EU: Geen vredesbesprekingen zonder VS en Trump

 
 
De Palestijnse leiders weten dat nooit aan al hun eisen zal worden voldaan zolang de Amerikaanse president Donald Trump in functie is. Tenminste niet zolang Amerika de belangrijkste bemiddelaar is in het vredesproces in het Midden-Oosten. Kan iemand anders die rol overnemen?Daartoe spant de Palestijnse leider Machmoud Abbas zich tot het uiterste in om het Amerika van Trump uit die rol te verwijderen en een andere derde partij te vinden, die sympathieker staat tegenover het Palestijnse verhaal.

Een week nadat Abbas publiekelijk had gewenst dat het huis van Trump zou worden vernietigd, bracht zijn zoektocht hem naar Brussel, waar hij de Europese Unie dringend verzocht om de ‘Staat Palestina’ officieel te erkennen en de teugels van het vredesproces over te nemen.

Eén land, Slovenië, stemde ermee in Palestina te erkennen, en de EU beloofde een meer ‘centrale’ rol te spelen in het vredesproces, maar uiteindelijk mislukte Abbas uiteindelijk in zijn missie.

Federica Mogherini, de hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, was het er mee eens dat de EU een prominentere rol zou moeten spelen in het vredesproces, maar stelde niettemin dat ‘geen enkele inspanning de twee partijen ooit aan tafel zal brengen als het internationale multilaterale kader niet de Verenigde Staten omvat’. Met andere woorden, geen Trump, geen overeenkomst.