Israël in hoogste alarmfase nu Iran dreigt met aanval

De Israëlische strijdkrachten zijn in de hoogste alarmfase nadat Iran dreigde vergeldingsmaatregelen te nemen nadat maandagochtend vroeg een luchtmachtbasis in Centraal-Syrië werd gebombardeerd.Afbeelding: Een IDF-tank bewaakt de grens tussen Israël en Syrië (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Naar verluidt was de T-4 vliegbasis een hoofdkwartier voor Iraanse drones die ter ondersteuning van het Syrische regime werden gebruikt. Israël beschouwde dat en alle andere Iraanse strijdkrachten in Syrië als een onaanvaardbare bedreiging voor de veiligheid van de Joodse Staat.

Terwijl Israël zijn beleid van stilzwijgen over het bombarderen van de T-4-basis handhaafde, zeiden Rusland, Syrië, Iran en de Verenigde Staten allemaal dat Israëlische vliegtuigen hiervoor verantwoordelijk waren.
‘De misdaden zullen niet onbeantwoord blijven,’ benadrukte Ali Akbar Velayati, een topadviseur van de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei.

Terwijl hij het bombarderen van de T-4 luchtmachtbasis nog niet uitdrukkelijk toegaf, zei de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman dat de Joodse Staat niet zal terugkrabbelen bij de aanpak van de sluipende Iraanse hegemonie.
‘Israël zal niet toestaan dat Iran zich verschanst in Syrië. Wat het ons ook kost,’ zei Liberman tegen verslaggevers. ‘Als we de zouden accepteren dat Iran zich verschanst in Syrië, dan zouden we accepteren dat de Iraniërs ons in de wurggreep houden. Dat kunnen we niet toelaten.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.