Geld verbranden met Nederlandse cheques

Geld verbranden met Nederlandse cheques

Nederlandse cheques ogen sympathiek, maar helpen geenszins. De afgelopen 22 jaar ontvingen de Palestijnen zeker 33 miljard euro aan hulpgeld. Dat enorme bedrag ging naar slechts 5 miljoen Palestijnen. Nederland is een gulle gever: in 2015 gaf Den Haag bijvoorbeeld iets meer dan 20 miljoen euro. Maar geen land is zo vrijgevig als de Verenigde Staten: Washington zou dit jaar omgerekend ongeveer 105 miljoen euro overmaken naar Ramallah.

Of de westerse miljarden voor de Palestijnen wel bij de Palestijnse burgers terechtkomen, is maar de vraag. Toch blijft het geld stromen, want er moet en zal een Palestijnse staat komen, vindt Nederland, zodat er daar eindelijk vrede komt.

Verzoeningsbereidheid

President Donald Trump, de ongelikte beer in het Witte Huis, trekt zich niets aan van die diplomatieke dogma’s en vindt de automatische overschrijving van honderden miljoenen maar onzin. Want, zo vraagt Trump zich terecht af, heeft dit geleid tot enige verzoeningsbereidheid bij de Palestijnen?

De Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas (82) is een corrupte kliek die eindeloos aan de macht blijft – Abbas zelf is sinds 2005 president, zijn termijn liep al af in 2009. En hij zit er nog. Westerse hulporganisaties en regeringen staan erbij, kijken ernaar, en trekken maar weer de portemonnee.

Intussen heeft de UNRWA, de VN-organisatie exclusief voor Palestijnen, de taken overgenomen die normaal gesproken de verantwoordelijkheid zijn van de lokale overheid.

Vervroegde bijdragen

Om te voorkomen dat de UNRWA in financiële problemen komt, besloot de Belgische regering haar bijdrage eerder over te maken. En minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) stuurde alvast 13 miljoen euro. Dat oogt wellicht sympathiek, maar houdt een zeer onwenselijke situatie in stand.