Arabieren prijzen Israël; EU zwijgt

De Europese Unie ziet geen reden voor het nemen van maatregelen na de recente onthulling van Israël over het geheime kernwapenplan van Iran. Federica Mogherini, de Europese minister van Buitenlandse Zaken, reageerde uiterst naïef: ‘De beschuldigingen van premier Benjamin Netanyahu dat Iran zou hebben gelogen over zijn nucleaire programma en zijn streven om een kernmacht te worden, zal niet leiden tot het verbreken van de nucleaire deal die in 2015 met Iran werd gesloten.’Afbeelding: Premier Benjamin Netanyahu tijdens de presentatie van de buitgemaakte Iraanse documenten (Foto: Flash90)

Enkele dagen na de onthulling nam president Donald Trump de beslissing om de omstreden nucleaire deal met Iran op te zeggen. Diezelfde nacht bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen Iraanse bases en wapenopslagplaatsen in Syrië. De daaropvolgende ochtend was Netanyahu te gast bij de Russische president, Vladimir Poetin. In Jeruzalem wordt aangenomen dat de Iraanse positie in Syrië is verzwakt.

Tijdens een van de gewaagdste operaties van de Israëlische geheime dienst, heeft de Mossad 55.000 geheime documenten en 183 CD’s uit het Iraanse nucleaire archief in Teheran naar Israël weten te smokkelen. Wat Europese regeringen niet op waarde weten te schatten, waarderen de Arabische buurlanden des te meer. Achter de coulissen prijzen de Soennitische regeringen in de regio Israël wegens zijn harde opstelling tegenover Iran. En in de Arabische sociale media wordt Israël openlijk geprezen voor zijn optreden tegen de Iraanse sjiieten.

Midden-Oosten­deskundige Zvi Yeheskeli zei op TV10: ‘De Arabische staten amuseren zich over het succes van Israël en prijzen premier Netanyahu nog meer dan wij hier in Israël doen. Israël wordt in de Arabische wereld beschouwd als een supermacht. Onze Arabische buren zeggen in talloze televisieprogramma’s dat zij, als zij ooit iemand kunnen vertrouwen, alleen kunnen rekenen op Israël. Zelfs de Saoedi’s geven openlijk toe dat Israël hen op zekere dag te hulp zal schieten. In de ogen van onze buren zijn wij een “villa in de jungle”.’

Marokko heeft intussen de diplomatieke betrekkingen met Iran verbroken. Reden daarvoor is de steun van Iran aan de separatisten van Polisario, die streven naar een onafhankelijke staat in de westelijke Sahara. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, verklaarde: ‘De Libanese Hezbollah bewapent, traint en zendt strijders uit naar Polisario in opdracht van de sjiieten.’

Wat de Israëlische geheime dienst heeft gepresteerd met de smokkel van geheime documenten, is volgens Israëlische Midden-Oosten experts en veiligheids­deskun­digen ongelooflijk. De bekende Israëlische Midden-Oosten­deskundige Dr. Guy Bechor zei: ‘De Mossad heeft iets gepresteerd wat andere geheime diensten nooit voor elkaar hebben gekregen. Die moeten inmiddels hebben begrepen dat zij voorgelogen zijn door de Iraniërs, en dat zij de nucleaire deal met Iran zouden moeten verbreken.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.