketten te lanceren op Zuid-Israël en grond-luchtraketten te gebruiken tegen Israëlische gevechtsvliegtuigen die vergeldingsaanvallen uitvoerden in de Gazastrook.

Het valt echter nog te bezien of de huidige escalatie zal leiden tot een nieuwe oorlog tussen de Palestijnse terreurgroepen in Gaza en Israel Defense Forces.

Hamas is voorzichtig geweest om geen raketsalvo’s te lanceren of geweld te organiseren langs de grens met Israël in Gaza. De groep is nog steeds aan het bekomen van de 11-daagse oorlog in mei 2021 en is druk bezig met de heropbouw van zijn militaire infrastructuur en met het herstel van burgergebieden in Gaza.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz hield een spoedvergadering met gemeenschapsleiders in de periferie van Gaza om de situatie te bespreken. Gantz mobiliseerde later reservisten van de IDF en sloot de grensovergang Erez naar Gaza.