Trump wil af van omstreden Palestijnse onderhandelaar

 
Saeb Erekat, al jarenlang onderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit, heeft zich tot taak gesteld om aan de strenge eisen van zijn beweging vast te houden en alle Israëlische aanspraken te verwerpen, of deze nu juridisch, historisch of religieus van aard zijn. En de Amerikaanse president Donald Trump heeft genoeg van hem.In een artikel van Trumps gezant voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, dat verscheen in de zondagse editie van het dagblad Ha’aretz, werd opgeroepen tot onmiddellijk ontslag van Erekat.

‘Dr. Erekat – we hebben uw stem al tientallen jaren gehoord en deze heeft nog niets bereikt dat in de buurt komt van de Palestijnse aspiraties of van een alomvattend vredesakkoord. Andere Palestijnse perspectieven zouden ons kunnen helpen om eindelijk een alomvattend vredesakkoord te bereiken waarin het leven van Palestijnen en Israëli’s beter kan zijn.’

Hoewel Erekat al lange tijd kritisch is over de rol van Amerika in het vredesproces, is zijn retoriek sinds het aantreden van Trump aanzienlijk toegenomen.

In zijn eigen artikel voor de krant Ha’aretz, dat vorige week werd gepubliceerd, beschuldigde Erekat Trump ervan saen te werken met Israël om de Palestijnen te onderdrukken. Het artikel was getiteld ‘Partners in Occupation: Trump Provides the anti-Palestinian Incitement, Israel the Bullets’ wat je kunt vertalen als ‘Parters in beroep: Trump levert de anti-Palestijnse ophitsing, Israël de kogels’ of als ‘Partners in bezetting, Trump levert de anti-Palestijnse ophitsing, Israël de kogels’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.