Egyptische geleerde hekelt Arabische studenten

 
 
 

Afgelopen week werd een Egyptische academicus en expert uitgenodigd om te spreken bij de Universiteit van Tel Aviv over de betrekkingen tussen Israël en Egypte en de huidige politieke situaties in het Midden-Oosten.

Zoals in andere vergelijkbare gevallen gebeurde, hebben enkele Arabische studenten van de universiteit de bezoeker, Sa’ad Eddin Ibrahim, verbaal aangevallen wegens het ‘verraden’ van zijn eigen en het Palestijnse volk door te ‘normaliseren’ met Israël. Ibraham werd door de Arabische studenten meedogenloos gehinderd, tot het punt dat hij nauwelijks een woord kon spreken, zoals te zien is in het eerste korte gedeelte van bovenstaande video.

Een collega Egyptische academicus Rami Aziz, een vooraanstaand onderzoeker en politiek analist, besloot deze studenten te antwoorden met bovenstaande videoboodschap. Opmerkelijk is dat Aziz niet alleen Ibrahim en zijn bezoek aan de universiteit van Tel Aviv verdedigt, maar ook de Joodse Staat zelf prijst als een veilig toevluchtsoord voor iedereen, zowel Joden als Arabieren.

Eerst draait Aziz de rollen om, door de schreeuwende Arabische studenten te bespotten, en hij vroeg hen: ‘Waarom studeren jullie daar? Zijn jullie niet ook verraders? Waarom studeren jullie niet in de Gazastrook, op de Westbank of in enig ander Arabisch land?’ Natuurlijk is het antwoord voor Aziz net zo duidelijk als voor die studenten: ‘De universiteit van Tel Aviv [is] de nummer één universiteit in het Midden-Oosten.’

Aziz en velen zoals hij zijn de dubbele moraal en hypocrisie zat van de vijandige personen onder de Israëlische Arabieren en Palestijnen. ‘Stop ermee, mensen te beschuldigen van verraad en gebrek aan patriottisme’ wegens het ‘normaliseren’ met Israël, zei hij. ‘Die tijd is voorbij. Zulke slogans horen niet thuis in onze tijd.’

Maar het meest indringende was het slot, toen Aziz die schimpende studenten ‘leugenaars en hypocrieten’ noemde, … ‘die in Israël wonen, genieten van hun nationaliteit en de voordelen die dat biedt, terwijl ze er tegelijkertijd vijandig tegenover staan.’

Aziz probeerde die Israëlisch-Arabische studenten eraan te herinneren, dat ‘miljoenen jonge Arabieren in uw buurlanden’ graag met hen van plaats zouden ruilen. ‘Dank God dat je geniet van wat je in de Staat Israël hebt’, concludeerde hij.