‘Alleen verwijdering Hamas lost problemen in Gaza op’

 
 
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag met zijn kabinet voorstellen besproken voor het verlichten van de erbarmelijke humanitaire omstandigheden die veel inwoners van de Gazastrook treffen, met name de levering van meer elektriciteit, drinkwater en voedsel aan Gaza.Maar uiteindelijk kon het kabinet het niet eens worden over de voorstellen. De waarschuwende woorden van minister van Defensie Avigdor Liberman klonken het langs na: ‘Wie denkt dat het verbeteren van de civiele en economische situatie in Gaza een einde zal maken aan de terreurvliegers en het geweld, heeft het gewoon bij het verkeerde eind’, zei Liberman voor de bijeenkomst voor de Legerradio.

‘We hebben genoeg van allerlei illusies en waanideeën dat het verbeteren van de economie een einde zal maken aan de terreur’, vervolgde hij. ‘Het tegendeel is waar: ze zullen begrijpen dat ze met geweld politieke doelen kunnen bereiken. Om de realiteit in de Gazastrook te verbeteren, moet het Hamas-regime omver worden geworpen. Wie meer dan vier uur elektriciteit per dag wil, moet het regime van Hamas omverwerpen.’

Geen collectieve bestraffing
In de reguliere internationale media wordt de situatie typisch zo beschreven, dat Israël oneerlijke sancties oplegt die neerkomen op collectieve bestraffing van de bevolking van Gaza.

Wat vaak uit die berichten wordt weggelaten is het feit dat ook Egypte de Gazastrook blokkeert, en dat om dezelfde redenen als Israël: om te voorkomen dat de Hamas-heersers van de kustenclave wapens invoeren en zijn militaire infrastructuur versterken. Evenzo heeft de Palestijnse Autoriteit zelf, die Israël op dit moment de schuld geeft van alle ellende in de Gazastrook, jarenlang de salarissen verlaagd van overheids­werknemers in de door Hamas bestuurde Gazastrook, waar de regering de grootste werkgever is. Tevens heeft de PA geweigerd voor het grootste deel van de elektriciteit, die Israël aan het gebied levert, te betalen.

De door Hamas bestuurde Gazastrook wordt inderdaad belegerd, maar niet alleen vanuit Israël. Van de drie partijen die de door Hamas bestuurde Gazastrook blokkeren en/of bestraffen, doet Israël verreweg het meeste om de last voor de lokale bevolking te verlichten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.