Tsjechische minister: Hamas verantwoordelijk voor doden

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Martin Stropnický, schreef in een openbare verklaring op de website van het ministerie dat alleen Hamas verantwoordelijk is voor de Palestijnen die bij de onlusten aan de grens met de Gazastrook zijn omgekomen.Afbeelding: De Israëlische president Reuven Rivlin ontvangt Martin Stropnický, toen minister van Defensie en nu minister van Buitenlandse Zaken, in zijn kantoor in Jeruzalem in januari 2017 (Archieffoto: Mark Neyman/GPO).

In deze voor een Europese leider uitzonderlijke verklaring schreef hij onder meer dat ‘geen enkel land zich bij deze provocaties (van Hamas) zou neerleggen’. Verder schreef hij: ‘Ik geloof niet dat er een verband bestaat tussen de gebeurtenissen in de Gazastrook en de opening van Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Het conflict in het Midden-Oosten bestaat al vele jaren. Hamas heeft die gebeurtenis uitgebuit (de opening van de ambassade).

‘Het is een feit dat Hamas de alleenheerser over de Gazastrook is, en dus de verantwoordelijk voor de gewelddadige gebeurtenissen van de afgelopen weken aan de grens tussen Israël en de Gazastrook. Hamas wordt door de Europese Unie beschouwd als een terroristische organisatie en erkent ook de Staat Israël niet. De poging om het grenshek te doorbreken en Israëlisch grondgebied binnen te komen kan als terrorisme worden omschreven. Hamas gaf ook toe dat het grootste aantal van de doden leden van Hamas waren.’

En dat is nog niet alles. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken vervolgde: ‘Je kunt zien hoe Hamas de bevolking van Gaza behandelt. De leden van Hamas hebben de grensovergang Kerem Shalom aan de kant van de Gazastrook verbrand; die grensovergang wordt gebruikt voor de overdracht van humanitaire hulpgoederen. Er moet ook op gewezen worden dat Hamas kinderen naar de frontlinie van de rellen stuurt, opdat men later Israël wereldwijd kan beschuldigen van het vermoorden van kinderen. Hamas geeft niets om de burgers van Gaza of om het verbeteren van de levensomstandigheden. Het enige wat Hamas belangrijk vindt, is om zoveel mogelijk door de internationale gemeenschap te worden gerespecteerd en zijn houding ten opzichte van de situatie te beïnvloeden. Dit gedrag zal de situatie in Gaza niet verbeteren en zeker niet bijdragen aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het is tijd om de dingen bij hun naam te noemen.

De Israëlische ambassadeur in Praag, Daniel Meron, prees de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken voor zijn verklaringen: ‘Ik feliciteer de minister van Buitenlandse Zaken van de Tsjechische Republiek met het feit dat hij de waarheid brengt over de basis van het geweld in onze regio. Zijn verklaringen onderstrepen de bijzondere betrekkingen tussen onze landen. Precies zeventig jaar geleden hielp Tsjechië ons in de onafhankelijkheidsoorlog en nu steunt het ons in de propagandaoorlog.’

De Tsjechische president was de eerste Europese leider die de verklaring van de Amerikaanse president Trump over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël toejuichte. In december sprak de president zijn steun uit voor de verhuizing van de Tsjechische ambassade naar Jeruzalem. Dit moet stapsgewijs gebeuren. Tegelijkertijd veroordeelde hij het besluit van de EU tegen de verklaring van Trump en noemde die ‘laf’.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.