Palestijnen worden steeds woedender op Trump

 
 
 
De boosheid van de Palestijnen op de Amerikaanse president Donald Trump wordt steeds sterker sinds zijn verklaring over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de Staat Israël. Dinsdag werd een delegatie van het Amerikaanse consulaat door een boze menigte verdreven uit Bethlehem, waar een vergadering zou worden gehouden.De demonstranten kwamen de vergaderzaal binnen, waar een bijeenkomst van de Palestijnse Kamer van Koophandel samen met een delegatie van Amerikaanse diplomaten zou worden gehouden. Ze schreeuwden leuzen tegen Trump en droegen posters. De Amerikaanse diplomaten hadden geen andere keuze dan de zaal en de stad te verlaten. Tijdens de vlucht van de delegatie trapten de Palestijnen tegen de Amerikaanse auto’ s, braken zijspiegels af en gooiden tomaten.

Palestijnse woede tegen de Amerikanen.

Sinds de verklaring van de Amerikaanse president Trump mogen Amerikaanse diplomaten slechts in beperkte mate in de Palestijnse gebieden verblijven. Na het incident van gisteren zal hen dit waarschijnlijk volledig worden verboden.

Betalingen aan UNRWA helemaal stopzetten?
Ondertussen heeft Trump gedreigd verdere actie te ondernemen tegen de Palestijnen als zij blijven weigeren terug te keren naar de onderhandelingstafel. Ook wordt nagedacht over de mogelijkheid om alle betalingen aan UNRWA te staken. De Amerikanen overwegen ook of de Verenigde Staten moet uitspreken, dat zij de criteria van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen afwijzen. Daarmee wil men de druk op de Palestijnen verhogen.

Hulp vanuit Europa?
Op dit moment lijkt het er echter niet op dat de Palestijnen aan deze Amerikaanse druk zouden toegeven. In plaats daarvan klampt de Palestijnse leider Machmoud Abbas zich steeds meer vast aan de staten van de Europese Unie, in de hoop dat zij de ontbrekende betalingen zullen overnemen.

Slovenië lijkt de eerste Staat van de EU te zijn die zich publiekelijk inzet voor een Palestijnse Staat. Naar verwachting zal Slovenië vandaag zijn erkenning uitspreken voor de Palestijnse Staat. Andere landen, waaronder België, Luxemburg en Ierland, overwegen een soortgelijke stap.