Situatie Gaza escaleert door 27 granaten van Hamas

 
 
 
Deze dinsdag begon voor de Israëli’s in de gebieden rond de Gazastrook met jankende sirenes van het luchtalarm. Om ongeveer 7 uur ’s ochtends begon het ‘Rode Alarm’ te klinken in steden en dorpen binnen raket-bereik van de door Hamas bestuurde Gazastrook.Deze keer was het alarm echt, en werd in de ochtend een spervuur van ongeveer 27 mortiergranaten en korteafstandsraketten door Hamas en zijn bondgenoten op Zuid-Israël afgevuurd. Het spervuur was de grootste aanval van Gaza op Zuid-Israël sinds de laatste Gaza-oorlog in 2014.

De beschieting is waarschijnlijk een reactie op een vergeldingsactie van de Islamitische Jihad. Zondag werden drie van zijn leden gedood door een aanval van het Israëlische leger. Die aanval was een reactie op een explosief, dat militanten van de Jihad bij het grenshek hadden gelegd.

De speeltuin van een kleuterschool in zuidelijk Israël die dinsdagochtend vroeg werd getroffen door een Hamas mortiergranaat. (Foto:Yonatan-Sindel/Flash90)

Een woordvoerder van het Israëlische leger meldde dat het raketafweersysteem Iron Dome erin geslaagd was de meeste projectielen, die een bedreiging vormden voor de Israëlische gemeenschappen, te onderscheppen. Maar enkele mortieren kwamen er wel doorheen. Een van de granaten ontplofte op de speelplaats van een lokale kleuterschool, die gelukkig op dat moment nog leeg was.

Bewoners die in het gebied woonden, kregen de opdracht hun kinderen thuis te houden en zich te verschuilen in hun schuilkelders voor bommen. Kort daarvoor waren de ritten van de schoolbussen wegens het alarm onderbroken. Burgers werd geadviseerd, in de beschermde ruimten te blijven.

Een uur later, tegen 8 uur plaatselijke tijd, mochten de burgers hun beschermde ruimen weer verlaten. Maar uitgerekend op dat moment klonk er een nieuw alarm, en explodeerden twee mortiergranaten, die geen schade veroorzaakten. Tegen 9.36 uur klonk er opnieuw een alarm in het district Eshkol, dat aan het noordoosten van de Gazastrook grenst.

Israëlische troepen reageerden met gerichte artillerie- en luchtaanvallen op stellingen van Hamas en andere terroristen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

 
  •