VN-klacht over minder steun negeert echte problemen

 Het hoofd van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) klaagde deze week, dat het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om te bezuinigen op de financiering de organisatie had verlamd.

Hoewel er in de wereld talrijke situaties met vluchtelingen zijn, bestaat UNRWA er alleen voor, om de Palestijnen te helpen en hun status van ‘vluchteling’ in stand te houden.

Trump verminderde de steun aan de UNRWA na te hebben vernomen dat die stelselmatig betrokken is bij anti-Israëlische ophitsing en Palestijnse terroristische activiteiten, en als reactie op de voortdurende Palestijnse weigering om met Israël te onderhandelen.

UNRWA-hoofd Pierre Krähenbühl jammerde dat het resultaat was dat ‘525.000 studenten geen toegang meer hebben tot onderwijs, 3 miljoen patiënten geen toegang meer hebben tot gezondheidszorg en 1,7 miljoen mensen geen noodhulp krijgen’.

In zijn opmerkingen negeerde hij twee zeer hinderlijke feiten:
♦ De hulp van de VS maakt ongeveer een derde van het totale budget van de UNRWA uit. En Trump heeft slechts een deel van die financiering gekort. Als de UNRWA door het verlies van een klein deel van de totale financiering al zijn meest kritieke programma’s zou stilleggen, dan is er sprake van ernstig wanbeheer, corruptie of beide.
♦ De Palestijnen zelf hebben tientallen jaren de tijd gehad om een functionerende samenleving en regering op te bouwen. En ze hebben het geld gekregen om dat voor elkaar te krijgen. Uit een onderzoek is gebleken dat de Palestijnen per hoofd van de bevolking meer hebben ontvangen dan de Europeanen in het kader van het Marshallplan na de Tweede Wereldoorlog. In al die tijd en met al dat geld zijn de Palestijnen er niet in geslaagd om zelfs de meest elementaire openbare diensten voor zichzelf op te zetten. Dat klinkt niet als een stevige basis voor een Staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.