Analyse: De oorlog met Iran is nog maar net begonnen

Afgelopen nacht lanceerde Iran eindelijk de langverwachte vergeldingsaanval op Israël na een reeks luchtaanvallen op Iraanse doelen in Syrië in de afgelopen drie maanden.Om 12:15 uur klonk de waarschuwing ‘Code Rood’ in tal van Israëlische gemeenschappen op de Golanhoogten, waardoor de inwoners naar hun schuilkelders moeten gaan. Kort daarna lanceerde Iran 30 raketten naar Israël, en minstens één daarvan was gericht op de stad Safed in het noorden van Galilea. Die raket (hoogst­waar­schijnlijk een verbeterde Scud) werd vervolgens onderschept door het Patriot anti-raketsysteem.

Deschrijver van dit artikel was er getuige van hoe het anti-raketschild van de Iron Dome vier Fajr- of Grad-raketten neerhaalde in de lucht boven de Golan-hoogvlakte, en hoe vier uur lang Israëlische straaljagers opstegen tijdens een uitgebreid offensief tegen Iran in Syrië.

Aan de Iraanse kant stond de eerste directe confrontatie met het Israëlische leger onder bevel van Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Force van het Iraanse Revolutionaire Garde Korps (IRGC), die de afgelopen vier jaar vrijwel alle grote veldslagen in Irak en Syrië heeft geleid. ‘Het werd opgedragen en gecommandeerd door Qassem Soleimani en het heeft zijn doel niet bereikt,’ zei luitenant-generaal Jonathan Conricus, woordvoerder van de IDF, tegen verslaggevers, spprekend over de derde Iraanse poging om doelen in Israël te treffen.
De andere twee pogingen vonden plaats op 10 februari, toen een grote Iraanse aanvalsdrone probeerde de Israëlische stad Bet Shean in de noordelijke Jordaanvallei te treffen, en op 19 april, toen Iran naar verluidt drie aanvalsdrones inzette die opstegen van de al-Kiswah-basis bij Damascus, die woensdagavond werd aangevallen door de IAF.

Premier Benyamin Netanyahu, die na een korte reis naar Moskou in Israël aankwam, zou naar verluidt een groen licht hebben gekregen van de Russische president Vladimir Poetin om de massale tegenaanval op Iran in Syrië te lanceren.
Rusland kan vrijwel elk vliegtuig afschieten dat vanuit bases ten noorden van de Negev-woestijn in Israël vertrekt door gebruik te maken van het S-300 luchtafweersysteem. Maar dat gebeurde niet.

Het vier uur durende Israëlische offensief in Syrië bracht de Iraanse militaire aanwezigheid, die in het land was opgebouwd, vele maanden terug, aldus de IDF. Een militaire woordvoerder meldde meer dan 50 luchtaanvallen op Iraanse doelen in Syrië, volgens de Israëlische tv-zender Channel 10.
Het Israëlische leger bracht ook een geanimeerde video uit met met de vernietiging van een Iraanse Ouragon multi-barrel launcher nabij de al-Kiswah-basis, voordat deze zijn raketten op Israël kon afschieten.

Een andere IDF-woordvoerder, brigadegeneraal Ronen Manelis, vertelde Channel 10 dat de IAF-aanvallen Iraanse inlichtingen­faciliteiten, logistieke hoofdkwartieren, observatieposten, wapen­opslagplaatsen en de Ouragon-lanceerinrichting nabij Al-Kiswah vernietigden.
Manelis waarschuwde dat de gevechten met Iran nog niet zijn afgelopen en dat het Israëlische leger voorbereid is voor ‘elk scenario’. Dat kan zinspelen op de vrees dat Iran zijn militaire arm in Libanon zou kunnen activeren: de terreurorganisatie Hezbollah. Die heeft meer dan 130.000 raketten tot zijn beschikking die nu elk deel van Israël kunnen bereiken.
Tot nu toe heeft Hezbollah niet deelgenomen aan de vijandelijkheden tegen Israël, ondanks berichten over intensieve activiteit van de Israëlische luchtmacht in het Libanese luchtruim en een bewering dat de IAF gisteravond een Hezbollah-positie nabij de Israëlisch-Syrische grens heeft geraakt.

Zoals ik woensdag schreef, is Iran voorzichtig om Israël niet te betrekken in een totale oorlog en heeft het altijd ontwrichtende en asymmetrische oorlog gevoerd sinds zijn verwoestende oorlog met Irak in de jaren tachtig. Iran weet dat het de zwakkere partij is als het gaat om conventionele oorlogsvoering.

Dit betekent echter niet, dat Iran nu zal worden weerhouden van het voortzetten van zijn militaire opbouw in Syrië. De IRGC in Syrië vliegt constant nieuwe geavanceerde wapens in, zoals de Fateh 313 korteafstand ballistische raket en de Fateh 110 geleide raket met een verbeterd bereik van 300 km.

Daarom wordt verwacht dat Israël zijn preventieve aanvallen tegen Iraanse doelen in Syrië zal voortzetten en is het bereid Iraanse raketten op te vangen, die ‘in het noorden regen, en tegelijk een overstroming in Iran veroorzaken’, zoals minister van Defensie Liberman donderdagochtend vroeg na de dramatische gebeurtenissen zei.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.