‘Ik ben beledigd en ik praat niet meer met jou’

Voor het eerst sinds 1980 heeft de VS de Palestijnse Autoriteit laten weten dat ze hun PA-kantoor in Washington moeten sluiten. Aanleiding: PLO-voorzitter Abbas heeft tijdens zijn toespraak in de Algemene Vergadering van de VN geëist dat het Internationaal Strafhof Israëlische ambtenaren moet aanklagen.

Machmoud Abbas: zijn blik spreekt boekdelen. (Foto: Flash90)

De Amerikaanse wetgeving maakt het mogelijk om bij een dergelijk dreigement het PA-kantoor te sluiten.
Een reactie van de kant van de Palestijnse Autoriteit bleef niet lang uit. De PA kondigde aan niet meer met ambtenaren van de VS te zullen spreken, totdat de Amerikaanse regering de maatregel heeft teruggedraaid.

Tot nog toe is dat niet gebeurd en er lijkt nog geen toenadering te zijn. Toch lijkt het niet aannemelijk dat de PA helemaal breekt met de VS. Tenslotte vloeien er jaarlijks honderden miljoenen Amerikaanse dollars in de kas van de Palestijnse Autoriteit.