Arabische journalisten zagen Israël zoals het echt is

Een delegatie van 9 journalisten uit Arabische landen, waaronder vijf uit Marokko, en anderen uit Jemen, Libanon, Syrië en het Koerdische deel van Irak, bezochten Israël als gast van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De groep werd ontvangen door Hassan Ka’abia, een woordvoerder van dit ministerie voor de Arabische media.Afbeelding: De Arabische journalisten in het ministerie van Buitenlandse Zaken (Foto: Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Het doel van de uitnodiging was om de Arabische journalisten het land Israël van dichtbij te laten zien, evenals de co-existentie van Joden en Arabieren in het land. Er werden rondleidingen gegeven op verschillende plaatsen, waaronder steden met een gemengde bevolking en heilige plaatsen. Er waren ook ontmoetingen met Israëlische ambtenaren en burgers.

De Arabische delegatie bezocht ook het Holocaust herdenkings­museum Yad Vashem. Daar ontmoetten ze de voorzitter van de Arbeidspartij, Avi Gabai. In de Knesset ontmoetten ze later parlementsleden en minister Gila Gamliel van Sociale Gelijkheid.

De journalisten met de voorzitter van de Arbeidspartij Avi Gabai in Yad Vashem (foto: Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken)

‘Het was voor ons een droom om naar Israël te komen,’ zei een journalist uit Marokko.
‘Ons doel is om Israël te zien zoals het werkelijk is. Het Israël, dat in de Arabische media wordt getoond, is heel anders dan wat we hier zien,’ zei de Koerdische journalist.

De Syrische journalist, die in 2011 uit Syrië naar Zweden was gevlucht, vertelde: ‘Dit is natuurlijk mijn eerste keer in Israël. Maar ik voel me niet vreemd, ik kom immers uit een buurland. Israël lijkt op Syrië wat het weer, het landschap en de mensen betreft. Het is hetzelfde voedsel, maar wat volkomen anders is, is natuurlijk de regering,’ voegt hij eraan toe.

De deelnemers, waarvan de meesten anoniem wilden blijven, gaven aan dat ze jarenlang contact onderhielden met het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken – natuurlijk informeel, want dit zou – net als het bekend worden van hun deelname aan de reis – velen van hen hun baan kunnen kosten.