Saudische columnist: Israël heeft recht op Jeruzalem

 
 
Terwijl een groot deel van de Arabische wereld zoals te verwachten met verontwaardiging reageerde op president Donald Trump’s erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, namen een aantal vooraanstaande Arabische intellectuelen een heel ander standpunt in.Afbeelding: Palestijnen verbranden foto’s van de ‘Zionist’ Trump, nadat hij Jeruzalem als de hoofdstad van Israël had erkend. (Foto:Nasser Ishtayeh/Flash90)

Onder hen was Abdulhameed Hakeem, hoofd van het Midden Oosten Centrum voor Strategische en juridische studies in Jeddah, Saudi-Arabië.

Hoewl Riyadh in het openbaar de aankondiging van Tromp afkeurde, deed het Saoedi-Arabische regime niet mee met de langdradige tirades tegen de Israëlische controle over Jeruzalem, waardoor velen zich afvroegen wat het werkelijke standpunt van het olierijke koninkrijk in de kwestie is.

In een interview over het Arabisch-talige, in de VS gevestigde, tv-kanaal al-Hurra probeerde Hakeem te verduidelijken waarom het besluit van Trump in Saoedi-Arabië in feite een gematigde acceptatie, zelfs een zekere mate van waardering, opleverde:

‘Het besluit zal een positieve schok veroorzaken die het stilstaande water rond de onderhandelingen in beweging krijgt. Wij, als Arabieren, moeten met de andere partij tot een akkoord komen en weten wat zijn eisen zijn, zodat we kunnen slagen in vredesonderhandelingen.’

Hakeem erkende zelfs de historische en religieuze verbondenheid van het Joodse volk met Jeruzalem: ‘We moeten toegeven en beseffen dat Jeruzalem voor de Joden een religieus symbool is dat voor hen even heilig is als Mekka en Medina voor moslims.’

‘De Arabische mentaliteit moet zich bevrijden van de erfenis van Gamal Abdel Nasser en de politieke islam van zowel de soennitische als de sjiitische sekten, die voor puur politieke belangen de cultuur van het haten van Joden en het ontkennen van hun historische recht in de regio heeft ingebed.’

De standpunten van Hakeem en andere Saoedi-Arabische intellectuelen zoals hij, zijn een van de redenen waarom de Israëli’s steeds meer openstaan voor Saoedi-Arabië om een leidende rol te spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten.